(StudentTorget.no):

Nå som semesteret er ordentlig i gang, er det kanskje mange som kjenner at motivasjonen du hadde i begynnelsen av semesteret er i ferd med å forsvinne.

Lesedagene blir kortere og kortere, og det er virkelig et ork å komme i gang med semesteroppgaven eller sette seg ned med pensumbøkene. Høres dette kjent ut? Ikke fortvil! Her finner du tips til hvordan du kan øke motivasjonen din for å studere.

– Motivasjon er det som setter i gang og opprettholder en handling eller aktivitet. Det er en slags energi for handling, sier Olav Schewe.

Schewe er utdannet økonom fra University of Oxford, tidligere blogger for Dagens Næringsliv og forfatter av bøkene «Utvekslingselev», «Superstudent» og «Jobbsøkerkoden». 

Schewe forteller at motivasjon er en av viktigste tingene i studiehverdagen, som kanskje kan være det vanskeligste å gjøre noe med, men at det ikke umulig å finne motivasjonen du trenger for å lykkes med studiene.

– Det er for eksempel lettere å lære ulike studieteknikker som kan hjelpe deg å huske bedre, enn å finne motivasjonen som er blitt borte, men det flere ting du kan gjøre for å øke motivasjonen, sier han.

 

Motivasjon er viktig for å lykkes med studiene

– Motivasjon er viktig fordi man trenger denne energien for å klare å bruke tid på studiene. Hvis det ikke er motivasjon, vil du ikke sette deg ned og bruke den tiden du trenger på studier og eksamenslesing, sier Schewe.

– Studiet blir fort stort, tungt og langt uten motivasjon, og da kommer du ikke til å orke å jobbe nok med det.

Han forteller at studiet kan virke frustrerende og meningsløst uten motivasjon.

– Motivasjon gir deg rett og slett en bedre hverdag, sier han.

 

Tips til å finne motivasjonen i studiehverdagen

Schewe forteller at enkelte hevder at å skape motivasjon hos studentene er forelesernes ansvar, og at mange forelesere er flinke til å motivere studentene. Han mener derimot at det er flere ting du selv kan gjøre for å øke din egen motivasjon for å studere.

Her er Schewes beste tips til deg som sliter med å finne motivasjonen i studiehverdagen:

 

1. Mestringsfølelse er viktig

Å få til det du holder på med er viktig for å holde på motivasjonen. Forstår du ikke det du jobber med kan motivasjonen lett forsvinne, og det er viktig å sørge for at man får mestringsfølelse når man studerer.

Dette kan gjøres ved å spørre om hjelp, eller forsøke å finne enklere tekster eller oppgaver. Du kan også sette av mer tid til å jobbe med studiene.

Tar du det litt roligere, får du til mer, noe som igjen gir mer mestringsfølelse og motivasjon.

 

2. Ha konkrete mål å jobbe mot

Den aller mest brukte motivasjonsteknikken er å sette deg mål som du kan jobbe mot. Det å ha konkrete mål er motiverende i seg selv. Det er viktig å lage din egen plan for studiene, og skrive ned målene du har for studiet og semesteret.

Dette kan være både store og små mål, som for eksempel å jobbe to timer om dagen med fagene, eller et langsiktig presentasjonsmål om å få B i snitt etter å ha fullført graden.

 

3. Studer sammen med andre

Å jobbe sammen med andre studenter kan være både positivt og motiverende. Slik kan dere hjelpe og motivere hverandre. Skal du jobbe sammen med andre, er det viktig at dere sørger for at tiden brukes til å jobbe effektivt med studiene, og at kollokvien ikke ender opp som lavkvalitets fritid på et grupperom.

Schewe anbefaler derfor å finne andre studenter å jobbe sammen med, som også vil lykkes med fagene.

Han forteller at de overnevnte punktene er de tre viktigste tingene du kan gjøre, men at også andre ting kan brukes for å finne motivasjonen i hverdagen.

 

4. Belønning

Er det noe du har lyst til å gjøre, som for eksempel dra på kino, så kan dette gjøres om til en belønning. Du kan for eksempel dra på kino når du er ferdig med å skrive en semesteroppgave eller når du har skrevet notater til en pensumbok.

Slik skaper du en positiv tilknytning til det du gjør, og du kan bruke belønningen til å motivere deg til å studere.

 

5. Sosiale kontrakter

Å avtale å gjøre noe eller å levere inn noe til andre, kan være en fin måte å sørge for at du får gjort det du skal. Forplikt deg for eksempel til å ta notater av et kapittel, eller avtal med en annen student at dere skal ta notater fra hvert deres kapittel.

Dette skaper en forventning om at man skal gjøre noe, og det er en menneskelig mekaniske å ikke ville skuffe andre eller ikke holde ord.

Er du med i en kollokviegruppe, kan dere alle avtale å gjøre noe og sende det ut til alle når det er ferdig. Du kan også avtale å møte andre studenter på lesesalen på en lørdag, hvis du vet at dere må jobbe i helgen.

Tidsfrister og deadlines hjelper på motivasjonen, men disse må bety noe, og brudd på de må ha konsekvenser. De fleste vil ikke være den som ikke møter opp eller bryter løfter, og dette skaper et sosialt press, som gjør det lettere å gjøre det du skal.

– Det er mange ting som bidrar til motivasjon. Vi motiveres av ulike ting, og fungerer ikke ett av tipsene for deg, kan du prøve ett eller flere av de andre tipsene, sier Schewe.

 

Viktig å ta pauser fra studiene

Schewe forteller at det er viktig å ta pauser fra studiene, og at det er viktig å finne balansen mellom studier og fritid. Dette er bra for både læring og motivasjon.

– En treningsøkt kan hjelpe på humøret og det er bra å bruke kroppen. Å høre på musikk du liker når du studere kan sette deg i bedre humør, sier han.

– Motivasjon er ikke én ting, og det er flere ting du kan gjøre samtidig for å øke motivasjonen.

 

Undersøk hvorfor du tar fagene du gjør

– Vi er alltid mer motivert for det vi føler er meningsfullt. Hvis du blir satt til å gjøre noe uten mening, blir du ikke motivert, sier Schewe.

Blir du for eksempel bedt om å tørke av utemøblene på jobb, når du vet at det snart skal begynne å regne igjen og at ingen skal sitte der i mellomtiden, virker dette veldig meningsløst og umotiverende.

– Føles fagene du tar meningsløse, er det vanskelig å finne motivasjonen. Da er det viktig å komme opp med grunner for at fagene kan være nyttige, og finne meningen med disse. Blir du mer oppmerksom på dette, så vil motivasjonen gå opp, sier han.

Innføringsfag ved universitetene kan ofte oppleves slik, før man for lov til å velge hvilke fag man skal spesialiserer seg i.

– Studerer du for eksempel markedsføring, men liker ikke matte og statistikk, og heller ikke skjønner hva du skal bruke fagene til senere, blir du ikke motivert. Gå gjennom emnebeskrivelsen, og snakk med andre studenter og forelesere, forteller han.

– Finner du ut at du trenger disse fagene for å skjønne hvilke markedsføringskampanjer som fungerer, ser du med en gang hvorfor disse er viktige. Da blir du mer motivert til å lykkes med fagene.