De senere årene har det blitt mer og mer vanlig å legge ved et bilde av seg selv enten i jobbsøknaden eller i CVen når man søker jobb.

Grunnen til dette er blant annet at jobbsøknaden vil bli spesielt lagt merke til, siden den skiller seg ut. I tillegg til at den potensielle arbeidsgiveren får et mer helhetlig bilde av hvem kandidaten her.

Nå viser en ny studie imidlertid at det er kjønnsavhengig om det lønner seg å legge ved et bilde av seg selv eller ikke.

 

Pene menn med bilde blir innkalt

Forskerne Bradley Ruffle og Ze’ev Shtudiner, ved de to israelske universitetene Ben-Gurion og Ariel University Centre ville finne ut mer om dette med bildebruk i CV og søknad og sendte ut over 2500 fiktive søknader.

Til hver jobbsøknad sendte de to like CV-er, en med bilde og en uten.

Studien viser at pene menn hyppigere ble kalt inn til intervju enn mindre attraktive menn, skriver The Economist. Det var derimot omvendt hos det kvinnelige kjønn.

 

Blonde, dumme kvinner

Attraktive kvinner ble sjeldnere kalt inn på intervju hvis de la ved et bilde i CV-en.

I gjennomsnitt elleve CVer måtte sendes ut før en pen kvinne fikk et jobbintervju, mens en like kvalifisert kvinne med normalt utseende i gjennomsnitt fikk napp på den sjuende søknaden.

I starten regnet Bradley Ruffle med at dette handlet om hypotensen om at blonde og vakre kvinner er dumme, men bildene hadde blitt målt på hvor intelligente en testgruppe syns hver «jobbsøker» så ut, og det var derfor ikke noe sammenheng mellom det og hvor pen vedkommende var.

Ruffle kom fram til at diskrimineringen kom fra et annet sted. Det handlet om de som satt på den andre siden av bordet.

Erfaringsmessig er det flest kvinner ansatt i HR-avdelingene. I den israelske studien viste det seg at 93 prosent av de som skulle velge ut hvilke kandidater som skulle komme på jobbintervju selv var kvinner.

Forskernes konklusjon ble derfor den gode gammeldagse teorien om at kvinner er sjalu på pene kvinner.