(StudentTorget.no):

Ved å forbedre studievanene dine vil du kunne få du mer ut av studiene, bedre karakterer og mer fritid. Her er noen tips til deg som ønsker å bli enda mer effektiv.
 
 

1. Lag en studieplan og organiser notater

 
En av de viktigste faktorene som skiller de dyktigste studentene fra dem som så vidt består eksamen, er egenskapen å kunne være strukturert. Det er fornuftig å samle notater og innleveringer i mapper som gjør de lett tilgjengelige. I tillegg er det praktisk med en form for kalender som holder styr på kommende prøver og innleveringer.
 
De fleste studenter har fulle dager med trening og sosiale aktiviteter, og andre har full-, eller deltidsstillinger. For disse er det spesielt viktig å være strukturert, og faktisk sette av tid til når en skal lese. Les jevnt og trutt hele semesteret, for det å satse alle kortene på skippertak er ofte det som ødelegger mange studenters karakterer. Som oftest er det ikke det at pensum er vanskelig som er problemet, problemet er å sette av tid!
 
 

2. Finn et rolig sted å lese

 
Et annet godt tips er å finne et rolig sted å lese. Dette er ikke alltid enkelt, spesielt for studenter som bor i bofellesskap. Hvis du ikke har andre alternativer, er biblioteket alltids en rolig løsning. Dette kan virke trivielt, men ikke overse viktigheten ved det. I støyete omgivelser er det ikke uvanlig å måtte lese et avsnitt både to og tre ganger for å huske det. På et rolig sted er det mye letter å konsentrere seg, og derfor mer egnet for effektiv lesing.
 
 

3. Ta i bruk teknikker som forbereder deg på prøver  

 
Det tredje tipset til å forbedre studievanene og karakterene, er å ta i bruk hjelpemidler før eksamen. Et velbrukt hjelpemiddel er såkalte "flashcards". Dette er små kort som du skriver et spørsmål på den ene siden og svaret på den andre. Dette er et bra hjelpemiddel å bruke fordi de er veldig enkle å lage, og de er også lette å ta med seg. Du kan ta de med på jobben og smuglese når du har tid uten å måtte bære på tunge bøker. Det er ofte også lettere å huske stoffet når man har skrevet det ned en gang.
 
Hvis du ikke ønsker å lage "flashcards", er det lurt å bruke en merkepenn og markere over viktige deler av pensum og forelesningsnotatene. Merking av teksten gjør det lettere å gå tilbake, repetere det viktigste og hoppe over det trivielle.
 
 

4. Sett oppnåelige mål og belønn deg selv når du når dem!  

 
Sist, men ikke minst, bør du sette oppnåelige mål for deg selv, og gi deg selv en belønning når målene nås. Å lese og studere er viktig, men det er kun en del av livet som student. Det er også viktig å ha det gøy og nyte livet. Dette handler om et grunnleggende prinsipp vellykkede mennesker ofte er flinke til å etterleve - du skal yte før du skal nyte.
 
For eksempel, hvis du har satt deg som mål å lese i to timer tre ganger i uka, og du gjennomfører det, så unn deg å gå ut i helgen. Enten det er på kino, konsert eller en fest. Et annet mål kan kanskje være å få en B på den neste prøven i et fag du sliter litt med. Du kan motivere deg ved å si til deg selv at du skal gå ut på restaurant med en venn for å feire hvis du oppnår målet ditt.
 
Forhåpentligvis kommer disse tipsene til å hjelpe deg med å lage en plan som kan forbedre studievanene dine. Bestem deg for å forbedre studievanene dine i dag. Det vil ikke alltid være lett, men hvis du jobber bevisst med å nå målene dine, er veien til suksess kort.
 
 
Lykke til!  
 

Les mer: Kom i gang med et nytt semester

 

Les mer: Slik går du fra feriemodus til studiemodus