(StudentTorget.no):

I en levekårsundersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå (SSB) kommer det frem at hver fjerde student regelmessig får penger fra familien for å komme seg gjennom studietiden.

Dette er en klar økning fra sist gang undersøkelsen ble gjennomført i 2005.

I undersøkelsen kommer det også frem at syv av ti studenter har studielån og stipend som hovedinntektskilde og at ni av ti bruker opp hele studielånet hver måned.

20 prosent av studentene har inntekt fra eget arbeid som hovedinntektskilde og fire av ti studenter får som sagt hjelp av familie til å dekke utgifter under studietiden. Dette er en tydelig økning fra 2005. Det er særlig en økning i andelen kvinnelige og eldre studenter som har mottatt bidrag for å dekke utgifter.

AVHENGIG AV HJELP: Ole Heggeset Sand studerer ved Oxford University i Storbritannia og får dekket boutgifter av foreldrene.

 

Helt avhengig av økonomisk hjelp

En av de som er helt avhengig av foreldrenes hjelp for å fullføre studiene er Ole Heggeset Sand. Sand studerer ved Oxford University i Storbritannia og får hver måned dekket boutgifter av foreldrene.

- Det er enda dyrere å studere her enn ved andre universiteter i Storbritannia, og selv om man får ekstra stipend fra lånekassen av den grunn hadde det blitt veldig vanskelig å leve her uten hjelp hjemmefra, sier han.

Foreldrene betaler både Sands husleie på 4000 kroner i måneden og flybilletter til og fra Norge. På Oxford er det ikke lov for studentene å ha deltidsjobb ved siden av studiet fordi det er lagt opp til mye skolearbeid hvert semester.

- Om jeg ikke hadde fått støtte fra foreldrene mine hadde jeg vært avhengig av ytterligere 50 000 kroner i lån fra lånekassen for å kunne gå her, forteller han.

 

Leilighet fra foreldrene

Det er ikke bare utenlandsstudenter som er avhengig av økonomisk hjelp. Siv Hege Iversen studerer Idrettsvitenskap på Norges idrettshøyskole og foreller at hun får god hjelp hjemmefra til å dekke boutgifter under studietiden.

HJELP TIL BOUTGIFTER: Siv Hege Iversen får god hjelp hjemmefra til å dekke boutgifter under studietiden.
- Moren min og samboeren hennes kjøpte en leilighet i Oslo som jeg har bodd i siden mars. Det er to soverom her, så vi leier ut det minste. Leien går til å dekke renter og avdrag på lånet deres, mens jeg betaler alle andre utgifter, forteller hun.

Iversen forteller at hun bor mye billigere enn hun ville gjort dersom ikke familien hjalp til og at muligheten til å kjøpe leilighet med et ekstra rom har gjort ordningen gunstig for både henne og foreldrene.

- Jeg har allerede en deltidsjobb, men om jeg hadde måtte betalt leie selv ville jeg hatt behov for å jobbe enda mer enn jeg gjør nå ved siden av studiene, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at mer jobbing ville gått hardt utover både sparekonto og skoleprestasjoner.

 

 

LES OGSÅ: Så mye må du tjene for å klare deg

LES OGSÅ: Pengene som forsvinner ned i sluket

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: