Karrieredager der bedrifter møter studenter arrangeres hvert semester på studiesteder over hele landet.

Forbereder du deg riktig, kan dette være en god måte å komme i kontakt med din første arbeidsgiver. Her har du også mulighet til å knytte kontakter med arbeidsgivere og finne ut om mulighetene for oppgavesamarbeid, deltids-, sommer- og fulltidsjobb.

I oktober ble den årlige Arbeidslivsdagen arrangert ved Universitetet i Oslo (UiO). Hit kommer skolens studenter og en rekke arbeidsgivere fra offentlig og privat sektor for å mingle.

I år holdt 62 virksomheter stands og presentasjoner, og oppmøte fra studentes side var upåklagelig.

 

Studenter på jobbjakt

Ved boden til Integrering og mangfoldsdirektoratet (IMDi) finner vi mastergradsstudent Synnøve Orvik Stene (26). Hun leverer mastergradsoppgaven sin til jul, og er her for å finne informasjon om potensielle arbeidsgivere på nyåret.

– Jeg har lyst til å arbeide med integrering, og kikket litt på hjemmesiden til IMDi før jeg kom hit.

– Der sto det at mange av de ansatte har bakgrunn fra humanistiske fag, og arbeidet de gjør ligger tett opp til det jeg kan tenke meg å arbeide med videre, forklarer religionsstudenten.

IMDi er en populær stand hos studentene på Blindern, men Synnøve er tålmodig og får etter hvert tak i en av bedriftens talspersoner.

Synnøve forteller at hun har deltatt i gjennomføringen av et prosjekt om tros- og livssynsdialog og mangfold gjennom studiene. I tillegg har hun tatt med et eksemplar av CV-en sin som hun leverer til IMDIs representant.

Responsen var god, forklarer Stene ivrig.

– IMDIs kvinnelige representant var svært imøtekommende, åpen og engasjert. Hun oppfordret meg til å kontakte dem ved en senere anledning og følge med på nettsidene for stillingsutlysninger.

For selv om arbeidslivsdagen kan gi nærkontakt med en rekke populære arbeidsgivere, betyr ikke det at de rekrutterer folk på stedet. Stene synes allikevel at erfaringen har vært nyttig.

– Dette er en fin måte for studentene å se hvilken type mennesker som arbeider i bedriften. Det gav i hvert fall meg et godt inntrykk. 

 

4 bedrifter på Arbeidslivsdagen '09

Statkraft - forsøker å huske studentene

Navn: Ellen Etholm
Firma: Statkraft Norge

Hvorfor deltar dere på arbeidslivsdagen?

Vi er et stort konsern som trenger nye rekrutter, derfor er vi her hvert år. Vi har gode erfaringer med at studenter oppsøker oss og stiller spørsmål om bedriften.

Hva mener du studentene kan få igjen for en slik dag?

Det er bra for studenter å få snakke med ansatte og ikke bare å lese om oss på nettsidene. Det gir dem en verdifull anledning til å kjenne på om de «passer inn» i bedriften eller ikke.

Hva slags type søkere gjør inntrykk på deg?

Vi er ute etter de som har gode resultater fra skolen, men også de som kan vise til aktivitet utenfor studiene. I tillegg må de være over gjennomsnittelig engasjert i energibransjen og fornybar energi.

Hvordan kan interesserte kandidater følge opp samtalen?

Ofte snakker jeg med studentene og noterer ned navnene bak øret hvis det er noen kandidater jeg synes er interessante og som viser ekstra interesse for hva vi driver med.

Ellers så oppfordrer vi alle til å oppsøke nettsidene våre for å registrere seg med CV i etterkant, hvor man viser til samtale på arbeidslivsdagen ved UiO.

 

Utlendingsdirektoratet - utlyser stillinger fortløpende

Navn: Gard Eide Larsen
Firma: UDI

Hvilke erfaringer har din bedrift med å delta på karrieredager?

Vi har hatt stand her flere år på rad og har svært gode erfaringer med å ha det. Vi er rekrutterer en stor andel av studenter rett fra skolene og ser på det som viktig å være synlig på slike messer.

Hva er ditt tips til studenter som ønsker å vise seg fra sin beste side?

Synliggjør dine mangfoldige sider. Det gjelder å trekke ut kunnskapsnivået fra det akademiske og aktualisere det ovenfor arbeidsgiver.

Hva gjør dere for å følge opp kandidatene?

Ingenting. Vi utlyser stillinger fortløpende, så det gjelder å følge med på nettsidene våre. Vi får veldig mange søkere til jobbene våre, og har ikke et rekrutteringsproblem.

Vi er her mest for å profilere oss som bedrift ovenfor studentene.

 

Norges Bank Investment Management - alle stiller likt

Navn: Mette Nilsen
Firma: Norges Bank Investment Management

Hvilken nytte har din bedrift av å delta på en slik dag?

Vi har veldig god erfaring med å være med på karrieredager og vi ønsker naturligvis å tiltrekke oss flinke studenter. Derfor er det viktig å møte dem her, og kunne svare på eventuelle spørsmål de måtte ha om oss.

Hvordan gjør studentene et godt inntrykk på deg?

Det er vanskelig for studentene å utmerke seg ekstra når det er så mye som skjer på en gang, så jeg tror det viktigste er at folk får anledning til å stille de spørsmålene man ønsker, og på den måten få nyttig informasjon om arbeidsgiveren.

Alle søkere stiller i utgangspunktet likt, og det er vanskelig for oss som har såpass mange som er interessert å følge opp hver enkelt student på et slikt arrangement.

Hva kan studentene gjøre for å forberede seg?

Lese om bedriftene på forhånd. Ved å lære mest mulig om bedriftene har man bedre forutsetninger for å stille de "riktige" spørsmålene

 

Oslo kommune - mange spennende stillinger

Navn: Bjørg Leganger
Firma: Oslo kommune

Hvorfor deltar dere i dag?

Jeg er her for å vise studentene at Oslo kommune er en stor og variert arbeidsplass. Jeg har ingen konkret stilling å vise til, men det er mange muligheter.

Jeg oppfordrer studentene til å oppsøke våre hjemmesider hvor vi utlyser spennende stillinger til enhver tid.

Hva ser dere etter hos studentene?

Det vi er opptatt av er å ha engasjerte folk som brenner for det de arbeider med og geleide de i retning av de etatene som de kan følge opp videre.