Tiden du bruker foran speilet på styling av hår, trimming av negler, sminke og annen personlig pleie kan påvirke hvor mye penger du tjener, avhengig av rase og kjønn, ifølge en undersøkelse utført ved Elon University i North Carolina.

Studien konkluderte med at økt fokus på personlig pleie har en stor, positiv effekt på minoritetsspråklige menn, en negativ effekt på kvinner og ingen effekt på hvite menn.

– Det vi fant er, i hvert fall for noen mennesker, at personlig pleie har en ganske stor effekt på inntjeningen, sier Stephen De Loach, som er økonomiprofessor ved Elon.

 

Stereotypiregelen

De Loach mener personlig pleie kan signalisere noe om personlighet, og bemerker at det å ikke stryke en skjorte, droppe barberingen eller ferdes i kontoret med en løs slipsknute kan tolkes som at man ikke tar jobben seriøst.

– Siden det ytre kan være en viktig kilde til informasjon om arbeidstakere, kan visse personlighetstrekk avsløres ved å observere personlig stell, sier han til livescience.com.

Ifølge studien hadde menn med minoritetsbakgrunn som brukte minst 80 minutter per dag på personlig pleie en 4 prosent økning i gjennomsnittlig inntjening, mens kvinner som brukte mer enn 90 minutter på personlig pleie så en gjennomsnittlig nedgang i inntjeningen på 3,4 prosent.

De Loach tilskriver den store, positive effekten på minoritetsspråklige menn til at de i høyere grad måtte overvinne stereotypier og overbevise om sin kyndighet.

Den negative effekten på kvinner kan være fordi overflødig pleie noen ganger kan sende signaler om at de er mer fokusert på utseendet sitt enn på jobben de skal gjennomføre.

– Litt for mye sminke i næringslivet kan signalisere at du er interessert i en partner, i motsetning til en karriere, sa han.

Forskningen viser også at høye folk tjener mer, faktisk i gjennomsnitt flere hundre dollar i året per tomme. Og til tross for en innsnevring av lønnsgapet tjener menn fortsatt mer enn kvinner.