(StudentTorget.no):

Vida Emilie Werner (24) går siste året av en bachelor i kreativ markedskommunikasjon på Høyskolen Kristiania Westerdals. Hun valgte dette studiet fordi hun ville fokusere på noe hun visste at hun liker å drive med.

– Det virker som mange velger studium basert på det de tror er smartest eller gir «sikker jobb». Det synes jeg er en litt kronglete approach til å leve sitt beste liv, forteller hun.

Hun legger til at hun ikke helt konkret vet hva hun vil bli enda, men at hun brenner for kommunikasjon og liker balansen mellom struktur og kreativitet.

– Kreativ markedskommunikasjon på HK er den eneste linja i Norge, så vidt jeg vet, som har den kombinasjonen, og da ble valget enkelt, forteller hun.

 

Bruker kompetansen aktivt

Vida har allerede begynt å bruke utdanningen sin til relevante deltidsjobber og prosjekter.

– Vi er sammensatte som mennesker, og det samme tenker jeg om utdanningen. Jeg synes ikke bacheloren alene er «hele utdanningen», jeg ser også på side-erfaringene som en del av den, sier hun. 


 

 

Gjør ting på din egen måte

Vida samlet masse informasjon på forhånd før hun søkte på studiet.

– Jeg tror faktisk jeg fikk vite alt jeg trengte, fordi jeg søkte etter det. Jeg fant og spurte studenter via sosiale medier, mailet skolen, mailet andre skoler, SMSet med forelesere, googlet, huket tak i nettverk, rådførte meg med mamma, you name it.

– Det eneste jeg kan komme på, som ingen fortalte meg, er at det faktisk går veldig bra å gjøre ting på sin egen måte. Det måtte jeg bare finne ut av selv, forteller hun.


 

Her er Vidas beste tips til nye studenter

Sett opp en plan
Legg en liten plan for semesteret, da kartlegger du eksamener, frihelger, tid du bør bruke på studium og tid du kan bruke til alt annet enn å studere.

Kjøp brukt
Kjøp pensumbøker brukt, du kan da potensielt spare tusenlapper.

Belønn deg selv
Gi deg selv små premier for faglige oppnåelser! Det har du råd til når du kjøper pensumbøker brukt.

Hjelp hverandre
Hold kontakten med folk du blir kjent med, hjelp dem og be om hjelp tilbake.

Gjør ting på din måte
Du må ikke sitte på biblioteket sånn som alle gjør hvis du studerer bra et annet sted, for eksempel. 



 

Sjekk studentrabattene

Hun råder kommende studenter å alltid sjekke opp studentrabatter.

– Jeg har funnet alt fra 50% på tannlege (tannlegene Vatne i Oslo) til forsikring som dekker knuste mobilskjermer for 10 kr i måneden (Industri energi), forteller hun.

Hun mener at det kan variere på hvordan studentene lykkes det første studieåret, men hun har likevel en oppskrift som kan funke for mange.

1. Få tak i gamle eksamener.

2. Lag en oversikt over pensum, som gjør det lettere å finne frem under eksamensperioden, istedenfor å lese deg ihjel.


 

Skaff relevant erfaring

Til slutt anbefaler Vida nye studenter å starte et prosjekt, eller finne seg en deltidsjobb. 

– Eksempler på prosjekter kan være hvis du studerer PT, kan du finne deg en treningspartner som går med på å bli testet i alt du lærer om. Studerer du ernæring så kan du starte en Instagramkonto som @fattig.student og få masse følgere! Det er kult.

– Selv startet jeg en bedrift sammen med et par andre studenter, hvor vi laget nettside, reklamekampanjer, nyhetsbrev, solgte produkter, osv. Det passet perfekt med fler av emnene jeg hadde forelesninger i på den tiden, forteller hun.


Var det noe du gjorde som student, som du angret på i ettertid?

– Ikke reis på ferie under hjemmeeksamen. Jeg tenkte at jeg kunne fullføre eksamen på 3 av 7 dager, og reise på storbyferie resterende langweekend. Det er aldri lurt, jeg har gjort det to ganger og begge gangene brant jeg meg, forteller Vida Emilie.

– Ellers synes jeg ikke man skal angre på ting og ha dårlig samvittighet. Det stjeler mye energi. Ta det som en erfaring og fortell om det på fest, legger hun til.