(StudentTorget.no):

Enten du er ny student som mangler erfaring med å studere eller er en erfaren student som ønsker å få en mer effektiv studiehverdag, så er det viktig å lære seg gode studieteknikker og hvordan du kan studere mest mulig effektivt. Slik er du sikker på at tiden du har til disposisjon for å studere faktisk strekker til.

 

Bli en superstudent

Olav Schewe er forfatter av boka «Superstudent». Schewe er utdannet økonom fra University of Oxford. Han har skrevet flere bøker om studieteknikk og effektiv læring. Her er Schewes beste tips til hvordan du kan studere mest mulig effektivt:

 

  • Lær aktivt. Ikke bare les passivt eller sitt slapp i forelesninger. Test deg selv, hør deg selv, og gjør oppgaver.
  • Ha noen å jobbe sammen med. Det skaper god læring og kan være motiverende.
  • Jobb med temaer over tid, ikke i korte, intensive on-off økter. All forskning viser at læringen blir dypere og varer lengre når du jobber med temaer over en lengre periode.
  • Forsøk å tegne eller lage visuelle oversikter over pensum. Hjernen vår er veldig visuell og husker informasjon bedre dersom den er uttrykt visuelt, fremfor gjennom kun ren tekst.

 

Viktig å legge tilrette for effektiv læring

Det er også flere ting du kan gjøre for å legge tilrette for å få en effektiv studiehverdag. Her er StudentTorgets beste tips til hvordan du kan tilrettelegge studiehverdagen din for å studere mest mulig effektivt:

Sett av tid til å studere
Det er viktig at du setter av nok tid til å studere i løpet av uka. Selv om å studere effektivt kan føre til at du ikke bruker unødvendig mye tid på studiene, så krever det tid for at du skal komme gjennom pensum, øvd til eksamen, og få gjort ferdig alle innleveringene du har i løpet av semesteret.

Få oversikt over pensum, innleveringer og eksamener
Få full oversikt over alt av pensum, alle innleveringer og eksamener i begynnelsen av semesteret. Slik unngår du ubehagelige overraskelser i løpet av semesteret og kan planlegge å bruke tiden du har godt. Slik slipper du også å undervurdere arbeidsmengden og innsatsen som kreves for å komme gjennom pensum og gjøre ferdig ulike innleveringer.

Lag en tidsplan for semesteret og uka
Å sette opp detaljerte planer for semesteret, måneden og uka hjelper deg å holde oversikten over hva du skal gjøre og når det skal være ferdig. Sett gjerne også opp en plan for hva du skal i gjennom i løpet av dagen. Dette kan være mer effektivt enn å sette av et antall timer du skal studere, fordi dette ikke garanterer at du bruker tiden du har satt av på en fornuftig måte. Vet du akkurat hva du skal lese, hvor mange sider du skal skrive med mer, så er det lettere å komme gjennom alt og samtidig bruke mindre tid på det du skal gjøre. Å vite hva du skal gjøre hjelper deg slik å studere mer effektivt.

Sett egne tidsfrister
I tillegg til å tidlig få oversikt over alle innleveringsfrister du har i løpet av semesteret, kan du også sette egne frister for når du skal være ferdig med oppgaver, innleveringer, kapitler i pensumbøkene med mer. Dette kan gjøre det lettere å fullføre arbeidsoppgaver i løpet av semesteret.

Ligg foran med pensum
For å unngå at uforutsette situasjoner, som at du blir syk eller lignende, skaper unødvendig mye stress, så burde du alltid planlegge det slik at du leser pensum til uken etter. Skulle du bli syk, har du allerede lest ukens pensum forrige uke. Å unngå stress er helt sentralt for en effektiv studiehverdag, fordi stress kan gjøre deg ukonsentrert og føre til at du har vanskeligere for å lære.

Belønning for hardt arbeid
Å lære seg å fokusere når du studerer, og ikke la deg distrahere av mobiltelefonen eller å la tankene fly, kan være vanskelig. Det krever trening å lære seg å jobbe konsentrert over lengre tid. Belønning for hardt arbeid og «straff» for dårlig konsentrasjon, kan være effektive metoder for å lære seg å jobbe konsentrert.

Har du for eksempel problemer med å konsentrere deg om det du leser, kan du gå tilbake og lese setninger og avsnitt som du ikke fikk med deg på nytt. Gjør du dette konsekvent hver eneste gang du mister konsentrasjonen, venner du deg fort til å konsentrere deg om det du leser, for det finnes få ting som er kjedeligere enn å lese den samme setningen om og om igjen.

Gi deg selv belønning for hardt arbeid. Belønningen kan være å lage deg en kopp kaffe etter en god leseøkt, se en YouTube video etter du har fullført alle oppgavene du skulle, ta fem minutter til å scrolle gjennom Instagram eller lignende. Bestem gjerne på forhånd hva pausen eller belønningen skal inneholde, slik at du ikke ender opp med å prokrastinere eller miste konsentrasjonen helt. Unngå også belønninger som sjokolade og lignende, som i tillegg til å være dirkete usunt kan påvirke konsentrasjonen din på en negativ måte.

Planlegg pausene dine
Det er viktig å ta pause jevnlig når du studerer. Planlegg når du skal ha pause, hvor lange pausene skal være og hva du skal gjøre i pausene. Slik unngår du at pausene sklir ut og blir unødvendig lange. Sett også av dager hvor du har fri hele dagen og tar deg en velfortjent pause fra studiene.

Lær aktivt
Aktiv læring er viktig for å lære mest mulig, og de aller fleste lærer ikke pensum av å kun lese i pensumbøkene. Skriv derfor notater og sammendrag av pensumtekstene, lag tankekart, gjør oppgaver og øvelser, og marker viktige ord og avsnitt i bøkene for å lære mest mulig. Du kan også få venner, familie eller medstudenter til å høre deg i pensum eller høre deg selv.

Fjern alle distraksjoner
For å studere effektivt er det viktig å ikke la seg distrahere. Legg derfor bort mobilen og andre ting som ofte stjeler oppmerksomheten din når du skal studere. Ta heller frem mobilen som en belønning for hardt arbeid!

Finn deg et sted du jobber bra
Finn deg et sted du klarer å jobbe effektivt og hvor du ikke blir forstyrret eller distrahert. Dette kan være på biblioteket, lesesalen, grupperommene, fellesområdene på universitetet, hjemme, på kafé, i parken eller lignende. Det viktigste er at du klarer å konsentrere deg, ikke blir fristet til å gjøre andre ting, og er innstilt på å jobbe når du kommer til din utvalgte arbeidsplass.

Lær sammen med andre
Å studere sammen med andre studenter kan være både lettere og morsommere enn å studere alene. Kollokviegrupper gir deg muligheten til å diskutere pensum med medstudentene dine, stille spørsmål, forklare pensum for andre studenter, høre hverandre i pensum, lese og gi kommentarer på hverandres oppgaver, korrekturlese hverandres oppgaver eller gjøre oppgaver sammen. I tillegg er det sosialt og hyggelig å lære sammen i kollokviegrupper.


 

Unngå prokrastinering

Har du noen gang skulle lese til eksamen, men endt opp med å se tre sesonger av en TV-serie på Netflix i stede? Da er du ikke alene. Forsking viser at over 50 prosent av alle studenter prokrastinerer (Store Norske Leksikon).

Det er flere ting du kan gjøre for å unngå å la deg distrahere når du skal studere eller lese til eksamen. Her er Schewes beste tips for å unngå prokrastinering:

 

  • Planlegg på forhånd når du skal jobbe, hvor du skal jobbe og hvordan du skal jobbe.
  • Jobb på steder der du er fri for fristelser og distraksjoner. Legg vekk mobiltelefonen.
  • Sett frister som forplikter. For eksempel kan du avtale med en venn at du sender han eller henne notatene dine på slutten av dagen.  

 

Kilder: Store Norske Leksikon