(StudentTorget.no):

Svend Egil Larsen og BI-Studenten Peder Veiby er frifunnet for å ha loppet en aksjerobot i den såkalte «robothandelsaken» etter at Høyesterett nylig forkastet statsadvokatens anke av dommen i lagmannsretten. 
 
 

Angrer ikke 

 
Peder Veiby (29) angrer ikke på at han loppet en aksjerobot for 243.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.
 
- Jeg kunne ha tjent mye mer. Roboten var med på alt. Jeg kunne ha kjørt den opp og ned hele dagen. Jeg kunne ha tjent 100.000 kroner om dagen. Det er litt synd, for den muligheten kommer nok aldri tilbake, sier Veiby til DN.
 
BI-Studenten mener at meglerhuset Timber Hill ville ha oppdaget at aksjeroboten deres ble utnyttet før eller siden. Onsdag denne uken ble de to daytraderne frikjent i Høyesterett med 3 mot 2 stemmer for anklagen om markedsmanipulasjon. Aksjeroboter er dataprogrammer som benyttes for å kjøpe og selge aksjer i svært høyt tempo. På fagspråket kalles dette for algoritmehandel.
 
 

Ransaket kollektivet

 
Da Veiby var bare 26 år gammel kom to sivile politimenn på døren hjemme i kollektivet på Majorstuen med rett til å ransake.
 
Veiby hevder at mye av det som skjer på Oslo Børs er mer på kanten av loven enn det de har gjort. Han mener det er skremmende at en dom er så tilfeldig, med tanke på Høyesteretts delte oppfatning av saken. 
 
 

Bør ikke forbys

 
– Hva tenkte du den gang om at du kunne utnytte en svakhet ved aksjeroboten?
 
– Jeg tenkte at det var litt for lettjente penger til at det kunne være mulig, sier Veiby.
Veiby forklarer at robotenes inntog på børsen har gjort ting vanskelig for ham. Han mener allikevel at de ikke bør forbys bare fordi de er flinke, akkurat som mange vil mene om han og andre daytradere. Mye av debatten ville sikkert stilnet hvis børsen overbeviste om at den hadde full kontroll, sier Veiby til DN.
 
Veiby er langt ifra skremt fra å fortsette med børshandel. Han estimerer sin egen fortjeneste til rundt 500.000 kroner i året, og at det er det han lever av nå.