(StudentTorget.no): 

Ulrik Græsli (19) studerer skuespill på Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo og er på sitt andre år av bachelorgraden. Han forteller at skuespiller er noe han har drømt om å bli lenge. 

 – Det er kanskje det aller morsomste jeg vet. Jeg fikk en liten jobb i en reklame da jeg var 11 og innspillingsdagen var helt fantastisk. Så siden den gang har jeg siktet meg inn på den yrkesveien, sier han. 

 

Høyt nivå

Utdanningen Ulrik tar er ved Teaterhøgskolen som er en del av Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Skuespillerutdanningen på Teaterhøgskolen er den mest prestisjetunge skuespillerutdanningen i Norge og det er stor kamp om studieplassene.

 

 

– Jeg ville gå skuespill på KHiO fordi utdanningen er kjent for å ha et høyt nivå med veldig dyktige lærere. Følte nesten at jeg måtte søke, håpefull eller ei, forteller han videre. 

Hverdagen til en skuespillerstudent kan være veldig varierende. 

– På vanlige dager er jeg som regel på skolen i 9 timer, men som i forrige uke, når vi har innspurt mot forestilling, så kan en skoledag komme opp i 13 timer. Det varierer veldig ut i fra hvor vi er i en prosess.


 

Lange dager

Ulrik forteller videre at de har lange dager på skolen, og at han ofte kommer hjem sent. 

– Vi begynner som regel kl. 9 om morgenen. Da har vi gjerne gjennomgående fag første halvdel av dagen, det kan være stemmebruk, tekstformidling, bevegelse eller liknende. Så har vi gjerne skuespillerfag resten av dagen. Da jobber vi med periodens forestilling eller tema.

Nå ble vi akkurat ferdige med utdrag fra klassiske stykker, og skal snart begynne med Commedia dell’arte. Siden jeg ofte kommer hjem sent, bruker jeg kveldene til å slappe av med mindre jeg har lekser som må gjøres. 

– Hva gir deg mest motivasjon til å fullføre utdanningen? 

– Min største motivasjon til å fullføre er nok at endt utdanning gir store muligheter for å havne i det yrket jeg har mest lyst til drive med. En annen stor motivasjon er jo at jeg synes hverdagen på skolen er ekstremt morsom og givende. Jeg kommer ikke til å si fra meg det med det første, sier han. 

LES OGSÅ: Prokrastinering - Hvorfor utsetter vi ting, og hvordan slutte med det? Med ekspert Jon Arne Løkke #53

 

Viktig med studiefri

 Gjennom et langt semester kan det for mange studenter være vanskelig å holde motivasjonen oppe. 

 – Jeg tror det er ekstremt viktig å ta seg helt fri fra studiet i ny og ne, da med tanke på alle utdanninger. For min del, når det blir mye press, eller jeg føler at alt blir for mye så setter jeg meg ned og gjør absolutt ingenting.

– Samtidig som vi jobber veldig fysisk, så er utdanningen veldig krevende mentalt. For meg er det veldig viktig å ta gode, lange pauser hvor jeg kan restituere skikkelig, sier Ulrik.

– Har du noen gode tips til studenter som sliter med motivasjonen? 

– Som nevnt vil jeg alltid råde til gode pauser og avbrekk, ofte. Det er så ekstremt uvurdelig å komme seg ut av studiebobla når man sitter der og ikke gidder noen ting. Et annet tips er å gjøre det viktig for en selv, minne seg selv på hvorfor man studerer det man gjør - og hvorfor man synes at det er meningsfullt.

– Spør du meg, er kanskje det aller viktigste å ha det gøy. Finn en vinkling, en studieteknikk, en lese-kompis etc. som gjør at du har det gøy i mens du studerer, svarer Ulrik.


 

Studieteknikker

Studenter har mange forskjellige teknikker og vaner de bruker for å arbeide best mulig med sin utdanning. Ulrik forteller at for han sin del er det viktig å sette seg selv opp for suksess. 

– Når jeg skal lese eller lignende, rigger jeg til med snacks og alt som gjør studieøkten litt mer ønskelig. Dette hjelper også veldig på motivasjonen til å jobbe. Som nevnt tidligere tar jeg også gode, lange pauser under studieøkten.

– En annen teknikk jeg bruker er at jeg skriver opp noe jeg har lært i etterkant av en undervisning. Da kan jeg ikke overbevise meg selv om at jeg kan det, hvis jeg ikke selv har forstått hva som ble undervist, avslutter Ulrik.