”Krister” (25) som ikke ønsker å stå fram med fullt navn, lever på oppsparte midler mens han prøver å skaffe en jobb i samsvar med kompetansen han har fra tunge økonomistudier.

Tall fra NIFU våren 2012 viser at ledigheten øker mest blant samfunnsvitere, jurister og kandidater i naturvitenskapelige og tekniske fag.

 

Ledigheten blant nyutdannede:
  • Ledigheten øker mest blant samfunnsvitere, jurister og kandidater i naturvitenskapelige og tekniske fag

  • Ledigheten har økt markant innen offentlig sektor det siste året

  • Et halvt år etter eksamen våren 2011 var ledigheten blant de med mastergrad:

    • 7,1% blant humanister

    • 6,9% blant samfunnsvitere

    • 6,5% blant juridiske fag

    • 4,3% blant øko/admin fag

    • 2,0% blant lærerutdannede

    • 2,7% blant utdannede innen helse- sosial- og idrettsfag

      Kilder: NIFU

 

5,9 prosent av de som fullførte mastergraden sin våren 2011 er arbeidsledige. Dette er omtrent samme tall som for 2009.

 

Ser etter nye løsninger

Så langt har Krister klart å beholde leiligheten, men han innrømmer at han nok har vært for optimistisk i troen på at den rette jobben skal dukke opp raskt. Nå vurderer han korte vikariater og engasjementer.

– Jeg har vært flink til å planlegge så jeg har litt penger å tære på, men jeg vil kalle dette en brå overgang. Det er ingen hemmelighet at en del flytter hjem til foreldrene sine for en periode, mens de venter på jobb, men det har jeg sluppet foreløpig.

– Det kan imidlertid hende jeg må ta en jobb utenfor det som er relevant for utdanninga jeg har tatt, men jeg har liksom hatt en naiv tro på at jeg skulle få drømmejobben med en gang, sier Krister.

Aller helst vil han jobbe i forskerstillinger eller i kommunal sektor, alternativt i direktorater. Han håper å få jobb innen et par uker, men tipper én til to måneder er mer realistisk.

– Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har en følelse av at det kommer til å ordne seg raskt. Men den følelsen har jeg hatt en stund. De korte engasjementene kan skje når som helst, og så lenge det bare er for noen måneder, skal jeg ta de jobbene jeg får nå, sier Krister.


 

Regningsbunken vokser

Krister jobbet deltid ved siden av studiene, og hadde også sommerjobb de siste sommerene. Han jobbet i Posten og i en norsk organisasjon, i tillegg til et britisk blikkenslagerfirma.

Dette var ikke helt relevant erfaring?

– Det stemmer, og jeg har inntrykk av at selv om det bare hadde vært en sommerjobb, hadde relevant erfaring hjulpet. Jeg har til en viss grad vurdert traineestillinger, men de er mest i det private markedet.

– Det har ikke vært mitt område, sier Krister som tror traineejobber kan fungere som døråpner til andre typer jobber enn det han selv ønsker.


Planen var å gå rett ut i en passende jobb. Nå innser han at det ikke nødvendigvis blir slik for alle. Inntekten fra deltidsjobben han har nå, strekker heller ikke til, og selv om han har penger igjen fra sommerjobber, leier han leilighet og trenger løpende inntekt til faste utgifter.

 

Dette kan du gjøre: 
  • Start jobbsøkingen i god tid før du avslutter studiene. Jobb gjerne deltid, da har du arbeidserfaring å vise til når du er ferdig med studiene.

  • Du kan ”fryse” renta på studielånet hvis du ikke er i jobb. Ta kontakt med Lånekassen for å søke om renteutsettelse.

  • Meld deg hos vikarbyråene, de vil følge opp raskt.

  • Finn ut hva summen av kompetansen din er og selg inn deg selv. Tenk også på hva dine framtidige arbeidsgivere og långivere kan tilby deg.

 

Krister mener at mye av nøkkelen ligger i søknadskriving, og derfor han har styrket arbeidet med dette. Han prøver å sende ut flere velskrevne søknader gjennom ulike jobbportaler.

Hvor god er du til å følge opp søknadene dine?

– Jeg følger de kanskje opp i for liten grad. Jeg kunne sikkert vært mer aktiv i den delen av prosessen, sier Krister, som forteller at flere av dem han gikk ut sammen med også har vært uten jobb.

Inntrykket han sitter igjen med er at mange av dem som har fått jobb har gått litt på siden av økonomifaget. 


 

Søknad er inngangsbilletten til jobb

– Søknaden er inngangsbilletten til ny jobb. Det første kravet til en god søknad er at den skal være relevant i forhold til utlysningsteksten.

– Søknaden skal være i direkte samsvar med stillingsutlysningen, forteller Guri Larsen, direktør for Adecco Select, som rekrutterer nye medarbeidere til Norges største bemanningsbyrå.

 

Hun understreker at søknaden er den første presentasjonen man gir til en framtidig arbeidsgiver:

– Det er viktig å bevise at du som søker kan tilfredsstille kravene bedre enn andre, og heller enn å forklare at du har den riktige bakgrunnen, bør du forklare hvorfor den er riktig og hva dette kan bety for arbeidsgiveren.

– Den formelle bakgrunnen din og kalde fakta forklares i CV-en. 
Søknaden må beskrive hvordan du kombinerer all kunnskap, erfaring og personlige egenskaper på en måte som matcher arbeidsgiverens behov, framhever Larsen.

LES OGSÅ: Viktige endringer i LinkedIn

 

Flyttet hjem for å overleve

Line Årving (26) er utdannet innen kultur og ledelse, men er nå i jobb som barnehageassistent. Egentlig ville hun ut i en administrativ stilling innen kultur, men jobbene var for få.

 Nå har jeg vikariat her i et halvt år, og søker andre mer relevante stillinger. Dette halvåret bruker jeg til å finne ut i hvilken retning jeg vil gå, forteller Årving.

Hun har allerede etablert seg i ny leilighet i Oslo og begynt å betale ned på studielånet. Selv om hun jobber i en annen bransje enn den hun har peilet seg inn på ønsker hun fortsatt å jobbe innen det feltet hun har en bachelorgrad i.

– Mange vil nok kunne få en sånn type jobb, likevel er utdanninga blitt så populær at det vil bli mange om beinet, og det er ikke mange stillinger, sier Årving ærlig.

Etter endte studier, flyttet hun hjem for en periode, mens hun ventet på den første jobben. Som "Krister" hadde også hun spart opp litt penger fra tidligere praksis i den siste delen av studiene, og sommerjobber.

Årving måtte imdlertid søke mange jobber samtidig, før hun fikk "napp".


 

Fagutdanning gir jobb

Guri Larsen har inntrykk av at de med fagutdannelse innen helse, ingeniørfag og IT kommer raskt ut i arbeidslivet. Ellers varierer det veldig hvor raskt nyutdannede kommer ut i jobb, avhengig av hva slags utdannelse de tar, og hvilke krav de stiller til sin første jobb.

– Vi har ingen eksakte tall for hvor mange nyutdannede som går rett ut i jobb gjennom oss, men vi har som intern regel at alle som legger igjen CV, skal bli kontaktet av en konsulent innen tre arbeidsdager, sier Larsen.

Hun forklarer at det er et stort pluss for nyutdannede å vise til tidligere jobberfaring. Dette beviser at man er i stand til å håndtere arbeidslivet, og derfor anbefaler hun alle å skaffe seg noe jobberfaring i studietiden.