(StudentTorget.no):
 
Det er krevende å skrive masteroppgave. I tillegg til den intellektuelle delen av arbeidet, fører også masteroppgaven med seg en del emosjonelle utfordringer. Mange studenter føler seg ensomme og opplever tunge perioder med depresjon og humørsvingninger. En gjeng med masterstudenter ved Universitetet i Oslo har gjort noen grep for å holde motivasjonen oppe, å skape et sosialt miljø er et av dem.
 
Dorthe Moe Lianes (26) går siste året på master i medievitenskap og er en av initiativtakerne til tiltaket. Hun har vært igjennom hele det store spekteret av følelser som masteroppgaven fører med seg.
 
- Alle problemene jeg leste om i de forskjellige bøkene har jeg selv vært igjennom; alt fra frustrasjon når ting går skeis, motgang og dårlig humør til henrykt glede når det plutselig løsner opp. Jeg vet at det er mange som sliter med å komme seg opp om morgenen. Det er mange som unngår å komme på skolen fordi de ikke kjenner så mange studenter. Vi ville derfor skape et sosialt miljø for å forbedre situasjonen.
 
Hver fredag arrangerer masterjentene fredagskos. Da tar de med kake eller noe annet velsmakende som de koser seg med etter lunsj. Etter endt arbeidsdag hender det at de tar seg en pils i fredagspuben. De har også sendt ut e-post og oppfordrer alle masterstudentene til å møte opp til felles frokost og lunsj på skolen.
 
- Det er et enkelt tiltak, men en god måte å treffe nye medstudenter på. I tillegg til det sosiale spekteret kan en også få inspirasjon og hjelp med oppgaven fra de andre studentene. Det hjelper å snakke med andre studenter som går gjennom det samme, sier Dorthe.
 

LES OGSÅ: Slik velger du tema til masteroppgaven

 

Kjente problemer

 

GODT SAMHOLD: Her koser noen av masterstudentene seg med hjemmelaget sjokoladekake. Fra Venstre, foran: Dorthe Moe Lianes (26), Astrid Mjøs (25), Camilla Sogn (26), Ander Fevik (28). Fra høyre, bak: Linn Kristin Djønne (25), Kristin Marie Skaar (25), Vita Melinauskaite (27) og Anne Tiril Svensson (27).

Inger Furseth er en av forfatterne bak boken Masteroppgaven – hvordan begynne og fullføre og har veiledet masterstudenter i sosiologi i over ti år. Hun møtte selv på problemer under doktorgraden sin, men lærte seg ulike teknikker som kunne være til hjelp for andre.
 
- De fleste studenter støter på de samme problemene. Arbeidet med en omfattende oppgave setter deg i kontakt med prestasjonskrav og forventninger både fra deg selv og andre. Mange føler seg utilstrekkelig og tenker at oppgaven er altfor stor og voldsom.
 
Inger oppfordrer masterstudentene til å skrive om et emne som virkelig interesserer dem.
 
- Det vil være lettere å holde på motivasjonen hvis du skriver om et emne du brenner for. Snakk med andre medstudenter og søk hjelp hvis du sitter fast, anbefaler professoren.
 
Dorthe mener det er avgjørende å være på skolen og skape et sosialt miljø for å trives.
 
- Jeg kunne aldri arbeidet med oppgaven hjemme, det ville blitt for ensomt. Det er  
viktig å ha det gøy underveis. Snakk med andre og bli kjent med dem du studerer med, tipser Dorthe.
 

Klikk her for å se alle masterprogrammer i Norge og utlandet

 

Finn en god veileder!

 
Det å skrive masteroppgave kan bli en ensom prosess dersom du ikke har noen å søke faglig råd hos. Det kan være lurt å komme i kontakt med en veileder så tidlig som mulig. Det vil lønne seg å avklare med veilederen hvilke forventninger du har til samarbeidet og prosessen videre. Inger Furseth råder studentene til å finne en god veileder som de kan komme godt overens med.
 
- En god veileder skal kreve litt av en, utfordre og motivere studenten til å jobbe hardere. Det er ingen skam å bytte veileder hvis det faglige utbyttet blir for magert, eller hvis dere ikke kommer overens på det personlige plan. Ikke sitt med en dårlig veileder. Kontakt instituttet om du er misfornøyd, sier Inger.
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge

 

Våg å sette punktum

 
Det er krevende å skrive masteroppgave, både faglig og sosialt sett. Dette fører til at en del studenter faller fra eller forlenger studietiden betraktelig. Aftenposten la nylig frem en statistikk som viser at bare en av fem masterstudenter leverer på normert tid.
 
Inger Furseth mener det primært skyldes late studenter som ikke jobber hardt nok. Ifølge professoren er oppskriften på å fullføre enkel:
 
- Det jevne, gode arbeidet med faste skriverutiner er veien til suksess. Å skrive når du har lyst, er å lure seg selv. Da utsetter du bare arbeidet og gir deg selv unnskyldninger for ikke å skrive. Avsett tid og sted til skriving. Finn et velegnet fagmiljø hvor du kan konsentrere deg og der du unngår forstyrrende faktorer, sier hun.
 
Dorthe er enig at det er avgjørende å være på skolen og arbeide strukturert for å klare å fullføre. Hun anbefaler å begynne skriveprosessen så tidlig som mulig.
 
- Det er et uendelig utvalg av bøker på biblioteket, og du vil ikke klare å lese gjennom alt. Konsentrer deg heller om å begynne å skrive, sier masterstudenten.
 
Hun påpeker også hvor lett det er å falle i ikke-sette-punktum-fellen.
 
- Når du har jobbet så lenge med en oppgave, kan den alltid bli bedre. Det er vanskelig å sette det endelige punktum og innse at oppgaven er ferdig. Jobb hardt og trutt og aksepter det endelige resultatet, råder Dorthe.
 
 
 

 

10 GODE RÅD

 
 
1.) Skaff deg en veileder tidlig i arbeidet med oppgaven.
 
2.) Lag en fremdriftsplan. Hvis du vil levere på normert tid, bør planen inneholde en oversikt over arbeidsoppgaver og delmål og vise når disse skal være nådd. Dette kan være lurt å gjøre sammen med en veileder. Begynn å skrive tidlig i prosessen.
 
3.) Vær strukturert. Bestem deg for hvor stor plass studiet skal ha i hverdagen. Lag arbeidsrutiner og følg dem.
 
4.) Ta deg fri med god samvittighet. Vil du gjøre noe mer givende enn å skrive teori en dag, så gjør det med lyst og glede. Hjernen trenger å koble av iblant, så ikke la oppgaven få dominere tilværelsen utenfor lesesalen. La den dårlige samvittigheten ligge igjen på lesesalen og råtne mens du selv går ut og har det gøy!
 
5.) Legg planer. Ha noe å se frem til når du sitter og klør deg i hodet på skrivestua. Har du noe å glede deg til, motiverer det deg kanskje til å jobbe enda hardere.
 
6.) Beveg deg mer. Det er lett for å bli anspent og stiv når du sitter så mye i ro. Ta deg fem minutter fri innimellom og rør på kroppen.
 
7.) Ikke ta på deg for mye ansvar på jobben. Det går fint an å kombinere en deltidsjobb med studiene, men det er fare for å ta på seg for mye ansvar og glemme oppgaven. Prioriter studiet foran jobben.
 
8.) Ha troen på deg selv. Ikke gi opp selv om du møter motgang. Tro at det vil gå, det er utrolig hvor mye som kan bli gjort på kort tid.
 
9.) Skap et sosialt miljø på skolen. Snakk med andre medstudenter, vær på skolen og ha det gøy underveis. Ikke sitt alene hjemme og bli deprimert.
 
10.) Sett punktum og godta at oppgaven er ferdig når innleveringsfristen løper ut.
 
 

LES OGSÅ: Alt om studieteknikk