(StudentTorget.no):

Sliter du med å komme i gang med skolearbeidet? De aller fleste studenter opplever på et eller annet tidspunkt at det kan være tungt å sette i gang med pensumlesning og eksamensforberedelser.

Selv med de beste intensjoner kan manglende motivasjon føre til at timene som du egentlig skulle brukes til å gjøre skolearbeid går med til kattevideoer, Facebook og andre mindre studierelevante aktiviteter.

For mange er det faktisk en større utfordring å komme i gang med skolearbeidet enn å fullføre det. I disse moderne tider har vi da også massevis av elektroniske duppedingser rundt oss som byr på fristende distraksjoner fra tørre kompendie-tekster. Hvis du er en av de som sliter med å få sving på skolearbeidet, finnes det heldigvis en anti-prokrastineringsteknikk som passer som plomma i egget for deg, kalt clearing to neutral-teknikken

 

Finn friksjonen

Når vi prokrastinerer er det stort sett alltid fordi det er ett eller annet som hindrer oss fra å begynne på oppgaven vi har foran oss. Noen ganger kan det være noe åpenbart, som at man f. eks. har lyst å spille enda en runde Call of Duty, men i veldig mange tilfeller er det ikke helt enkelt å si hva det er som holder oss tilbake.

Hovedpoenget med clearing to neutral-teknikken er å finne ut hva det er som skaper «friksjon», altså hva det er som gjør at du ikke klarer å sette igang. Asianeffeciency.com, som har utviklet CMT-teknikken, bruker uferdig oppvask som et eksempel på friksjon.

Hvis du skal lage middag, men kommer hjem og ser at det ligger masse skitne tallerkner på benken og at ovnen er skitten, mister du motivasjonen til å lage mat. Det skitne kjøkkenet er dermed en form for friksjon som hindrer deg fra å komme i gang med oppgaven, fordi du er nødt til å forsere et hinder (oppvasken) før du kan begynne med matlagingen.


 

Gjør det lett for ditt fremtidige jeg

Målet med Clearing to neutral-teknikken er å legge grunnlaget for suksess ved å unngå friksjon. Det hele er ganske enkelt: Hvordan kan du gjøre ting enklest mulig for at ditt fremtidige jeg skal oppnå suksess.

Når det ligger mange barrierer i veien, er det ikke særlig rart at det kan skorte litt på viljestyrken din. Hvis du for eksempel åpner laptopen og finner mange faner åpne i nettleseren, kan det bli vanskelig å fokusere på det du egentlig skulle gjøre. Plutselig har du brukt en time på YouTube eller Facebook istedenfor å begynne på skolearbeidet.

Clearing to neutral-teknikken heter nettopp det den heter fordi målet er å klargjøre alt slik at alt er i en nøytral tilstand. Når noe er nøytralt, er det klart til å bli tatt i bruk med én gang. I praksis fungerer det på denne måten:

Hvis du for eksempel skriver på en innleveringsoppgave, vil det å lukke alle fanene i nettleseren og slå laptopen helt av medføre at det ikke dukker opp massevis av distraksjoner når du fortsetter skrivingen neste dag. Du kan også sørge for at programmer som Spotify og Steam ikke starter automatisk, slik at det eneste som møter deg når du skrur på laptopen er skriveprogrammet ditt.

Poenget med Clearing to neutral-teknikken er å hindre deg fra å prokrastinere i fremtiden ved å gjøre alt klart for ditt fremtidige jeg. Hvis du sørger for å sette alt i en nøytral tilstand gjør du det letter å få fart på skolearbeidet neste gang. Hvorfor? Fordi det ikke lenger finnes noen friksjon som frister deg til å utsette skolearbeidet.

Noen eksempler:
• Sørg for å unngå alle distraksjoner hvis du skal jobbe på laptopen. Lukk alle faner kvelden før og slå av datamaskinen. Sørg for at programmer som Spotify og Steam ikke starter automatisk ved oppstart.

• Slå av mobiltelefonen hvis du skal på lesesalen. Slik unngår du fristelsen det er å plukke opp mobilen for å sjekke Snapchat, Instagram og alle andre slags distraksjoner.

• Hvis du jobber hjemmefra er det lurt å rydde arbeidsplassen din i god tid før du skal lese. Legg bort alt papir og skrot, og vask over pulten slik at det blir trivelig å jobbe hjemmefra. Det kan også være lurt å rydde hele hybelen og ha noen blomster eller røkelse som gjør det mer hjemmekoselig og trivelig når du først skal jobbe helt alene.

• Sov godt: Ved å legge deg litt tidligere eller sove litt lengre enn vanlig restituerer du kroppen og gjør hjernen klar for innsats.