(StudentTorget.no):

I våre dager er det mulig å lytte til musikk nesten uansett hvor man befinner seg, enten man går på butikken, er på joggetur eller sitter på lesesalen. Mange studenter er overbevist om at det å ha favorittlåtene på øret hjelper en med å konsentrere seg under lesningen.

Men er det egentlig bra for deg å høre på musikk mens du leser? Mange har hørt om den såkalte «Mozart-effekten», som hevder at man blir smartere av å lytte til den klassiske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart. Selv om denne påståtte effekten har blitt tatt for god fisk av mange, påviste tyske forskere allerede i 2007 at Mozart-effekten ikke er stort mer enn en slitesterk myte.

Når det er sagt, har forskningsstudier vist det å lytte til musikk mens du gjennomfører en oppgave kan være gunstig, da det forbedrer oppmerksomheten din og styrker hukommelsen. I tillegg kan det bidra til å gjøre deg mindre engstelig og stresset, noe som slett ikke er dumt når eksamen begynner å nærme seg.

 

Vanskelig å huske ting i rekkefølge

Alt godt og vel så langt. Men finnes det også noen negative sider ved det å lytte til musikk mens man strever seg gjennom pensum? Svaret på det er sannsynligvis ja. Flere studier har påvist at musikk kan ha en negativ effekt på hvor effektivt du studerer, spesielt hvis du jobber med noe som krever at du husker ting i sekvenser eller i rekkefølge.

En amerikansk studie fra 2010 konkluderer for eksempel med at det å lytte til musikk gjør det vanskeligere å gjennomføre oppgaver hvor det er nødvendig å huske ting i rekkefølge, såkalte serial-recall-oppgaver. Ifølge studien spiller det ingen rolle hvilken musikk man lytter til: både musikk som ble likt og mislikt av testpersonene slo negativt ut, sammenlignet med et støyfritt miljø uten bakgrunnsmusikk.

Forskerne bak studien tror at hjernen sliter med å huske ting i rekkefølge når man lytter til musikk, fordi oppmerksomheten blir dratt mot ordene eller notene i sangene du hører på.

Heldigvis er det et men. Vitenskapen forteller nemlig også at musikk på øret sannsynligvis påvirker er mest problematisk hvis du leser og skriver, mens de som løser matteoppgaver slipper billigere unna.

Hvis spørsmålet dreier seg om hvorvidt du bør høre på musikk eller ikke mens du studerer, har det altså en del å si hva du faktisk jobber med. Hvis du er en person som lett blir distrahert, eller synes det er vanskelig å multitaske, bør du vurdere å la ørepluggene ligge hjemme mens du er på lesesalen.


 

Denne musikken er best

Forskningen på feltet tyder også på at personligheten din kan ha en del å si for om det er lurt å lytte til musikk mens du jobber med fag.

I 2011 lot en gruppe britiske forskere 118 jenter på videregående løse oppgaver mens de hørte på UK garage. Undersøkelsen viste at de ekstroverte testpersonene utførte noen av oppgavene bedre med musikk til enn uten. For de introverte testpersonene ble det imidlertid vanskeligere å gjøre de samme oppgavene med musikk i bakgrunnen.

Hvis du simpelthen ikke klarer å lese uten å ha noe på øret, anbefaler ekspertene deg å velge klassisk eller akustisk musikk. Men hvis du velger å lytte til klassisk musikk, bør du samtidig hoppe over store orkesterstykker, da disse bare vil ødelegge oppmerksomheten din.

Det viktigste for å være produktiv når du studerer, er imidlertid å prøve og feile litt selv. Sånn sett er det beste tipset vi kan gi deg å bruke litt tid på å finne ut hvilken musikk som funker for deg - og like viktig - hvilken musikk som bare forstyrrer konsentrasjonen din.