Farmasistudent Reidun Reinertsen (25) er i slutten av sine femårige studier, og har allerede sikret seg jobb. Bak seg har hun flere ulike frivillige verv. Hun er ikke i tvil om at dette telte positivt da hun skulle søke jobb.

Jeg tror nok det bidro til at jeg i det hele tatt ble innkalt til intervju. Når man ikke har relevant arbeidserfaring, kan frivillige verv gi et inntrykk hvem man er og at man har engasjert seg også utenom studiene.

 

Alltid nyttig

Frivillige verv er aldri uviktig, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Viktigheten av frivillige verv er også avhengig av hvilken bransje og stilling man søker seg til. Hos noen bransjer er dørene trange og konkurransen hard.

I profesjonsstudier som medisin og odontologi ser man nok mer på resultater fra studiene, mens i flere trainee-stillinger er det veldig viktig å ha vært aktiv ved siden av studiene. I noen stillinger skal man inn i flere ulike avdelinger, og arbeidsgiverne trenger kandidater som har holdt mange baller i lufta. Da blir frivillige verv tillagt mye vekt, mener Hellsten.

For Reinertsen var det flere grunner til at hun engasjerte seg i frivillige verv i studietiden.

Det har nok alltid vært naturlig for meg. Men det er veldig fint å være en del av noe sosialt rundt studiet. I vår bransje, som er såpass liten, kan dessuten kontakter på tvers av kullene komme godt med senere i arbeidslivet.


 

Fortell hva du har lært

I januar meldte TV2 Nettavisen om en drastisk nedgang på antall stillingsannonser i Norge. På Finn.no kunne man i november 2007 finne 14142 nye stillingsutlysninger, mens novembertallene for 2008 viste 10810 annonser. I slike krisetider blir søknadsbunkene store, og særlig nyutdannede blir utsatt. Her gjelder det å skille seg ut og tenke utradisjonelt. Å ha engasjert seg I ulike frivillige verv iløpet av studietiden kan dermed komme ekstra godt med.

Hellsten tror også at erfaringene man har hentet fra frivillige verv kan gi jobbsøkere en historie å fortelle under et jobbintervju. Man har konkrete eksempler å vise til.

Her gjelder det å bli en god storyteller om seg selv, og å trene seg på å presentere arbeidet man har gjort. Sånn sett kan ”ikke-relevante” frivillige verv bli viktige i en jobbsituasjon. Man må ha noe mer å fortelle enn at det ser bra ut på CV’en. Her gjelder det også å være tydelig på valgene man har tatt.

Deltagelse i fadderordningen ved studiestedet kan for eksempel ha gitt studenten erfaringer i å jobbe med og møte mennesker fra hele verden. Og under et utenlandsopphold møter man mange nyttige erfaringer som er verdt å trekke frem under et jobbintervju.


– Dersom man ønsker å jobbe med bistand, teller det svært positivt å ha engasjert seg i en organisasjon under studiene, sier Hellsten, og minner om at det er stor forskjell mellom å være registrert som medlem og å engasjere seg i en organisasjon eller forening.

Uansett, bør man engasjere seg ut i fra egne interesser, råder han.

LES OGSÅ: Ikke la deg skremme av hull i CV-en

 

Eksamensresultater likevel viktig

Gode resultater i studiene er for mange arbeidsgivere likevel det viktigste i rekruttering av nyutdannede. Det kan Ellen Marie Nyhus, rekrutteringsansvarlig for nyutdannede i Ernst & Young, bekrefte. Selskapet er en ledende global aktør innen revisjon, skatt og avgift, transaksjoner og rådgivning, og anses som en av Norges mest populære arbeidsgivere blant studenter.

– Når vi ansetter nyutdannede er det viktigst at kandidatene har gode resultater. Men det er klart at frivillige verv er en bonus. Dersom vi for eksempel står igjen med to sterke kandidater, vil det telle svært positivt dersom ene av dem har engasjert seg i frivillige verv.

Hva slags verv kandidatene har hatt vil også ha betydning, mener Nyhus. Noen verv kan også ha krevd lite tid, mens andre verv krever mer. 


Frivillig engasjement viser jo også at kandidaten håndterer å ha flere baller i lufta på en gang, og likevel prestere faglig. 

- Kan det telle positivt dersom en kandidat har engasjert seg i frivillig arbeid i Norge eller i utlandet?

Ja, absolutt. Det sier noe om sunne verdier og holdninger hos personene, avslutter Nyhus

LES OGSÅ: Sindre og Isak følger gründerdrømmen – lagde sin egen kombucha