Tenk om du hadde kommet deg gjennom pensum like lett som en Jo Nesbø roman? Å logge seg ut av tidsstjelere som Facebook og MSN er en start, men plukker du opp noen av våre effektivitetstips kommer du enda et kapittel lengre.  

 

1. Still spørsmål tidlig i prosessen

TIPS: Å starte på enorme mengder med lesestoff kan være svært umotiverende. Still alltid spørsmålene; hvorfor leser jeg dette og hva er viktigst? Hvor god kan jeg bli i dette faget? Ut i fra dine egne svar vil du kunne lage deg smarte lese – og research strategier.  

 

2. Bruk foreleseren din

TIPS: Det er ikke flaut og supernerdete å be om hjelp. De fleste forelesere er fulle av stalltips – ta en prat med han eller henne om hvilke pensumbøker som kommer til å være mest relevante for faget du tar.

 

3. Vær selektiv 

TIPS: Vit hva du ser etter og identifiser nøkkelord før du starter på side en. Innholdslista kan være et smart sted å starte.  

 

4. Sett deg lesemål

TIPS: Bryt pensum ned i flere deler og definer et mål og en deadline for hvert tekstsegment. Tenk ”time frame, task, goal and focus”. Husk å ta pauser.   


 

5. Les, hør – og skriv

TIPS: Ta notater fra hvert kapittel du leser, da menneskehjernen gjerne henter kunnskap lettere fram når du fysisk skriver ned pensum.

  

6. Tid, sted og rom

TIPS: Finn ut hvor og når du leser best. Å legge seg i senga i nitiden for å lese 500 sider er et sjakktrekk i feil retning.

 

7. Rydd unna tidsstjelerne

TIPS: Sørg for å ikke være bakfull, tørst, sulten eller rastløs når du setter i gang. Skru av mobilen, skru på hjernen og tenk positivt.

Kilde: Academic Skill Advisers, Deakin University 

 

De fire lesemetodene

”Oversikt”

- ta kun en titt på innholdsfortegnelsen, overskrifter og andre uthevede titler som gir deg en viss oversikt over de forskjellige temaene du skal lese om.

LES OGSÅ: Bøker vs. e-bøker: Hva er mest effektivt å lese på?

 

”Skimming”

- på godt norsk kan det kalles skumlesing. La øynene løpe fort over større deler av teksten for å fange opp de viktigste budskapene.

 

”Scanning”

- ha i hodet hva du leter etter og finn stykket med tekst du ønsker å ”pugge” ved å lese mellomtitler, bildetekster og andre biter av tekst.


 

”Intensiv lesing og kritisk analyse”

- detaljert, fokusert lesing – du leser gjerne gjennom flere ganger, tar notater og stiller deg selv kritiske spørsmål.