(StudentTorget.no):

Skal du begynne å studere, eller har du studert en stund allerede men ønsker å starte det nye semesteret med gode studievaner?

Det kan være vanskelig å vite hva gode studievaner er, og hvordan du kan tilegne deg disse.

Vi har snakket med karriereveileder Morten Carlson ved NTNU Karriere, som gir deg sine beste tips til gode studievaner, som du burde ha fra første skoledag:

 

Gode studievaner

Sett deg mål
Hva ønsker du å oppnå med studiet? Er studiet veien til drømmejobben, eller kanskje en måte å tilegne seg ny kunnskap? Sett konkrete mål for studiet, og delmål for fagene du skal ta dette semesteret.

Det kan være mål om å lære noe nytt, få en ønsket karakter, eller lignende.

Kjøp pensumbøker og utstyr
Kjøp inn alt av pensumbøker i begynnelsen av semesteret, med en gang du mottar lånekassepengene, for uten disse kan du ikke komme ordentlig igang med studiene.

Skaff deg det du trenger av utstyr, som en datamaskin, skrivebøker, skrivesaker, markeringstusjer, kalkulator, og lignende.

Stå opp til en fast tid
Legg deg og stå opp til en fast tid hver dag, også om du har fridager eller forelesninger som begynner senere på dagen.

Finn deg en arbeidsplass
Finn deg et sted på universitetet hvor du jobber godt. Det kan være på en utvalgt lesesal, på biblioteket eller i et av fellesarealene på universitetet.

For deg som trenger stillhet når du studerer er lesesalen eller biblioteket å anbefale.

Forbered deg til forelesningene
Sett deg inn i pensumet som skal gjennomgås under forelesningene og i seminarene.

Les pensum, ta notater, og diskuter pensum med medstudentene dine.

Delta aktivt i forelesningen
Delta aktivt i forelesningene. Kom forbered, ta notater underveis og still spørsmål.

Synes du det er skummelt å stille spørsmål i store forelesninger, kan du skrive ned spørsmålene dine og stille de i pausen.

Sett opp en timeplan
Lag en plan for dagen, uken og semesteret. Slik får du oversikt over det du skal gjøre, og det som må gjøres fremover.

Skriv ned alle innleveringsfrister, eksamenener, forelesninger, seminarer, treningsøkter, aktiviteter, arrangementer, vakter på jobben, med mer.

Sett av nok tid til studiene
Sett av nok tid hver uke til å lese, jobbe med oppgaver, diskutere og repetere pensum.

Unngå distraksjonene
Legg bort mobiltelefonen når du skal studere, og sørg for at den er satt på lydløs. Dette hjelper deg å holde fokuset på studiene, og ikke alt som skjer rundt deg.

Kollokviegrupper
Bli med i en kollokviegruppe! Her kan dere høre hverandre i pensum, gi hverandre tilbakemeldinger på oppgaver, diskutere pensum og forelesninger, med mer.

Engasjer deg i en studentforening
Studentforeninger er perfekte for å møte medstudenter, tilegne seg ny arbeidserfaring (også annen erfaring enn den du får på studiene) og lære noe nytt.

I tillegg er det både hyggelig og sosialt å være med i en studentforening!

Bruk biblioteket
Biblioteket er en enorm ressurs! Her finner du faglitteratur og pensumlitteratur, og bibliotekene tilbyr kurs i blant annet kildehenvisning, oppgaveskriving, litteratursøk, med mer.

Du kan også få veiledning av en av de ansatte.

Bruk karrieresenteret og studieveiledere
Søk råd og veiledning fra ansatte ved universitetet eller på karrieresenteret, disse kan hjelpe deg å finne veien ut i arbeidslivet, og gjøre drømmejobben litt mer oppnåelig.

Her kan du få hjelp med å skrive CV, søknad, ta bilde til CV, finne relevante stillinger, får oversikt over egen kompetanse, med mer.

Grip mulighetene!
Meld deg på kurs, gå på faglige og sosiale arrangementer, og gå på forelesningene. Du angrer som regel kun på det du ikke ble med på, ikke det du var med på.


 

Ta med deg de gode studievanene fra videregående

Karriereveileder Morten Carlson ved NTNU Karriere anbefaler alle studenter å tilegne seg studievaner som gir god oversikt og øker konsentrasjonen.

– Lag deg planer, i det minste en semesterplan der du setter inn alle viktige frister, sier han.

 

 

Når du studerer anbefaler Carlson å legge vekk distraksjonene:

 

  • Sett mobilen på lydløs eller flymodus, og legg den i sekken.

  • Skru av varsler på PCen, og logg ut av sosiale medier.

  • Ta hyppige, men korte, pauser fra lesing.

  • Studer i et område der det er lite som distraherer deg, og fjern så mange oppmerksomhetstyver som du klarer.

 

– Jeg vil tro at de fleste har en del gode studievaner med seg fra videregående. Viderefør det som har funket for deg. Gjør evaluering av det underveis i semesteret, kvitt deg med studievaner som ikke fungerer, og fortsett med det som fungerer godt, sier Carlson.

På et universitet har du mer frihet og selvstendighet enn det du hadde på videregående, og det viktigste tipset mener Carlson kan være å tenke på studiet som en jobb, og studiehverdagen som en arbeidsdag.

– Stå opp og legg deg til faste tider hver dag, og ikke la det skli for mye ut i helgene.

– Dette er vel også det tipset som de fleste studenter vil ha problemer med å følge om du synes det er vanskelig «å komme ordentlig i gang» med studiene. Det hjelper det ofte å gjøre studieavtaler med andre, enten ved fysiske eller digitale møter, sier han.


 

Det sosiale er viktig for å være en god student

Et sosialt liv er nødvendig for å være en god student. Man må ha påfyll av noe som gir energi, enten det er venner, trening eller annet sosialt liv, men om det blir for mye av det ene vil det fort ikke bli tid til det andre.

Som student skal man balansere studier, et sosialt liv og ofte en deltidsjobb, og det kan oppleves som krevende.

– Jeg har ikke en «quick fix» på hvordan man kan balansere dette, men du kan forsøke å lage deg en strategi på hva du ønsker å oppnå, og dermed sette deg noen små mål. Som nevnt tidligere, tenk på studiehverdagen som en arbeidsdag, og heller vent med de store sprellene til helga, sier Carlson.

Han anbefaler nye studenter å delta i fadderuka.

– Fadderuka er en gylden mulighet til å bli kjent med dine nye medstudenter, og jeg vil absolutt anbefale å bruke tiden i fadderuken til det. Det betyr ikke at man trenger å gå «all in» på festinga.

– Det er mange alkoholfrie arrangementer i løpet av fadderuka, og disse kan være et godt alternativ til flere uker med konstant fest, sier Carlson.

– Jeg vil til slutt oppfordre studentene til å ta vare på hverandre og inkludere andre, uavhengig om det er fysisk eller digitalt.