(StudentTorget.no):

Kreativitet og psykiske lidelser viser seg å ha en større sammenheng enn tidligere forventet, i følge en ny studie fra Karolinska Institutet i Stockholm. De svenske forskerne har kommet frem til at psykiske lidelser oftest rammer kreative yrkesgrupper som forfattere, forskere, dansere og fotografer.
 
Funnene viser blant annet at forfattere har om lag 50 prosent større risiko for å begå selvmord, utvikle depresjoner, anoreksi, schizofreni og bipolare lidelser. 
 
- Det er helt klart at det er en sammenheng mellom skjør syke og kreativitet. Underbevisstheten vår er lett tilgjengelig, og da blir man sårbar, sier forfatter Anne B. Ragde til Dagbladet. 
 
 

En del av kreativiteten

 
I studien testet forskerne om lag 1,2 millioner svenske pasienter og deres slektninger, noe som gjør den til den største studien utført innenfor sitt felt.
 
Ragde mener at forfattere lett kan gå inn i seg selv, fordi de har mulighet til å forestille seg selv «de mest vanvittige ting», og at de derfor kan være mer utsatt for lykke og sorg, og at toppene da kan bli veldig store. 
 
- Det hører med kreativiteten, sier hun. 
 
Hun mener også at forfattere, kanskje mer enn «mannen i gata», kan tillate seg selv å gå inn i en depresjon, fordi det ofte kommer noe kreativt ut av å føle på sinnsstemningen. Flere av forfatterne Ragde kjenner tør å slippe seg inn i depresjonen, fordi det gir gode ideer. 
 

LES OGSÅ: Når «alle» vil ha kreative yrker

 
Ifølge den britiske tv-kanalen BBC led de store forfattere H.C. Andersen, Virginia Woolf og Ernest Hemingway alle av depresjon og psykiske lidelser. Både Woolf og Hemingway (bildet) endte opp med å ta sitt eget liv. 
 
Fagbladet Dagens Medisin har snakket om studien med overlege Terje Vestheim, og han er ikke overrasket over funnene. 
 
- Mennesker med til dels alvorlige psykiske lidelser ser ut til å være overrepresentert blant dem som utøver kunst, eller som ønsker å gjøre det. Personlighet og kreativitet henger sammen, og det er sammenheng mellom personlighet og hvordan psykiske lidelser uttrykker seg, sier Vestheim til fagbladet. 
 
Studien er publisert i Journal of Psychiatric Research.