Å sitte med pensumboka hele dagen er vel noe de færreste fristes av. Gjør du de «riktige» filmvalgene, kan du få en god filmopplevelse og ekstra innsikt i pensum på kjøpet.

 Skulle det i år bli slik at du må oppholde deg i sofakroken eller i kinomørket ved flere anledninger, kan du være smart og gjøre unna litt forberedende pensum samtidig. Her er filmene som holder liv i pensumtankegangen gjennom ferien.

 

Økonomi / Finans / Markedsføring

Wall Street (Oliver Stone, 1988)


Den mest kjente filmen om dollareventyret er nok historien om finansakrobaten Gordon Gekko. Med sin kjølige sjarm, kledelige arroganse og markedskompetanse, ble han selve symbolet på jappetiden. Gekko, som i ettertid har blitt en mytisk karakter, hevdet blant annet at «Greed is Good», fordi det i sin ytterste instans er den som driver verdensøkonomien fremover. I ettertid har nok den grovt venstrepolitiskorienterte spillefilmen fra Oliver Stone blitt et nesten selvparodisk verk, og et symbol på hvordan filmregissører har fremstilt kapitalismen som noe ondsinnet og farlig for menneskeheten. Men bak det politiske bakteppet er det en god spenningshistorie som hadde stor suksess, og som fikk en oppfølger i 2010.

Inside Job (Charles Ferguson, 2010)
Da finanskrisen traff verdensøkonomien som verst i 2008, startet umiddelbart konspirasjonsteoriene om hvem eller hva som sto bak, å flomme. Da de store bankene Lehman Brohs og AIG bikket under, begynte et politisk spill for å rette opp skaden. Denne filmen følger historieutviklingen tett gjennom å intervjue en rekke sentrale aktører i skandalen; næringslivstopper, politikere, journalister og mannen i gata, og forsøker å finne ut av hva som egentlig skjedde. Filmen fikk blant annet Oscar for beste dokumentar i år, og blir fortalt av skuespiller Matt Damon.


 

Fem gode filmer om økonomi

 

Modern Times (Charlie Chaplin, 1936)
The Grapes of Wrath (John Ford, 1940)
Roger and Me (Michael Moore, 1989)
Falling Down (Joel Schumacher, 1993)
American Psycho (Mary Harron, 2000)

 

 

Historie

Malcolm X (Spike Lee, 1992)

Like mye et biografisk verk som en historisk begivenhet. Filmen Malcolm X forteller hvordan den dypt religiøse og mørkhudede Malcolm X vokste opp og ble en av historiens viktigste skikkelser i det afroamerikanske miljøet. Malcolm X er en tre timer lang film som går bak maska på en lederskikkelse som både var eksentrisk, arrogant og etter hvert ganske farlig. Denzel Washington ble nominert til Oscar for sin rolletolkning.

Shooting Dogs (2005)
Folkemordet i Rwanda i 1994 er fortolket på filmlerretet flere ganger, blant annet gjorde Hollywoodfilmen «Hotel Rwanda» stor suksess da den kom ut i 2004. Shooting Dogs utspiller seg i samme tidsrom, med samme bakgrunnshistorie, men går mer detaljert til verks i sine skildringer av både grusomhetene og ofrene for denne voldsomme tragedien. Filmen ble laget i samarbeid med en rekke av de overlevende fra folkemordet, som deltar med både egne iakttagelser og synspunkt.

LES OGSÅ: Studieteknikk - 10 tips

 

Fem gode historiske filmer

 

Spartacus (Stanley Kubrick, 1960)
1900 (Bernardo Bertolucci, 1976)
Gandhi (Richard Attenborough, 1982)
Europa (Lars Von Trier, 1991)
Danser med Ulver (Kevin Costner, 1994)

 

 

Psykologi / helsefag

Persona (Ingmar Bergman, 1966)
Både av samtiden og ettertiden er Ingmar Bergman kronet til å være den regissøren som mestret best å utforske menneskesinnet slik det er. Til tider er det ganske brutalt når det blir satt inn i minimalistiske rammer med få skuespillere, og bare en masse ord og følelser. Persona anses av mange som Bergmans største triumf på filmlerretet, og er en gjennomført vond historie om schizofreni, angst og utestengelse. Norske Liv Ullmann gjør sitt livs rolle i denne filmen, som ikke bare ble anerkjent av presse og publikum, men av helseinstitusjoner verden over.

Gjøkeredet (Milos Forman, 1971)
Før i tiden ble mentale lidelser ofte sett på som en skam og noe som var svært uheldig for samfunnet. Derfor ble mange mennesker som faktisk ikke hadde noen spesifikk diagnose plassert på lukket avdeling, uten egentlig å høre hjemme der. Gjøkeredet, som er basert på en roman med samme navn, forteller historien om den eksentriske, men langt fra forstyrrede eksfangen Randle Patrick McMurphy. Han forsøker å normalisere sitt eget og andres opphold på den lukkede mentalavdelingen, som ledes av den tyranniske Nurse Ratchet.


 

Fem gode filmer om helse / psykologi

 

Viskingar och rop (Ingmar Bergman, 1972)
Rainman ( Barry Levinson, 1988)
Memento (Christopher Nolan, 2000)
Havet innenfor (Alejandro Amenábar, 2004)
Away from Her (Sarah Polley, 2006)

 

 

Jus

12 edsvorne menn (Sidney Lumet, 1957)
12 menn er samlet i et rom hvor de skal avgjøre skyldspørsmålet i en rettssak. 11 er for at den tiltalte skal dømmes skyldig, 1 er imot. Hvordan skal den ene klare å overbevise alle de andre? Sidney Lumets rettsalsklassiker bærer kanskje tidenes tann i form av sin sort/hvitt-innspilling, men måten regissøren  klarer å vri publikums oppmerksomhet på, ved hjelp av et godt manus og gode skuespillerprestasjoner, er det få som har klart etter han.

 De ubestikkelige (Brian DePalma, 1987)

Dette er riktignok ingen ren rettssalsfilm hvor handlingen kun utspiller seg i et rom, men i stedet historien om hvordan fem menn arbeidet ustanselig for å bekjempe en av 1930-tallets største forbrytere. Al Capone var i sin storhetstid urokkelig for myndigheter og rettsvesen som enten sto på hans side, eller som ikke turte å ta affære mot hans lyssky virksomhet. Fem menn utnevner seg derfor til å fange mafiabossen, og møter nok av utfordringer både på gata og i rettssalen.

 

Fem gode jus-filmer

 

En studie i mord (Otto Preminger, 1959)
To Kill a Mockingbird (Robert Mulligan, 1962)
JFK - saken fortsetter (Oliver Stone, 1991)
Et spørsmål om ære (Rob Reiner, 1992)
A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993)