(StudentTorget.no):

Mange studenter dropper ut av studie allerede første året. For noen kan det være mangel på motivasjon eller tilvenning. For andre, feil valg av studie. De fleste opplever førsteåret som vanskelig. Det å tilpasse seg helt fra starten er ikke en enkel sak. Vi dro til Blindern og spurte studentene om deres tips til å lykkes med første året.

 

Mats (29)

Studerer: Doktorgrad i sosiologi
Studiested: Universitetet i Oslo (UiO)

Hva skal til for å lykkes første året?
– Det kan være vanskelig å lykkes første året. Mitt var ganske hardt. Jeg brukte tid på å finne studieteknikker som funket for meg. Mitt tips er å spørre lærere eller medstudenter som er gode i faget om hvordan de leser i starten av året. Alle fag er forskjellige og leses på ulike måter.

 

Provina (27)

Studerer: Master i internasjonal sosialvelferd og helsepolitikk
Studiested: Universitetet i Oslo (UiO)

Provina kommer fra Nepal. Hun har studert i over fire år og fullfører masteren sin på engelsk, i Norge.

Hva skal til for å lykkes første året?
– Man må lære å tilpasse seg. Bli kjent med andre og samarbeide helt fra starten er en god måte å lykkes på allerede det første året.

 

Tor-Håkon (29)

Studerer: Tar opp fag i statistikk
Studiested: Universitetet i Oslo (UiO)

Tor Håkon mener at det er lettere å komme seg gjennom det første året dersom man tenker at man kan ombestemme seg. 

Hva skal til for å lykkes første året?
– Det er greit å bare begynne et sted. Faller ikke studie i smak er det (nesten) alltid mulig å bytte retning etter første året uten å måtte droppe ut. Studiene blir morsommere etter hvert når man mestrer det.

 

Matilde (19)

Studerer: Litteraturvitenskap
Studiested: Universitetet i Oslo (UiO)

Matilde går selv første året. Hun synes det er veldig annerledes fra videregående.

Hva skal til for å lykkes første året?
– Overgangen kan virke litt overveldende i starten. Jeg tror det er viktig å tenke at man klarer det, og tro på seg selv. Det er lov å ikke kunne alt, og spørre om tilbakemeldinger. Det er også bra å være med på ting helt fra starten. Fadderuka er en kjempegod måte å bli fort kjent med folk på og være en del av miljøet.


 

Kort oppsummert:

Her er tipsene vi fikk til å lykkes med førsteåret: Gi det litt tid – i verste fall kan man bytte retning året etter. Å være med på sosiale arrangementer i starten av året gjør det lettere å bli kjent med andre medstudenter, og dermed blir det lettere å trives under studieperioden. Man trenger ikke være redd for å spørre om tilbakemeldinger eller råd av andre forelesere og medstudenter. Tvert imot, det kan være til stor hjelp.

Lykke til!