(StudentTorget.no):

ENDELIG. Ferien er her, du kan puste ut og legge bøkene igjen hjemme. Eller? Hvis du er så heldig at du kan pakke bort arbeidet for en ukes tid, kan du egentlig bare se bort i fra disse tipsene. Men for deg som må spare litt plass til en bok eller to: du er ikke alene. Vi har snakket med tre studenter om deres leseplaner for ferien.

 

Tankekart, notater og Marrakech

Elida Iben Høvik er kunststudent ved Einar Granum kunstskole, og søker etter inspirasjon i Marrakech i ferien. Her er det ikke så mye pensumbøker, men en bok er ekstra viktig.

– Jeg pleier å ha en liten notatbok lett tilgjengelig. Sånn i tilfelle det dukker opp idéer underveis, eller om jeg kommer på noe viktig jeg må huske. Jeg er stor fan av tankekart og stikkord. Dessuten har jeg skaffet meg en liten reisedagbok som jeg planlegger å tegne litt i, og skrive ned store og små ting jeg kommer på. Jeg er veldig nysgjerrig på arkitekturen, og gleder meg til å oppleve den.

Og Elida prioriterer:

 Notatbøkene og et pennal er kanskje det viktigste jeg tar med meg.


 

Lese over Atlanterhavet

Fanny Mercedes Östberg studerer International Marketing ved BI Norwegian Business School. Også hun tar turen ut av landet i ferien, men det betyr ikke at bøkene ligger igjen hjemme.

 Jeg kan heldigvis si at på mitt fjerde semester som student ved høyskolen, har jeg unngått fellen av å ikke lese tidlig i semesteret, og slipper dermed skippertak i eksamensperioden. Jeg var effektiv i starten av semesteret og har lest jevnt fra januar til nå. I påsken skal jeg derfor unne meg et lite avbrekk fra kulden, og reise til San Fransisco for å besøke familien der. Selv om det er mange ting som frister mer enn å lese pensum på ferie, er det selvsagt noe jeg må ta meg tid til.

Fannys i-farta-tips:

– Det er alltid mulig å ta med en bok på farta. Spesielt på en veldig lang flytur over Atlanterhavet.

LES OGSÅ: Prokrastinering og utsettelser - et stort problem blant studenter

 

Bøker foran klær

Anders Krøger studerer komposisjon ved Norges Musikkhøgskole, og jobber mye med penn og papir. Med mye fysisk materiale blir det mye å frakte med seg på tur, men han har prioriteringene klare når det kommer til plass i kofferten.

 Jeg fikk en del lesestoff anbefalt av veiledningslæreren min, så jeg har vært på biblioteket og lånt med litt materiale i form av bøker og partiturer. Jeg skal nok ta med en del bøker på tur. Jeg pleier å lese mye mer når jeg har ferie enn ellers egentlig, så jeg tror jeg skal klare å få en del gjort. Det er mulig kofferten blir ganske tung, men vi har vaskemaskin der, så jeg satser på å vaske de få klærne jeg velger å ta med og heller prioritere plass til bøkene.

Men selv om Anders jobber strukturert i ferien, og andre kanskje lurer på hvordan det er mulig, er det ikke noe hokuspokus. Her er Anders sitt tips:

– For å få lest så mye som mulig lønner det seg nok å finne stoff man interesserer seg for. Så mitt best tips er å lese det mest interessante i ferien, og resten senere. Så får man litt ferie allikevel.

Det er tydelig at studentene ikke klarer å legge skolen helt bort, og har funnet sine egne måter å få lest på. Og det er nok det det handler om – å finne ut hva du må få gjort, og hva du kan la ligge. Prioritere rett, rett og slett.

Selv skal jeg ta med de viktigste bøkene på fjellet, lese, notere og markere. Jeg skal nemlig starte på eksamen rett etter ferien. Så jeg gjør grunnarbeidet først og ruster meg skikkelig med mye verdifull kunnskap, slik at pennen flyter over papiret når jeg er tilbake. Forhåpentligvis.