(StudentTorget.no):

De to studiekameratene Pål Hetland og Nikolai Høibo er nå aktuell med boken «ToppkarakterSystemet». I følge de to er dette Norges første oppskrift på hvordan du klarer å oppnå toppkarakterer og bli en superstudent. Boka viser blant annet hvordan man kan utnytte skippertak, få mer fritid og samtidig oppnå toppkarakterer.
 
-Vi har sett på disse superstudentene som alltid har eksistert over alt, de som klarer å sjonglere det å ha mye fritid, og likevel klare å få toppkarakterer. Vi har sett på hva de gjør for å få mere gjort på kortere tid, hva de gjør for å forstå pensum raskere, og hva de gjør for å besvare eksamensoppgaven uten feil og mangler, sier Pål Hetland.
 
I tillegg til boken er de to også travelt opptatt med å reise rundt på foredragsturné på universiteter og høgskoler rundt om i landet. Dette er noe de kaller «Toppkaraktersystemet LIVE», hvor de demonstrerer flere at elementene fra boken, og gir verdifulle tips om alt fra studieteknikker og motivasjon til balansen mellom skole og fritid. 
 

 

GOD PUBLISITET: Nikolai Høibo (t.v.) og Pål Hetland (t.h.) er på besøk hos «God Morgen Norge» for å snakke om ToppkarakterSystemet. 

 

 

Toppkaraktersystemet

 
ToppkarakterSystemet består av tre strategier, ni taktikker og 27 teknikker som veldig enkelt tar deg steg for steg fra studiestart til gjennomført eksamen. 
 
Den første av de tre hovedstrategiene heter «Toppfokus», som handler om å fjerne distraksjoner og om å få gjort mer på kortere tid. «Topplæring» handler om hvordan man kan lese raskere, lære smartere og huske ting i langtidshukommelsen. Den siste av strategiene, som heter «Topprestasjon», handler om hvordan man skal ta den kunnskapen man har lært og prestere på eksamen, bli kvitt jernteppe og eksamensangst. 
 
Hetland forteller at det er mange som lurer på om dette først og fremst er beregnet på dem som virkelig sliter på skolen, men presiserer at Toppkaraktersystemet er en oppskrift som kan brukes av hvem som helst.
 
- Dette er et komplett system for hva du skal gjøre gjennom hele semesteret, og det er noe som er rettet mot vanlige studenter. De som sliter eller ligger midt på treet kan bruke toppkaraktersystemet for å få bedre karakterer uten at man trenger å bruke mer tid på studiene. Og de som allerede får gode karakterer, kan bruke toppkaraktersystemet for å minimere tiden de bruker på skolen. Det er veldig mange studenter bruker mye tid på ting som ikke er nødvendig. Dette er noe vi tar opp i «Toppfokus»-delen av boka.      
 
Når de reiser rundt på universiteter og høyskoler, ser de at studentene har et stort behov for alternative læringsformer. I beste fall får studentene tilbud om klassiske studieteknikk-kurs som sier at man må lese alle pensumbøkene, gjøre alle oppgavene, gå på alle forelesningene og bli venn med læreren. Men når de kommer til eksamensperioden, så føler de at de ikke er forberedt selv om de har gjort alle disse tingene. 
 
Hetland forteller han er et produkt av sitt eget system, men at toppkaraktersystemet er noe alle studenter burde fått utlevert første skoledag.  
 
 
 

Ble til i studietiden 

 
Hetland forteller at han selv brukte seks år på å fullføre videregående skole. Det var fordi han ble distrahert av alt som skjedde på fritiden og at han syntes det var mer spennende å jobbe enn å bruke tid på studiene. Det var ikke før han oppdaget det de nå kaller for ToppkarakterSystemet at han greide å balansere fritid og studier. Derfra greide han å oppnå toppkarakterer når han gikk videre med studiene på høyskole og universitet.  
 
Kollega og kamerat Nikolai Høibo har alltid vært en student som har hatt mange baller i lufta, men som allikevel har greid å kombinere det med gode resultater. Det var ikke før han kom på universitetet at han virkelig oppdaget hvor mange ting man kan finne på, men hvor begrenset med tid man har til rådighet som student.
 
-Så det var når jeg og han møttes at vi satte sammen ToppkarakterSystemet. Vi fant ut av at når man har et system å følge, så kan man få gjort mye mer i studietiden og oppnå de samme eller bedre resultatene, forteller Hetland.
 

LES OGSÅ: Tre teknikker som gjør deg til superstudent

 
 

Hurtigleseren

 
De to kameratene har også utviklet en app som skal supplere Hurtiglesingsteknikken som de bruker i ToppkarakterSystemet. 
 
- Med vår Hurtiglesingsteknikk kan man lære seg å lese raske med én gang. Det krever ingen innkjøringsfase, i motsetning til mange andre leseteknikker. 
 
Hurtigleser-appen bruker man når man skal lese digital tekst, altså på en datamaskin eller på et nettbrett. 
 
- Vi har en iPhone-versjon og en nettleser-versjon som fungerer på alle enheter. Måten Hurtigleseren fungerer på er at du limer inn en tekst i hurtigleseren, og appen serverer deg ett ord av gangen - nesten som en film som blir sendt ut til deg i den hastigheten du velger. 
 
På liveshowene demonstrerer de hvordan man kan tredoble lesehastigheten ved hjelp av Hurtigleser-appen.
 
- Den fungerer spesielt godt for dem som kan lese en hel side i boka, og som plutselig innser at man ikke husker noe av hva man har lest. Dette er fordi du blir tvunget til å følge helt med. Det går ikke an å følge bare delvis med når du leser med hurtigleser-appen.    
 
 
Hvis du vil lese mer om Toppkaraktersystemet eller se programmet for liveshowene, kan du besøke toppkaraktersystemet.no eller frastryktiltoppkarakter.no