Hvert semester arrangeres det karrieredager ved studiesteder rundt om i landet hvor studenter kan møte representanter fra forskjellige bransjer og bedrifter.

Alle disse kan være en link til din fremtidige arbeidsgiver, og det gjelder å skille seg ut og ikke bare bli en av mange de møter i løpet av dagen.

Det er fort å ende opp med å samle inn en bunke med visittkort som bare vil havne i en skuff og samle støv. Å følge opp kontaktene mens de fortsatt er ferske er den lureste måten å gjøre et ellers tilfeldig møte om til en varig kontakt.

– Uheldigvis er det mange studenter som ikke gjør mer innsats for å bygge nettverk etter at de har byttet kontaktinformasjon med en representant, sier Heather Huhman, forfatteren av boken «Lies, Damned Lies & Internships: The Truth About Getting from Classroom to Cubicle.»

Nettverksbygging innebærer å ta det ekstra steget for å etablere en kontakt, sier Huhman. Med dette i tankene fant hun sammen med nettsiden wetfeet.com frem til fire tips for å følge opp og opprettholde kontakten via epost.

 

1. Frisk opp minnet

Når man skal følge opp en ny kontakt, skriv en epost hvor du innleder med å minne om hvor dere møttes. Huhman forteller at dette er noe svært mange glemmer å gjøre, og at det kan føre til at kontaktpersonen blir forvirret.

Forsøk også å nevne en detalj som vil gjøre det lettere å huske det opprinnelige møtet. Dette kan være noe så enkelt som en morsom situasjon eller kommentar, eller et tema som ble tatt opp i samtalen.

Forhåpentligvis vil vedkommende da kunne koble et ansikt til navnet ditt.

 

2. Legg opp til et gjensidig forhold

Alle forhold fungerer som en toveisgate, så det å be om noe uten å gi noe tilbake kan være uheldig. Huhman foreslår derfor å tipse om en potensiell klient eller å anbefale en faglig relevant avis/magasin/nett-artikkel du har lest.

Hvis du kan bidra med relevant informasjon eller formidle en potensiell klient, vil kontaktpersonen begynne å anse forholdet som en gjensidig ressurs.

 

3. Følg opp et tema

Hvis kontaktpersonen på første møte stilte deg et spørsmål du ikke kunne svare på, følg opp med en epost. Dette viser at du fulgte med, og at du bryr deg såpass at du tar deg bryet med å svare på spørsmålet i ettertid.

 

4. Fortsett å holde kontakt

Det er viktig å opprettholde kontaktforholdet, sier Huhman. På slutten av eposten bør du ta initiativ til videre kontakt. Tilby å møtes til en kaffe eller avtal tid til en telefonsamtale eller et informasjonsmøte.

I det minste bør du sende en epost hvis du kommer over en relevant artikkel eller annet faglig materiale. Det viktigste er at du holder deg synlig på radaren.