Nå har du muligens funnet ut hva du skal studere, men har du tenkt på hva du skal bruke utdanningen din til når du er ferdig? Det finnes mange utdanninger som er ganske brede, og mulighetene er mange for ulike typer jobber. Hva kan man gjøre i studietiden for å få best mulig utbytte av studiene og størst mulig sjanse for en spennende jobb når man er ferdig?

Har du god oversikt over hva slags muligheter dette studiet gir? Prøv å fordype deg i hvilke type jobber det er mulig å få innen de fagområdene du studerer. Hva er drømmejobben din?

 

Bruk kontaktene dine

Jo klarere bilde du har av hva du ønsker å jobbe med, jo lettere er det å begynne å forberede deg tidlig. Skaff deg kontakter innen de bransjene som kan tenkes å ha bruk for din kompetanse. Vet du allerede om type jobber som frister deg spesielt? Sjekk om det finnes sommerjobb eller trainee-stilling der du kan arbeide med de tingene du ønsker å jobbe med. Besøk bedrifter og snakk med dem som arbeider der. Fortell hvorfor du er interessert i hva de driver med, og spør om de behov for ny arbeidskraft innen du er ferdig med studiene. Dette viser både at du vet hva du vil, og det viser initiativ, noe de fleste arbeidsgivere anser som positivt. I tillegg har du da opprettet en kontakt du muligens kan bruke senere.

 

Vis engasjement

Når det er tid for å gjøre en avsluttende oppgave, undersøk om mulige tema en bedrift eller organisasjon som fenger din oppmerksomhet, kan være interessert i å få utredet. Ta kontakt med dem og spør. Det viser at du har et engasjement i det de driver med, du kan eventuelt kvalifisere deg til en jobb innenfor dette – og i alle fall opprette en kontakt som kan være nyttig senere.


Har du ikke klart å definere det du ønsker å jobbe med etter at du har studert en tid, da kan det være lurt å snakke med venner, kjente og studieveileder om muligheter etter avsluttet studium. Er det ingenting du er engasjert i, kan det hende at du bør tenke over om du har valgt riktig studium.

Vibeke Scürch er karriereveileder i Emmali (www.emmali.no).