Det hele begynte med at Solveig tok et årsstudium i friluftsliv ved Nord Universitet i Bodø.

Etter dette året, fant hun ut at det å jobbe i naturen er noe hun vil drive videre med, og utvider nå til bachelor ved Høgskolen på Vestlandet i Sogndal.

 

Mitt studie: Friluftsliv

Navn: Solveig Bergseng

Alder: 21

Studieretning: Bachelor i friluftsliv

Universitet: Høgskolen på Vestlandet - Campus Sogndal

Studiested: Sogndal

 

Hvorfor valgte du dette studiet?

Jeg har ikke noe annet jeg brenner for, og jeg hadde gått det året i Bodø som var dødsgøy. Da var det bare to år til for å få bachelor, så hvorfor ikke. Jeg tenker også å ta PPU etterpå, slik at jeg kan undervise på skole, forklarer Solveig. 

 

 

Studiets innhold og undervisning

Bacheloren i Sogndal er bygd opp slik at førsteåret ligner på et årsstudium i idrett, mens i løpet av andreåret er klassen mye ute på ukesturer og får innføring i forskjellige former for friluftsliv.

Som tredjeårsstudent, velger man det man vil fordype seg i. 

– Førsteåret handler mye om idrett, med anatomi og fysiologi. Vi hadde en bli-kjent-tur på starten, og så blir det en del turer til våren.

Vi har hatt mange forelesninger i idrettsfagene, og vi har lærere som har vært flinke til å ta oss med i gymsal for å teste ut øvelser og repetere, fortsetter hun. 

– I friluftsliv, har vi noen timer med teori hvor vi lærer om skred og andre viktige ting, og senere får repetert kunnskapen ute. 

Solveig har allerede et årsstudium i friluftsliv, som tilsvarer andreåret i Sogndal. Derfor går hun nå førsteåret, for deretter å hoppe rett på tredjeåret til høsten.

 

 

Hva lærer man på studiet?

Solveig har vært gjennom ulike ukesturer, som har hatt fokus på kano og kajakk, brevandring, nordisk ferd på fjellski, topptur på randonee, seiling og klatretur.

Hun forteller at i tillegg til dette lærer man også om gruppedynamikk og mennesker.

– Man lærer om idrett, og så lærer man jo mange praktiske ting om friluftsliv.

Vi har også om gruppepsykologi både første- og andreåret, og man lærer mye om lederskap og det å lede en gruppe, forklarer hun. 

 

 

Hva er det beste med studiet?

– Det er mye lek, og så er det et samhold i klassen.

Alle er så gira på å stikke ut og ha det gøy, det er ikke en kjedelig klasse. Det gjelder både her og i Bodø. Og så lærer man mange ting, som livredning, skiteknikker og å overleve ute. Mye praktisk kunnskap, utdyper Solveig. 

 

 

Hva er det kuleste du har gjort på studiet?

Det må være noen av turene jeg var gjennom i Bodø. Vi hadde en veldig artig kanotur i en elv som nesten minna litt om rafting, og som var godt gjennomført på logistikk, forteller hun. 

– Vi hadde også en klatretur i Lofoten, som var skikkelig morsom. Alt var veldig bra.

 

 

Muligheter for videreutdanning og jobb

Hvis man ønsker å bygge på med master, kvalifiserer bacholeren til master i idrettsvitenskap. Men for Solveigs del, er planen å bygge på med PPU, for så å gå ut i arbeidslivet.

– Jeg kan jobbe som friluftslivslærer og på folkehøgskole, og jeg kan jobbe med guiding. Med PPU, får jeg også bredere muligheter innen undervisning.

 

 

Hva har vært mest utfordrende?

Vi hadde en tur på fjellski som var litt tøff, men det var en opplevelse å ha vært gjennom det, selv om den ikke frister så veldig å gjøre på nytt, forteller Solveig.

– Vi hadde også en anatomieksamen som inneholdt fysiologi, treningslære, utholdenhet og styrketrening og sånt. Den var litt tung, men det var en mappeeksamen, så vi fikk to måneder på å skrive den.

 

 

Kan du fortelle litt om skolen og studiemiljøet?

Hun roser studiestedet sitt, og setter pris på at det ikke er for stort.

– Studiemiljøet er skikkelig bra! Det er inkluderende, og det er ikke så stort.

Det er mange friluftsinteresserte, men det er også andre typer interesser. Folk er gira på å gjøre masse hele tiden, og jeg anbefaler Sogndal på det høyeste, fortsetter Solveig. 

 

 

Hva er det beste med plassen du studerer?

Hun beskriver Sogndal som et sentrum for fjellsport. Blant annet er tettstedet kjent for Fjellsportfestivalen, som årlig avholdes der.

– Det er sentralt for å gjøre alt.

Det er nærme havet og fjellene, så man kan gjøre alt man ønsker å gjøre der; man kan padle elvekajakk i elva ved siden av skolen eller havkajakk i havet, og det er ikke langt unna surfemulighetene som Vestlandet har å by på, forteller Solveig. 

– Det er også folk som driver med hanggliding, og det finnes studentorganisasjoner som låner ut utstyr for både fjell, hav og land, og også en for luft.
 

 

 

Hva er drømmejobben din?

Hun har sett for seg ulike alternativer som hun vil bruke utdanningen til når hun skal ut i arbeidslivet.

– Det virker gøy å leve av å være guide eller jobbe på folkehøgskole og kunne inspirere og lære andre å gå samme løype som meg. Det er det jeg håper på å kunne leve av, men jeg kan også se for meg å ende opp som lærer.

Jeg har tidligere jobbet som vikar og fotballtrener, og synes det er gøy, avslutter Solveig.