(StudentTorget.no): 

Motivasjon består av tre komponenter: Kognisjon (tanker), affeksjon (følelser) og væremåte. Her vil du få innblikk i et veldig viktig aspekt ved kognisjon, nemlig holdning. "Folk kan forandre sine liv ved å forandre sine holdninger." - William James

 

Holdninger

Motivasjonens mor er holdninger. Hvis du har vanskelig for å motivere deg, se på holdningene dine. I holdningene dine kan du finne dine største problemer og dine beste løsninger. For å identifisere holdningene dine for en spesiell væremåte, må du identifisere tankene dine for den væremåten. Psykologer har funnet ut at tankene våre, og da spesielt holdningene, påvirker oppførselen vår. Mange av oss har "stemmer" i hodene våre som trykker oss ned før vi engang begynner. Disse tankene er som forprogrammerte innspillinger som spilles av om og om igjen i hodene våre. Eksempelvis kan man tenke: "Ting går aldri min vei" eller "Jeg er så dum, jeg kommer til å dumme meg ut før jeg vet ordet av det" eller "Ingen kommer til å like meg, jeg er så kjedelig". Selv om disse eksemplene er noe ekstreme, er det overraskende hvor påvirkelige vi er overfor vår indre stemme. Idrettsutøvere blir trent til å unngå negative tanker. En basketballspiller kan forbedre straffekastene sine betydelig ved å forandre sin indre stemme fra "ikke bom på dette skuddet" til "dette er lett". Mange av "stemmene" stammer fra barndommen og hvordan betydningsfulle mennesker forholdt seg til oss. Mange blir overrasket når de oppdager at det ikke er dem selv som snakker, men deres indre stemme i form av deres kritiske foreldre eller venner. Vi identifiserer oss med stemmen, undergraver våre egne tanker og utvikler en negativ holdning. Alt dette påvirker vår motivasjon til å oppnå suksess.


 

Holdninger og akademisk motivasjon

Det første steget i retning av å styrke din akademiske motivasjon er å identifisere holdningen din. La oss ta et eksempel med en gjennomsnittlig student som vil forbedre karakterene sine. Det første steget er å identifisere holdningene overfor oppgaven ved å skrive ned tankene dine rundt det. Et eksempel: Jeg kommer aldri til å klare det. Jeg er rett og slett ikke smart nok. Jeg kommer aldri til å klare å få en god karakter i grunnfaget. Jeg kommer aldri til å ha tid til å ha det moro. Jeg kommer til å miste motet. Selv om jeg klarer det, kommer det ikke til å hjelpe noe særlig på gjennomsnittet mitt. Legg merke til mønsteret i disse tankene. De er alle negative. Negative tanker som utvikler seg til en negativ holdning, som igjen fører til negative følelser som apati, tomhet og depresjon. Dette fører til at man unngår risiko, og ingen forandringer finner sted. Neste semester blir sannsynligvis fullt av dårlige karakterer. Hva er så hemmeligheten bak å forandre seg? Du gjettet riktig; forandre de negative tankene til POSITIVE tanker! Man må ikke være astrofysiker for å skjønne det, men det krever arbeid. 
Slik ville den motsatte studenten tenkt: Jeg kan klare det. Jeg kjenner studenter som ikke har halvparten av min sunne fornuft som allikevel får gode karakterer. Jeg skal få en god karakter i grunnfaget. Jeg skal kunne pensumet på rams. Jeg skal more meg mer enn noensinne. Når jeg er ferdig med å lese kommer jeg ikke til å ha noe å bekymre meg over. Jeg skal bli mer og mer motivert for hver gode karakter jeg får. Å få gode karakterer kommer til å bli naturlig for meg. Framskrittene kommer til å være tydelige. Trikset er å få disse positive tankene inn i hodet ditt. Skriv noen positive ord på pennalet ditt, på bøkene dine, i kladdeboka. Og husk å alltid fokusere på det positive.