Hvis du jobber hardt med studiene og får gode karakterer har du kommet langt på vei til å sikre deg jobben du har lyst på. Men, en imponerende CV bør inneholde noe mer enn bare utdanning.
Ikke alle har rukket å samle opp nevneverdig arbeidserfaring hvis de begynte på studiene rett etter videregående skole. Da er det spesielt viktig å få med relevant erfaring som kan vise at du er en initiativrik og motivert person.
Kanskje du tror at arbeidsgivere ikke bryr seg om du var med i studentforeninger, drev med idrett eller jobbet frivillig? Enten du søker deltidsjobb eller første jobb etter studiene, vil fritidsaktiviteter på CV-en sette deg i forkant av spillet.
Julie Feinerman er assisterende online redaktør i wetfeet.com, og har skrevet et blogginnlegg om det å fremheve ekstra erfaring på CV-en.
Selv om det anbefales å ta med disse tingene på CV-en, er det viktig å være klar over at noen arbeidsgivere og rekrutterere kan rynke på nesen hvis man lesser på for mange aktiviteter.
Derfor bør du ikke føle at du må være med på alt av aktiviteter og frivillig arbeid for å fylle CV-en, det vil tvert i mot kunne virke imot sin hensikt.
Så hva slags aktiviteter bør du egentlig ta med? Her er en liste over de vanligste tingene arbeidsgivere liker å se på CV-er.
Ledererfaring
Arbeidsgivere liker å høre at du tok en ledende posisjon i skolen.
Enten du var studentrådspresident eller leder av ball-komiteen, viser det at du er villig til å lede og at du kan håndtere ansvar og delegere oppgaver til andre mennesker.
– Jeg var aldri studentrådspresident, men jeg jobbet som assistent på studenthjemmet i to år hvor jeg var ansvarlig for førti beboere. Jeg har vunnet mye på dette under senere intervjuer. Det har også gitt meg mange gode historier å fortelle, skriver Feinerman.
Sport og idrett
Alle setter pris på en lagspiller. Hvis du er en idrettsperson, liker du mest sannsynlig å jobbe med andre mennesker og å oppnå mål.
Å være involvert i sport og idrett viser arbeidsgivere at du har en konkurranseinnstilt side, og i noen karrierer og bransjer spesielt, er dette en svært ettertraktet egenskap.
Praktiske/tekniske ferdigheter
Liker du å holde på med koding og utvikling av applikasjoner og andre dataprogrammer mens vennene dine ser på «Jersey Shore»?
Hvis du har et bestemt talent som du har brukt mye, sørg for å nevne det på CV-en.
Selv om du fortsatt er under utdanning vil det ikke si at du ikke kan sette skaffe deg erfaring gjennom å jobbe med ting på egenhånd.
Tilby deg gjerne å gjøre prosjekter for bedrifter for å skaffe deg erfaring og prøve ut ferdighetene dine. Dette vil være gull verdt både for deg og CV-en din.
Fremmedspråk
Det er et stort pluss å kunne føre opp fremmedspråk på CV-en.
Som svært mange studenter har du kanskje hatt et fremmedspråk på videregående skole og kanskje til og med språkkurs fra høyskole eller universitet.
– Jeg led med gjennom spansk i ni lange år på skolen, men det å snakke et annet språk flytende åpner mange dører når du søker på stillinger. Hvis du er interessert i en internasjonal karriere, er det viktig å være språkkyndig.
– Hvis ikke du studerer språk, foreslår jeg at du tar et kurs ved siden av studiene eller tar et semester i utlandet, skriver Feineman.
Bare pass på å ikke overdrive ferdighetsnivået ditt. Intervjuere kan plutselig finne på å teste deg.
Frivillig arbeid
Alle liker folk som hjelper andre mennesker, og det er positivt å vise at du har interesser utenfor ditt fagområde.
Hvis du har jobbet frivillig i en ideell organisasjon, beskriv arbeidet du har gjort på CV-en din. Ingen frivillig oppdrag er for små til å nevne.
Det trenger ikke være reiser jorden rundt for å hjelpe i kriseområder, du kan også jobbe med mye forskjellig hjemmefra, som å styre prosjekter, skrive pressemeldinger eller verve medlemmer.
De ferdighetene du har utviklet i denne rollen kan være aktuelt til omtrent hvilken som helst jobb.