Er du på jobbjakt og forflytter deg gjerne? I storbyer som Dublin, Amsterdam og Barcelona venter det mellom 100 og 150 ledige jobber på norske jobbsøkere.

- Mange spennende jobber venter på norske ungdommer i europeiske storbyer. Ofte er det ikke engang krav om å snakke landets språk. I mange tilfeller er nettopp det å snakke godt norsk hele poenget, sier Almedina Bogilovic Jahre, leder av NAV EURES, til Aftenposten.

NAV EURES er en del av NAV, og jobber med å formidle stillinger i europeiske land. I dag arrangerer de jobbmessen «Jobb i Europa» sammen med kolleger fra hele verdensdelen, for å informere unge arbeidssøkere om arbeidsmulighetene.

 

Mange valgmuligheter

 Her er de ledige jobbene:


Brukerstøtte på spillkonsoller, Dublin
Teknisk support, Gøteborg
Annonseselger for Dagbladet i Fuengirola, Spania
Kunderådgiver hos CapGemini i Warszawa, Polen
Kjøkkenhjelp/servitør på norsk kafé på Gran Canaria, Spania
Frisør i Alfaz del Pi, Spania
Prosjektmedarbeider for Nordisk Ministerråd i København

Kilde: NAV EURES

Hva som kreves i de forskjellige stillingene varierer fra høyere utdannelse på bachelornivå, til mindre utdannelse.

Mange av stillingene som er tilgjengelig for norske jobbsøkere befinner seg innenfor brukerstøtte, salg og kundeveiledning. Her kreves kun norskkompetanse.

De utlyste stillingene er blant annet hos internasjonale selskap som IBM, Hewlett Packard, KLM Airlines og Sykes.

 

Pluss på CV-en

 Fordelene ved jobbår i utlandet:

Leder av NAV EURES', Almedina Bogilovic Jahre, grunner til hvorfor du bør ta et arbeidsår i utlandet:


✔ Du tilegner deg verdifull kompetanse

✔ Du signaliserer at du har initiativ, ikke er passiv, men selvstendig.

✔ Du får internasjonal erfaring og lærer å samhandle med folk med en annen kultur.

✔ Lærer et nytt språk.

✔Får større selvinnsikt.

Jahre tror at et år i utlandet kan være med på å gjøre arbeidstakerne ekstra attraktive med tanke på det norske arbeidsmarkedet.

- Vårt inntrykk, når vi er i kontakt med arbeidsgivere, er at det er et pluss å ha internasjonal erfaring på CVen. Ungdom har gjerne ikke så mye jobberfaring å vise til, derfor vil et jobbår i utlandet telle mye. Her får man jo internasjonal erfaring i å samarbeide på tvers av språklige og kulturelle barrierer, sier han til Aftenposten.

I forhold til lønns- og ansettelsesvilkår sier NAV EURES at det er et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som de ikke har noe med.

LES OGSÅ: Slik blir du rik før du blir tredve

- Vi sjekker med våre kolleger i utlandet at bedriften er seriøs. Lønnsnivået innenfor mange yrker i Europa er lavere enn i Norge, men det samme gjelder jo levekostnadene. Samtidig varierer selvfølgelig lønnen, avhengig av hvilke krav til kompetanse arbeidsgiver stiller.

Kilde: Aftenposten