(StudentTorget.no):

Eksamen nærmer seg, og det er bare en tanke som svømmer rundt i hodet: «Jeg skulle lest mer!». Lufta går ut av deg i det du innser at du ligger en uke etter planen. Heldigvis trengs det ikke mange superøkter for å ta igjen tapt tid, og her er noen tips som kan hjelpe deg i gang. 

1. Dra bort! Når du sitter hjemme er du omgitt av tingene dine, og alle tingene forteller deg noe. «Vask meg!» og «rydd meg!» skriker det fra alle kanter, og disse distraksjonene kan påvirke konsentrasjonen. Forsøk å finne et sted hvor du møter så lite distraksjoner som mulig. Det kan være biblioteket, en stille kafé eller leiligheten til vennen din som er på ferie på Bahamas. Oppsøk stillheten!

2. Lag en leseplan, og ikke følg den. Planlegg en effektiv halvtime av gangen, og legg inn en benstrekk mellom hver av dem. Da har du en overordnet plan du kan jobbe ut fra, og så kan du forlenge og forkorte øktene som du føler for. Det er lett å bli overambisiøs når man skal sette i gang med lesingen, og når man først er i gang tøyes ofte strikken litt langt. Alle vil vel ha en lang og god leseøkt bak seg? Men husk å lytte til kroppen og ta pausene like seriøst som jobbingen.

3. Skaff deg oversikt. Før du begynner å lese, bruk ti minutter på å strukturere. Merk deg overskriftene og forbered deg på tema. Kanskje kan du også putte alle overskriftene i et tankekart, og underveis i lesingen notere deg stikkord fra hvert avsnitt. Det er dyrebare notater du kan ta med deg til senere. Skum over tankekartene i ny og ne, slik at du frisker opp minnet. Det er jo ofte lettere å lære seg noe den andre gangen du lærer det!

4. Snacks. Et velsmakende tips. Fyll en liten boks med valnøtter, rosiner, mørk sjokolade og dadler, og spis litt når du kjenner at setningene flyter inn i hverandre. (Nei forresten, hvis setningene flyter inn i hverandre: TA EN PAUSE!). Det er lett å glemme å spise når du er midt i lesetåka, men på denne måten holder du blodsukkeret og humøret oppe.

5. Bruk farger. Markeringstusjer og fargerike lapper er gode verktøy når du skal bearbeide det du leser. Hvis du har mulighet til å kladde i bøkene, gjør det. Bruk fargekoder, f.eks. grønt for fagbegreper, blå for sitater og rosa for alt annet interessant. På den måten er det lett å finne tilbake til det relevante, og hjernen får litt ekstra tid til å bearbeide stoffet underveis. Lappene kan du feste til sidene slik at du vet hvor du skal slå opp hvis du leter etter spesifikk informasjon. Det kommer til å takke deg selv under eksamen!

6. Avtal en lesedate. Inviter en ambisiøs medstudent til en lesedate på favorittlesestedet ditt. Dere kan gå gjennom stoffet sammen, bearbeide det hver for dere og deretter samle tankene. To hoder tenker ofte bedre enn et, er det ikke det man sier? Da har dere dobbelt opp med gode notater og fått muligheten til å utveksle tanker med en som tenker litt annerledes. I tillegg er det mye enklere å komme i gang hvis man forplikter seg til et annet menneske.

7. Slå av mobilen. Ett av de klassiske tipsene, men grepet er absolutt undervurdert. Vi har en tendens til å føle at vi må være tilgjengelige, men sannheten er at det å være utilgjengelig kan være en befrielse. Bruk leseøkten som en gave til deg selv. Du kan faktisk tillate deg å være offline. Det finnes alltid noe å oppdatere på mobilen, så det er lurt å ikke smugtitte. Slå på lydløs med skjermen ned eller skru den helt av. Og legg den på andre siden av rommet.

8. Bruk penn og papir i stedet for datamaskin. Det kan virke tungvint, men det er mange som foretrekker papiret foran skjermen. Hjernen får bedre tid til å bearbeide det du leser, og du slipper det sterke lyset fra skjermen. Det er dessuten færre distraksjoner tilgjengelig. Ingen ikoner som popper opp i tide og utide. En liten skrivebok kan bringes overalt, også på kafé, og hvis den er fin kan den høste mange likes på Instagram i kombinasjon med en skummende cappuccino.

9. Avgrens pensumet. Det er kanskje ingen vits å legge en storslått plan og drasse med seg hele pensumlista på en gang. Velg et tema, et fag eller en bok du vil konsentrere deg om, og gi boken din fulle oppmerksomhet. Kanskje er det lurt å ikke blande fagene du leser, men heller gi hjernen tid til å fordøye det du har lest uten innblanding fra andre fag. Husk at pausene er viktige, så marker overfor deg selv når du endrer tema ved å gi deg selv en velfortjent pust i bakken.

10. Når du er ferdig er du ferdig. En superstudent trenger ikke være bare det. Husk å være alt annet du er også. Tenk på hva som betyr noe for deg, og pass på å ta vare på de delene av deg som ikke handler om studiene. Etter en effektiv leseøkt kan du legge fra deg alt som har med pensum å gjøre, lage en god middag og bruke resten av dagen på å være deg. Studiene er noe du gjør, ikke noe du er.