I tillegg til å gi deg oversikt over tusenvis av ledige stillinger, byr KarriereStart.no på alt du trenger å vite om arbeidslivet, yrker og jobbsøking – slik at du kan sikre deg drømmejobben.

En viktig del av dette er tips til CV-en, jobbsøknaden, jobbintervjuet og karrieretips generelt.

Her får du en smakebit fra noen av de beste sakene om jobbsøking og karriere:

 

5 tips til CV-en

1. Tilpass CV-en til hver stilling du søker på. En generell CV som ikke viser riktig fokus har større odds for å bli forkastet av arbeidsgiver.

2. Lag en liste over nøkkelord som er knyttet til yrket du søker på, og bruk dem aktivt i setninger som beskriver din tidligere arbeidserfaring.

3. Ikke overstig to sider. Vis til resultater og si akkurat hva ønsker, men bruk så få ord som mulig for å komme frem til poenget. Utdyping kan du gjøre på jobbintervjuet.

4. Fokuser på konkrete resultater for å bli lagt merke til i bunken av CV-er. Rams opp prestasjoner og meritter du har oppnådd i tidligere stillinger.

5. Les korrektur! En siste gjennomlesning kan faktisk være avgjørende. Stavefeil og skrivefeil i søknad og CV er arbeidsgivernes største irritasjon.


 

5 tips til jobbsøknaden

1. Ikke begynn med å skrive «jeg heter» eller «Jeg søker stillingen som». I stedet: Smell i gang! Forklar i første setningen hvorfor du søker på stillingen.

2. I stedet for å skrive om hva du har gjort, fokuser på fremtiden – hva som kommer til å skje dersom de ansetter akkurat deg. Skriv om hva du kan tilføre.

3. Match kompetansen din med hva bedriften trenger. Trekk frem ferdighetene og kunnskapsområdene som de vil være mest interessert i.

4. Styr unna klisjeer og tomt selvskryt. Ord som innovativ, motivert, resultatorientert, dynamisk og problemløser kan få arbeidsgiver til å riste på hodet.

5. Få med hvorfor du søker ny jobb. For eksempel: Jeg har vært fem år på samme arbeidsplass og er nå klar for nye utfordringer.

LES OGSÅ: 10 tips for å lykkes i første jobben etter studiene

 

5 tips til jobbintervjuet

1. Bli vant til å høre deg selv prate om deg selv. Få en venn til å stille litt kritiske spørsmål, og visualiser hvordan intervjusituasjonen kommer til å være.

2. Ikke snakk nedlatende om tidligere arbeidsgiver eller arbeidsplass. Det viser manglende lojalitet og setter deg i et dårlig lys.

3. Vis at du er en god lytter. Sitt rett i stolen, hold hodet opp, få øyekontakt med intervjueren, og len deg litt fremover.

4. Hvis du er nervøs; tenk heller at du er spent! Når du er spent betyr det at du gjør deg mentalt klar for jobbintervjuet og at kroppen er skjerpet.

5. Still egne spørsmål på slutten av jobbintervjuet. Dette signaliserer at du er oppriktig interessert, og du får vist initiativ og motivasjon for å lære.


 

5 karrieretips fra kjendisene

1. Thomas Giertsen: Velg karriere ut fra lidenskap. Det er det som får deg opp om morgenen, og det som får deg til å gidde å jobbe hele natten.

2. Richard Branson: Du må ta sjanser. Den modige kan ikke leve evig - men den forsiktige lever ikke i det hele tatt!

3. Bruce Dickinson: Lær deg essensen av en eller to ting. Ikke lær deg litt om alt, det kan alle.

4. Petter Stordalen: Det handler om å tørre å være annerledes. Måk til, gjør feil, «quit more often». Det er slik man lærer seg å bli bedre.

5. Dex Carrington: Gi en 360°«Fuck You» til alle som vil stoppe deg! Så snart jeg fulgte lidenskapen min, eksploderte mulighetene i alle retninger som et «Big Bang».