Skal du i gang med jobbsøking for første gang? Da kommer du garantert til å måtte gjennom ulike typer personlighetstester.

 

Hvert år testes nemlig 100.000 jobbsøkere for sine personlige egenskaper på jobbintervjuer hos arbeidsgivere og rekrutteringsselskaper. Vektleggingen av resultatet fra testene er ofte ulik fra arbeidsgiver til arbeidsgiver, mens enkelte sverger til testresultatene, ser andre på slike tester kun som et supplement i ansettelsesprosessen. Andre igjen ville aldri ha brukt slike tester som beslutningsgrunnlag rett og slett fordi det er store fallgruver i anvendelsen av testene, samt at mange av testverktøyene rett og slett ikke holder mål.

 

I en ny undersøkelse gir Norsk Psykologiforening testene hard kritikk. Halvparten av testene i undersøkelsen som brukes i Norge måler ikke det de skal i følge foreningen. Dermed er de også helt verdiløse i bruk i ansettelsesprosesser. Administrerende direktør i konsulentselskapet Solstad leder. og karrieresenter, Thorleif Solstad er i følge Bergens Tidende en av skeptikerne til slike tester. Til avisen kritiserer han også maktforholdet som ligger i en slik test. ”Kaffegrut har omtrent samme verdi i forhold til å forutse suksess” og situasjonen jobbsøkeren blir satt i er urettferdig, og mange oppfatter det som ubehagelig, sier Solstad til avisen.

 

Solstads tips til dem som blir utsatt for en dårlig test: ”Jatt med så godt du kan”.

 

StudentTorget har også snakket med og lest testresultatene til en førstegangs jobbsøker som ble utsatt for mildt sagt sjokkerende testresultater. Skulle man følge ”fasiten” til denne kandidatens test, var psykologtimer eneste utveg. Når samme person et par uker senere får en meget attraktiv jobb og lykkes i denne, er det godt at testresultatene ikke stemte allikevel.

 

 

(Kilde: bt.no)

 


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: