Er du nyutdannet og skal ut i jobb? Det er flere ting du bør tenke gjennom før du begynner jakten.
Aller først kan det være lurt å reflektere over hvor du selv vil hen og hva slags arbeidsoppgaver du er mest interessert i.
- Lag en karriereplan der du formulerer hva som er viktig for deg i jobben.
- Sjekk ut mulighetene for internship eller traineeprogram. Her får du prøve deg på mange forskjellige arbeidsoppgaver og du får god oppfølgning. Du trenger ikke å ha utdanning innen jus, økonomi eller ingeniørfag for å være aktuell til slike program.
- Vær villig til å flytte på deg.
- Tenk over om du vil jobbe i en stor eller liten bedrift. I en stor bedrift vil du ofte ha mer spissede arbeidsoppgaver og flere utviklingsmuligheter, mens du vil få flere ulike arbeidsoppgaver og kanskje større ansvar i en mindre bedrift.
- Finn ut hva du ønsker å bruke av det du har tatt til deg av kunnskap under utdannelsen. Er det noen spesielle ting du virkelig ønsker å jobbe med?
- Husk at jobben din skal være en vinn vinn-situasjon både for arbeidsgiveren og deg.
- Har du en utdanning? Ikke nøy deg med å stå i kassa på Rimi.
– Man må være realistisk. Du kommer ikke til å få drømmejobben med det samme.
–Når du skal ut og søke jobb må du tenke på hvem du er og hva du vil, forteller karriereveileder Mette Manus i Manus Motivation Group til StudentTorget.
Arbeidsmarkedet er en jungel, og hvordan skal man vite hva man er på utkikk etter? Når det gjelder størrelsen på bedriften, foretrekker mange arbeidssøkere de store og kjente, men du kan faktisk få flere og mer varierte arbeidsoppgaver om du velger en mindre bedrift.
– Noen ønsker å gå inn de store kjente bedriftene med det samme, ofte på grunn av at det er gode utviklingsmuligheter der, mens andre trives best i mindre miljø.
– Hos en mindre bedrift vil du ofte ikke få så spissede arbeidsoppgaver og heller få jobbe med mange forskjellige ting, sier hun videre.
Lag en karriereplan
Manus anbefaler deg å lage en karriereplan. I den bør du ta med det som er viktigst for deg i din framtidige jobb.
– Lag en plan der du blant annet skriver ned hva du ønsker. Du må huske på at jobben skal være en vinn vinn-situasjon for begge parter.
– Reflekter også over hva du kan lære i jobben som du kan ta med deg videre, forteller karriererådgiveren.
Hun anbefaler også å ta en titt på hva som finnes av internships og traineeprogrammer. Kanskje det kan være et greit sted å starte?
– Etter endt utdannelse er det vanskelig å vite eksakt hva man kan jobbe med, forteller rådgiveren.
– Jeg vil anbefale å ta en titt på forskjellige intership- og traineeprogram. De fleste store bedrifter tilbyr dette og det er ikke bare for dem som har økonomi-, jus-, og ingeniørutdannelse, det er bredere enn du tror.
– I et traineeprogram eller internship får du bred erfaring, du blir godt tatt vare på og du lærer veldig mye, fortsetter Manus.
LES OGSÅ: Slik burde bildet på CVen se ut
– Vær tydelig på hva du vil
Det viktigste er ifølge karriereveilederen at du er tydelig overfor deg selv om hva du ønsker.
– Utdanning er en døråpner. Du vil sjelden få bruk for alt det du lærer på skolen, men det at du er villig til å omstille deg er veldig viktig.
–Det er vanskelig med de første jobbene, men du kommer til å lære noe uansett hva du gjør. Arbeidserfaring er viktig.
– Finn ut hva du ønsker å bruke det du har lært til. Er det for eksempel fagspesifikke aspekter eller andre ting som for eksempel prosjektledelse du ønsker å jobbe med.
– Du må være tydelig på hva du vil, sier hun videre.
Det er heller ikke sikkert at jobben du ønsker deg dukker opp akkurat der du bor. Manus mener at man ikke må være fremmed for å flytte på seg på grunn av jobbmuligheter.
– Arbeidsmarkedet har vært tøft en periode og det er det fortsatt for enkelte grupper. Det er viktig at man er åpen for at man ikke trenger å jobbe i de største byene, og vær villig til å flytte på deg.
– Er du for eksempel utdannet journalist, vil du ikke få jobb i de største avisene eller tv-kanalene med det samme. Ta deg jobb i en lokalavis eller lokal-tv. På den måten opparbeider du deg erfaring.