Philip Øvland har tidligere tatt en bachelor i programmering, og tar nå sin andre bachelor ved UiO. Han er på andreåret av studieløpet, og forteller at det er mye på grunn av interesse at han nå går statsvitenskap. 

 

Mitt studie: Statsvitenskap

Navn: Philip Øvland
Alder: 
24
Studieretning: 
Bachelor i statsvitenskap
Universitet: 
Universitetet i Oslo
Studiested: 
Oslo

 

Innblikk i større situasjoner

Philip forteller at studiet tar for seg områder han interesserer seg for, spesielt temaer som internasjonal politikk, geopolitikk, krig og fred.

– Da får jeg mer innblikk i større situasjoner som man leser litt om i nyhetene, for eksempel hvordan EU reagerer på ting og USA-Kina- konflikten.

Det er mye mer interessant når jeg har større bakgrunn nå, og det er mye mer utfyllende å lese nyhetene, fortsetter han. 

Han forteller også litt om hvordan undervisningen foregår.

– For det meste, er det forelesninger og noen seminarer. I det første semesteret, var det nesten bare forelesninger og lite seminararbeid.

Seminarer er mer klasseundervisning med en mindre gruppe og en lærer som hjelper til, mens forelesninger er alt fra 20 til 140 elever som sitter og hører på noen snakke, utdyper han. 


 

Politikk

Videre forklarer Philip at hva man lærer varierer litt med hvilken retning man tar, men det gis en generell innføring.

– Man får en introduksjon til mye politikk, fra lokalt nivå i Norge til internasjonalt nivå. Og så lærer man en del teori om politikk. Mange går videre fra statsvitenskap til å bli politikere eller jobbe i kommuner.

Da er det ofte lavnivåpolitikk som er mer jordnær, handler om hvordan det funker i akkurat den kommunen og hvordan den snakker med Stortinget, forklarer han.

– Det er også noen som går mer overordnet mellom land og internasjonale systemer som FN, EU og NATO. 

Han husker spesielt godt da de fikk besøk på skolen fra utlandet.

– Det kanskje morsomste som har skjedd rundt studiene, var når den svenske ambassadøren kom på besøk til en liten gruppe på tjue folk.

Dette var veldig gøyalt, og vi fikk litt mer innblikk i hvordan det faktisk er i geopolitikken, forteller han. 

 

 

Forskjellige bakgrunner

Når det gjelder de positive sidene ved studielivet, trekker Philip særlig frem miljøet, og de forskjellige studentene man kan bli kjent med, hvis man er litt frempå.

– Det beste med å studere er det sosiale miljøet du får rundt studiene.

Én ting er at det er interessant det du lærer om, men en annen ting er at du får forskjellige venner med forskjellige bakgrunner, og ikke bare de du vokste opp med i nærheten av skolen din, forklarer han. 

– Du kan på en måte velge hva slags type venner du vil ha, hvis du gjør en innsats. Særlig ved UiO kreves det en del innsats. 


Det er mange forskjellige folk som velger statsvitenskap, men du får også venner hvis du går på noen av foreningene. Da får du venner fra helt andre studier, fortsetter han. 

En spesifikk aktivitet som blir nevnt, er når studentbarene i området arrangerer pub til pub.

– Den årlige pub til pub som skjer ved UiO er morsom.

Hvis du har en morsom vennegjeng og prøver å komme deg helt gjennom, blir det ganske morsomt til slutt. Da får du se forskjellige steder og får utforske UiO litt. Særlig første og andre semester er det gøyalt, utdyper han. 


 

Muligheter og utfordringer

Philip forklarer at det ikke alltid er åpenbart hva slags jobb man får etter endt utdanning, men man går ut med kompetanse som kan brukes i ulike stillinger.

– Jeg tror ikke statsvitenskap er det enkleste å få seg jobb innen i ettertid.

Noen studier er tydelige på at du får jobb med en gang. Men, med statsvitenskap, hvis du legger inn en innsats og leter, tror jeg du kan få jobb innen det meste offentlige, forteller han. 

– Man har selvsagt politikerruten som mange går, men da har de ofte bakgrunn i politikk fra før av, og er interessert i å komme seg inn i det politiske livet videre.


Likevel, er det nok mest i det kommunale og offentlige det ligger mye arbeid, forklarer han. 

I løpet av selve studiet, nevner han at skoleoppgavene de får utdelt ikke alltid er lette.

– Noen av emnene har skoleoppgaver som er vanskelige å gjøre det bra på, så det er litt utfordrende. Noen er mer utfordrende enn andre.

 

 

Fakulteter og foreninger

Fordi Philip har studert noe annet tidligere, har han vært innom ulike fakulteter, og merker forskjeller på de sosiale miljøene.

– UiO er jo sin egen lille planet. For det første, er det mange ulike fakulteter, og hvert bygg er sin egen lille skole. Det er forskjellig fra fakultet til fakultet, og jeg har vært innom to ulike.

Studiemiljøet er ulikt ved de forskjellige fakultetene, og Det samfunnsvitenskapelige fakultetet er desidert mer sosialt enn for eksempel Det matematisk- naturvitenskapelige fakultetet, forklarer han. 

– Det fine er likevel at hvis du prøver, er det et sosialt miljø på hvert fakultet i form av for eksempel studentbarene eller studentforeningene. 


 

Drømmejobb og avsluttende tips

Philip forteller at målet hans er å kunne få seg jobb i utenrikssektoren.

– For meg er kanskje drømmejobben å bli en av Norges representanter ned til EU. Men sannsynligvis ender jeg opp med et eller annet innenfor utenriks, det hadde vært interessant.

Til slutt, deler han sine tips og erfaringer til nye studenter som vil etablere seg i de sosiale miljøene.

Tips til folk som vurderer å søke statsvitenskap her er å komme deg så raskt som mulig inn i en av studentforeningene. UiO kan være et veldig ensomt sted hvis du ikke prøver noe som helst, og i teorien kan du gå på UiO, gå på forelesningen, gå i seminar og gå hjem, forteller han, og utdyper: 

– Men det er ikke gøy i det hele tatt. For eksempel, kan du begynne i en linjeforening, og derfra får du et mye større sosialt miljø som gjør studiemiljøet mye bedre.