(StudentTorget.no):

Det originale marshmallow-eksperimentet som ble utført ved Standford University i 1972 viser hvordan impulskontroll henger sammen med suksess. Det har siden blitt etterfulgt av mange tilsvarende eksperimenter som har gitt mer eller mindre de samme fasinerende resultatene.
 
Et team av forskere ved University of Rochester gjennomførte nylig det tradisjonelle marshmallow-eksperimentet med en liten vri som gav noen interessante resultater, i følge forskning.no.
 
 

Gammel visdom

i nytt lys

 
Kort fortalt går det beryktede marshmallow-eksperimentet ut på at et barn blir plassert alene i et rom med en stor og fristende marshmallow foran seg. Det gis så beskjed om at hvis de greier å vente i 15 minutter uten å spise den, så skal de få én til. Oppfølgingsundersøkelsen som ble utført ca. 14 år senere viste at de som greide å vente hadde gjort det betydelig bedre på de fleste områder i livet. 
 
I det nye eksperimentet utfører de samme det eksperimentet, men med en ny og avgjørende vri. Før barna blir utsatt for marshmallow-testen blir de forsøkt manipulert ved at barna blir delt inn i to grupper. I forkant av testen fikk begge gruppene mulighet til å gjennomføre en kreativ oppgave, enten ved å bruke noen få og brukte fargestifter, eller ved å bruke et stort og flott sett av både fargestifter og tusjer hvis de var villige til å vente litt. 
 
I den ene gruppen fikk de det flotte settet etter litt ventetid, mens i den andre gruppen kom de tilbake tomhendte. Dette ble gjort for å se hvordan forventninger og pålitelighet ville påvirke resulatet av marshmallow-eksperimentet.
 
Denne manipuleringen i forkant av testen hadde en formidabel effekt på resultatet. Den gjennomsnittlige ventetiden før marshallowen ble spist i andre marshmallow-tester var på 6 minutter. Når barnet først hadde blitt skuffet over ikke å få fargeskrinet tok det kun 3 minutter før de ga etter for fristelsen. Av barna som hadde fått fargeskrinet, og dermed hadde en positiv erfaring med venting i forkant, var gjennomsnittstiden hele 12 minutter, i følge forskning.no.
 
 

Hvordan er dette relevant?

 
Grunnen til at disse resultatene er interessante er at de fleste andre marshmallow-forsøkene har fokusert på selvkontroll og impulsivitet som noe medfødt. Disse testene ble i praksis en måling på de medfødte egenskapene og hvordan disse egenskapene sørget for suksess senere i livet. 
 
Dette nye eksperimentet viser derimot hvordan miljø, omgivelser og evne til å ta rasjonelle beslutninger basert på disse, er det som faktisk er avgjørende. De som slukte marshmallowen etter 3 minutter etter først å ha blitt skuffet, gjorde dette som en rasjonell beslutning basert på erfaring.
 
Med andre ord viser dette eksperimentet at vi ikke er bundet av vår genetiske arv i å gjøre rasjonelle beslutninger for fremtiden vår. Hvis du venter med å spise marshmallowen kan du gjøre suksess, men ikke fordi du har medfødte egenskaper til dette, men fordi du er et rasjonelt menneske som tenker konsekvenser av handlingene dine basert på erfaring og kunnskap. Dette er nok uansett den mest sannsynlige veien til suksess, enten om det er i studier, karriere eller livet generelt. 
 

LES OGSÅ: Attraktive mennesker får fordeler i arbeidslivet