Kom du sent igang med å søke på sommerjobber? Heldigvis trenger ikke det å innebære at du må gå rundt med hvilepuls og daffe hele sommeren.

Det finnes nemlig mange fornuftige ting man kan gjøre om sommeren, selv om det kanskje ikke gir deg ekstra arbeidserfaring på CV-en eller lommepenger å bruke utover høsten.

Her er noen av våre tips til de som dessverre ikke har funnet en sommerjobb.

 

1. Er du helt sikker på at det er for sent?

Mange bedrifter trenger ekstrahjelp på kort varsel, det kan være pga. sykdom eller uventet stor arbeidsmengde, så det kan fortsatt være håp! Før du gir opp jobbjakten bør du ha snudd hver stein og lagt ned en viss innsats.

Husk at alle arbeidsgivere liker kandidater som viser initativ. Det er ingenting i veien for å gå ned på den lokale bensinstasjonen eller en kafe i nærheten og spørre om de trenger noe ekstrahjelp fremover.

Ikke sett kravene for høyt, ettersom jobben kun er over en kort periode. Det er sterk konkurranse og de beste stillingene blir fort kapret.

Ikke gi opp dersom du får avslag – det finnes alltid ledige arbeidsplasser.


 

2. Vurder å jobbe frivillig

Mange studenter engasjerer seg i frivillige verv under studietiden. Erfaring fra frivillig arbeid med relevante arbeidsoppgaver og ansvar kan virke positivt i en jobbsøkerprosess.

– Det vil alltid være positivt å tilegne seg erfaring gjennom frivillig arbeid.

– Om det i tillegg er relevant og kompetansebyggende, med tanke på oppgavene du skal løse i en jobb, er det naturligvis veldig bra å kunne vise til, forteller rekrutteringssjef i Manpower, Jon Paulsen.

Det er på ingen måte uvanlig for studenter å jobbe frivillig. For noen år siden gjennomførte for eksempel Studentsamskipnaden i Trondheim en undersøkelse som viste at en av tre studenter er involvert i frivillighetsarbeid.

Både kirker, idrettsklubber, museer, bibliotek, sykehus, bo- og behandlingsentra og frivillighetssentraler med flere trenger frivillige.

For alt du vet kan det frivillige arbeidet du gjør i dag være tunga på vektskålen som gjør at du lander drømmejobben i fremtiden, så her er det bare å kjøre på!

LES OGSÅ: Kreativ tenkning: Lær av verdens største komikere

 

3. Søk på sommerskole

Hvis du allerede på et tidlig tidspunkt vet at du ikke har så mye på kalenderen, kan du søke deg til sommerskole i Norge og i utlandet.

Lånekassen gir faktisk støtte til studiepoenggivende opplegg i utlandet om sommeren så lenge du kan dokumentere at dette kan inngå i graden din og oppholdets varighet er over 3 uker.

Har du lyst å oppleve litt av verden samtidig som at du lærer studierelevante ting? Ta kontakt med skolen din og sjekk om de har sommerskoleavtaler med universiteter i andre land.

Er du student ved UiO kan du for eksempel reise til land som Thailand, Cuba, Storbritannia og Kina.


 

4. Les pensumrelevant litteratur

Denne er på mange måter ganske åpenbar, men kanskje ikke det man har mest lyst til etter at et langt studieår er unnagjort.

Og selvsagt, vi vil på ingen måte si at du skal sitte bøyd over pensumbøkene hele sommeren igjennom, men hvis alternativet er å sparke småstein er det vel like greit å gjøre noe produktivt?

Hvis det for eksempel var noen deler av pensum du ikke rakk å lese i forrige semester, kan sommermånedene være en gylden mulighet til å få tatt igjen litt.

Det er også mulig å lese mer om de temaene på pensum som interesserer deg mest, eller lese bøker du vet kommer på pensum i neste semester.

LES OGSÅ: Utveksling og internships gjennom IAESTE

 

5. Begynn på noen av prosjektene du ikke har fått tid til

Begynn på noen av prosjektene du vanligvis ikke får tid til.

Om sommeren har de fleste av oss tross alt bedre tid enn ellers på året, så da får man plutselig rom til å gjøre noen av de tingene man ikke rekker ellers.

Har du for eksempel planer om å skrive en bok? Eller kanskje du ønsker å få igang en ny rutine, som å bli flinkere til å trene jevnlig?

Det finnes knapt noen tid på året som gir deg bedre muligheter til å få gjort ting du har utsatt og utsatt i det uendelige. Grip dagen, sier vi bare!