Hele førti prosent av alle vikariater fører til fast ansettelse, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Manpower.

I undersøkelsen kommer det også frem at 20 prosent av Norges befolkning kunne tenke seg en vikarjobb. Over halvparten av alle nordmenn har hatt en vikarjobb, enten gjennom et vikarbyrå eller direkte på en arbeidsplass.

 

En fot på innsiden

Gisle Hellsten er karriererådgiver ved Karrieresenteret på Universitet i Oslo, og han råder unge til å sjekke ut muligheten for kortere engasjement.

– Det er mange kanaler inn i arbeidslivet. Et kortvarig engasjement kan gi mange gevinster, sier Hellsten til Dine Penger.

 

Han understreker at et vikariat kan gi en anledning til å vise seg frem, og at man kan lære noe å ta med seg videre.

– På mange måter kan man se på et kortere vikariat som et langt jobbintervju. Dersom det ikke skulle lede til fast arbeid, har man i det minste fått et nettverk og en referanseperson, sier Hellsten.

Thor Bendik Weider, som er konserndirektør i Manpower tror at mange har lett for å undervurdere mulighetene en vikarjobb gir.

– Et vikariat er en enestående mulighet til å få bred erfaring og til å vise seg frem for potensielle arbeidsgivere, sier Weider.


 

Gir nye muligheter

Hele 71 prosent oppgir at perioden som vikar ga dem nyttig jobberfaring. I tillegg bidro vikariatet til større nettverk og en bedre CV.

– Jobberfaring er aldri bortkastet. Som vikar får du en unik anledning til bli kjent med ulike organisasjoner og bransjer, vist deg frem, og ikke minst finne ut av hva du er god til. Et vikariat er fleksibelt og kan åpne nye muligheter, sier Weider til Dine Penger.

Han sier at flertallet av vikarer er under 35 år, men at Manpower ser en utvikling der flere eldre bruker vikariater for å prøve nye muligheter i arbeidslivet på tampen av karrieren. Dette er fordi stadig flere seniorer ønsker karrierefornyelser og endringer.

Manpower har hatt vekst i antall utleide medarbeidere over 55 år, fra ca. 2 prosent i 2004 til 6,5 prosent i 2011.

– Det viser at vikariater også kan være en inngang til nye og spennende karrieremuligheter, sier Weider.