(StudentTorget.no):

Jobben du søker på
1. Finn ut mest mulig om jobben før du søker på den. Ring til kontaktpersonen som er oppgitt i stillingsannonsen og spør nærmere om hvilke krav som stilles og hvilken person bedriften søker. Da kan du tilpasse CV-en etter det og sette kvalifikasjonene de er ute etter høyt opp.

Rekkefølgen på erfaringene
2. Start alltid med seneste utdannelse og yrkeserfaring øverst.

Vurdér CV-en din mot kravene i stillingsannonsen
3. Vær åpen mot deg selv når du skriver CV. Matcher ikke din kompetanse med hva selskapet etterspør, er det intet poeng å misbruke din egen og andres tid. Og er du i tvil, ikke være redd for å ringe kontaktpersonen i stillingsannonsen og still spørsmål om du med din bakgrunn oppfyller kravene de ser etter.

Synliggjør din kompetanse
4. Fremhev det du er mest stolt over å ha oppnådd. Suksessanekdoter og konkrete resultater du har oppnådd vil ofte virke tiltalende.

Bilde i CV-en?
5. Bilde? Dette er ikke så utbredt i Norge enda, og er sjelden relevant, men skal du bruke bilde, sørg for å bruke et representativt bilde.

Følg bransjestandarden
6. Tenk over hvilken stillingstype og bransje du søker deg til. En fargerik CV gjør neppe lykke i en konservativ bransje. En enkel CV imponerer sjelden designfirmaer.

Vær kort og konsis
7. «Less is more». La kunnskapen din tale for seg selv og spar konfekten til intervjuet og til søknadsbrevet. Skriver du for langt viser du ikke respekt for leserens tid.

Bruk nøytralt språk
8. Spar humor, ironi og eventuelt sarkasme til intervjuet. Dette gjør seg sjelden bra på papir.

Vær personlig
9. Vær ikke redd for det personlige tonefallet. Bruk «jeg», i stedet for «man» og «en». Generalisering svekker budskapet og skaper avstand mellom deg og hodejegeren.

Skrivefeil er forbudt
10. Bruk et enkelt, inkluderende og feilfritt norsk språk. Skrivefeil vitner om sløvhet og gir mange minuspoeng. Er du egentlig motivert for stillingen når du ikke har giddet å lese korrektur? Tips om du er usikker: Få noen til å lese korrektur for deg.

Vær nøyaktig
11. Vokt deg for slurvete omtrentlighet. Ikke krediter deg selv med titler du ikke har eller aldri har hatt.

Bruk god disposisjon
12. Oppsett og design skal være leselig og luftig med tydelige overskrifter. Sett marger, slik at du fordeler teksten i spalter. Ikke reduser skriftstørrelsen for å få alt inn på en side – bruk heller to.

Skriv ut på nøytralt papir
13. Skriv ut det hele på hvitt kvalitetspapir – helst A4. Og ta alltid med deg et par-tre ekstra kopier av CV-en din til intervjuet (en til deg selv, samt i tilfelle det er noen i intervjuet som ikke har en kopi).

Denne artikkelen ble først publisert i Studentmagasinet CAMPUS