Er du på jobbjakt og forflytter deg gjerne? I storbyer som Dublin, Amsterdam og Barcelona venter det mellom 100 og 150 ledige jobber på norske jobbsøkere.

 

Hvorfor arbeidsår i Europa?
  • Du tilegner deg verdifull kompetanse
  • Du signaliserer at du har initiativ, ikke er passiv, men selvstendig
  • Du får internasjonal erfaring og lærer å samhandle med folk med en annen kultur
  • Du lærer et nytt språk
  • Du får større selvinnsikt

 

– Mange spennende jobber venter på norske ungdommer i europeiske storbyer. Ofte er det ikke engang krav om å snakke landets språk.

– I mange tilfeller er nettopp det å snakke godt norsk hele poenget, sier Almedina Bogilovic Jahre, leder av NAV EURES, til Aftenposten.

NAV EURES er en del av NAV, og jobber med å formidle stillinger i europeiske land.

I dag arrangerer de jobbmessen «Jobb i Europa» sammen med kolleger fra hele verdensdelen, for å informere unge arbeidssøkere om arbeidsmulighetene.

 

Mange valgmuligheter

Hva som kreves i de forskjellige stillingene varierer fra høyere utdannelse på bachelornivå, til mindre utdannelse.

Mange av stillingene som er tilgjengelig for norske jobbsøkere befinner seg innenfor brukerstøtte, salg og kundeveiledning. Her kreves kun norskkompetanse.

 

Pluss på CV-en

Jahre tror at et år i utlandet kan være med på å gjøre arbeidstakerne ekstra attraktive med tanke på det norske arbeidsmarkedet.

– Vårt inntrykk, når vi er i kontakt med arbeidsgivere, er at det er et pluss å ha internasjonal erfaring på CVen. Ungdom har gjerne ikke så mye jobberfaring å vise til, derfor vil et jobbår i utlandet telle mye.

– Her får man jo internasjonal erfaring i å samarbeide på tvers av språklige og kulturelle barrierer, sier Jahre til Aftenposten.

I forhold til lønns- og ansettelsesvilkår sier NAV EURES at det er et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som de ikke har noe med.

– Vi sjekker med våre kolleger i utlandet at bedriften er seriøs. Lønnsnivået innenfor mange yrker i Europa er lavere enn i Norge, men det samme gjelder jo levekostnadene.

– Samtidig varierer selvfølgelig lønnen, avhengig av hvilke krav til kompetanse arbeidsgiver stiller.

Kilde: Aftenposten