(StudentTorget.no):

Du har sittet på skolebenken i snart 20 år, og skal endelig ut i arbeidslivet. Men hva forventer de egentlig av oss? Hva ser de etter, og hva håper de å finne? 

StudentTorget har snakket med tre som jobber med rekruttering til tre forskjellige bedrifter i Norge om hva de ser etter hos nyutdannede. 

Marianne Granquist er HR-rådgiver i Aibel, et av Norges største selskap innen oljeservice. Dette er det viktigste Aibel ser etter når de ansetter nyutdannede:

- Motivasjon, personlig og sosial egenskaper i tillegg til den faglige kompetansen. Det bør være en egnethet i forhold til det vi skal besette, og vi tenker alltid på om en person vil passe inn i vårt miljø, sier Granquist. 

Hun poengterer at det verste man kan gjøre er å gi inntrykk av at man like gjerne kan tenke seg å jobbe for noen andre. 

- Ikke gi inntrykk av at vi bare er en av mange, og at du bare ønsker deg en hvilken som helst jobb. 

 

Prøv StudentTorgets jobbsøkerskole!

 

 

SER ETTER DRIV: Pie Haug, HR-Talent acquisition i ABB, forteller at de blant annet ser etter karakterer, erfaring, engasjement og driv når de skal ansette nyutdannede.

Engasjement, karakterer og jobberfaring

Mange lurer på hvor mye karakterene egentlig teller, og om de i det hele tatt betyr noe som helst så fort man er ferdig med studiene. Pie Haug, HR-Talent acquisition i ABB, forteller at de ikke kan se bort i fra karakterene når de leter etter nye ansatte. Dette er viktigst for ABB:


- Relevante fag for ABB, tidligere jobberfaring under studietiden, engasjement i foreninger, og vi kommer ikke utenom å se på karakterer heller. Sist, men ikke minst kommer personlige egenskaper og driv, sier Haug til StudentTorget.no.

Når nyutdannede kontakter ABB bør de ikke bare komme med en generell henvendelse. 

- Ikke bare send en e-post som det står ”Jeg er 25 år og nyutdannet innen xxx, har dere noe jobb til meg?” uten å legge ved en oversiktlig CV og en søknad som er rettet mot ABB sin ledige stilling, sier Haug. 

 

Hvor hardt er du villig til å jobbe?

For IT-selskapet Eniro er det viktig at de nyutdannede har hatt et bevisst forhold til utdanningen sin. Vi spurte rekrutteringskonsulent Anita Rønning Bach (hovedbildet) om hva Eniro ser etter hos nyutdannede. 

- Engasjement og stå-på-vilje, sier Rønning Bach. 

Eniros rekrutteringskonsulent har to spørsmål hun mener er viktige for studenter og nyutdannede.  

- Har man et mål med den utdannelsen man har tatt? Hvor villig er man til å jobbe for å nå de målene man setter seg?


Klarer du å overbevise Eniro om at du er en av de som kommer videre til intervju, er det i alle fall en ting du aldri må finne på.

- Å dukke opp uforberedt på intervjuer, sier Rønning Bach. 

 

LES OGSÅ: Hvilken persontype er du?