I en serie artikler på StudentTorget.no, svarer forfatteren av bestselgerboken Superstudent, Olav Schewe, leserne på spørsmål knyttet til hvordan man kan lære mer effektivt og få bedre karakterer.

 

En student spør:

Jeg er en økonomistudent, som lurer på hvordan jeg kan huske formler i fag som for eksempel finans og makroøkonomi.

 

 

Svar fra Olav Schewe:

For foreldrene våre, stod det å kunne formler utenat svært sentralt i utdanningen.

Siden da, har man imidlertid funnet ut at det å kunne formler utenat ikke er like nødvendig som før, spesielt takket være internett.

Derfor legges det nå mer vekt på at man skal kunne bruke formler, fremfor at man skal kunne huske dem utenat. Det er også grunnen til at man ofte får bruke egne formelhefter på prøver og eksamen.

Når det er sagt, er det ikke slik i alle fag, og enkelte formler er nyttig å kunne utenat. Her er derfor tre steg som du kan bruke til å huske formler.

 

1. Forstå den

Det er mye enklere å huske noe utenat som man forstår. Faktisk har forskere kommet frem til at det i snitt tar ti ganger så lang tid å lære seg noe utenat, dersom man ikke forstår det.

Derfor er det alltid lurt å begynne med å forstå formelen. Dette vil også være viktig for senere å kunne bruke den riktig, spesielt i vanskelig oppgaver.

Den beste måten å gjøre det på er ved å gjøre oppgaver på egenhånd, der du må bruke formelen, og så supplere dette med å lese litt om formelen, se på noen oppsatte eksempler osv.


 

2. Hør deg selv i den

Dersom du har forstått formelen, men fortsatt synes det er vanskelig å huske den utenat, bør du «høre deg selv» i den. Det kan du gjøre muntlig eller du kan skrive den ned på egenhånd.

Det er viktig at du ikke skriver av, men at du førsøker å skrive hele formelen på egenhånd, så kontrollerer du at du har gjort det riktig i etterkant.

Å høre seg selv på denne måten er mer effektivt enn å bare lese formelen over og over, i og med at du bruker mye mer av hjernen når du må «hente den ut av hukommelsen på egenhånd».

 

3. Test den

Sett at du har gjort ditt beste for å lære den, men allikevel er usikker når du kommer på prøven. Fortvil ikke, du kan fortsatt komme på det, dersom du tester formelen med et enkelt eksempel.

Sett for eksempel at du du har fått følgende oppgave: «En bil bruker 2,5 timer på å kjøre 150km. Hva er gjennomsnittsfarten?».

Du husker at formelen for vei, fart og tid har disse tre komponentene, men hvordan var formelen, var det fart = vei*tid, eller fart = tid/vei?

For å komme frem til riktig formel, kan du ta et enkelt eksempel. Dersom du kjører 100 km på 2 timer, så vet du at gjennomsnittsfarten din må være 50 km/t. Spørsmålet blir da, hvordan får man 100 og 2 til å bli 50? Jo, ved å dele 100km på 2t.

Altså, må formelen være fart = vei/tid.

 

Se flere leserspørsmål her:

Har du spørsmål om motivasjon, hukommelsesteknikker eller lærestrategier?

Send inn ditt spørsmål til Olav Schewe her.

Ved å sende inn et spørsmål samtykker du til at vi kan publisere anonymiserte utgaver av spørsmålet.

 

Les flere leserspørsmål artikler her:

Hvordan få bedre hukommelse?

Hvordan kan jeg huske mer fra forelesningene?

Hvordan takle fag med mye pensum?

Hvordan lykkes med matematikk og statistikk?

Hvordan mestre eksamen?

Hvordan planlegge masteroppgaven?