Shawn Achor er forsker innen positiv psykologi ved Harvard University og forfatter av boken «The Happiness Advantage».

I et foredrag på nettsiden TEDtalks, hevder han at mens vi kanskje tror suksess vil gjøre oss lykkelige, er det en bekreftet sannhet at det er lykke som avler suksess.

– Mange tror at hvis vi jobber hardere og oppnår målene våre, så vil vi bli lykkelige. Men forskningen viser klart at hver gang du oppnår et mål, vil hjernen redefinere hva suksess betyr. Så hvis lykke er på motsatt side av suksess, vil du aldri komme dit.

– Men hvis du er lykkeligere underveis imens man kjemper for å oppnå et mål, vil suksessraten bli merkbart høyere, forklarer Achor.

 

75 % adferd

Det viser seg at hjernen fungerer betydelig bedre når man føler seg positiv, og hvis man klarer å holde en positiv holdning, vil man også handle smartere og mer kreativt.

– Vi fant at optimismen er den største indikatoren for entreprenørånd, fordi det gjør at hjernen oppfatter flere muligheter. Bare 25 prosent av suksess i jobben er basert på IQ. 75 prosent handler om hvordan hjernen din styrer atferd, knyttes til andre mennesker, og forvalter stress, sier Achor.

Mange vil mene at optimisme eller evne til å håndtere stress er utenfor egen kontroll, og bestemmes av gener eller erfaringer fra barndommen, men Achor er bare delvis enig i dette:

– Det er en kulturell myte at vi ikke kan endre vår egen lykke. Gener er veldig viktig for lykke, men man kan overstyre dette. Hvis du er født med gener for fedme eller for pessimisme, og du ikke endrer atferd for å veie opp for dette, vil genene vinne.

– Lykke kommer lettere til noen mennesker, men lykke er mulig for alle hvis vi endrer negativ atferd eller tenkemåte, forklarer forfatteren.

Å endre tenkemåte er enklere enn hva man skulle tro. Forskning beviser at det er relativt lite som skal til for å overstyre gener eller tidligere erfaringer på dette området.

– Det vi fant var noe så enkelt som å skrive ned tre ting du er takknemlig for hver dag i 21 dager. Dette øker faktisk nivået av optimisme markant, og det holder for de neste seks månedene. Forskningen er utrolig. Det viser at vi faktisk kan endre oss, sier han.

Dette er kun en av mange beviste metoder Achor beskriver i boken. Du kan lese mer om «The Happiness Advantage» på goodthinkinc.com