(StudentTorget.no):

Mange forbinder julegavehandelen som masete. Det svermer av folk i butikkene, og bankkortet trekkes i hytt og pine. Pengebruken er ofte enorm rundt juletider. For studenter kan det være spesielt utfordrende å kjøpe gaver, med hensyn til økonomien.

Kjenner du deg igjen? Fortvil ikke. Her får du billige julegavetips fra Luksusfellens forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

 

Tanken som teller

Det er ofte vanskelig å finne på julegaver til folk som har det meste. Men hvorfor ikke lage og gi personlige julegaver?

Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB, deler sine tips til opplevelsesgaver og personlige julegaver som ikke koster skjorta. Hun understreker at det er tanken som teller.

– Gi en opplevelse som er gratis. Å få tid sammen med en god venn eller et familiemedlem kan være mer verdt enn penger. En opplevelse kan være en middag hjemme, skitur i marka, fjelltur, eller sykkeltur til høsten, sier Sandmæl.

Hun forteller også at man kan gi en personlig gave som ikke trenger å koste mye, og tipser blant annet om:


 • Et fotoalbum med bilder fra en tur, feiring eller minner fra året som har gått
 • Hjemmelaget julegodt
 • Armbånd eller kjede du har perlet
 • Tøfler eller skjerf du har strikket
 • Et bilde du har malt

 

Billigere å lage gaven selv

– Det er tanken som teller. Hvor fantastisk er det ikke å få en skitur med en venn, med matpakke, kakao og Kvikklunsj, i stedet for noe materielt. Når jeg var student ble vi venninnene imellom enige om å gi opplevelser til hverandre. Det var helt fantastisk å ha så mye å se frem til, sier Sandmæl.

– Kan man spare mye penger på å lage julegaver i stedet for å kjøpe?

– Det avhenger selvsagt av hva som lages. Men i de aller fleste tilfeller vil det være billigere å lage selv. I tillegg er det mer hyggelig å få noe man har laget selv, forteller hun.

 

 Ikke tøm kontoen

Hun mener man skal kose seg i jula, og at det er greit å bruke mer penger enn vanlig. Men det er ingen grunn til overdrivelse.

– Her sikter jeg særlig til gavedrysset. Mange ønsker seg ikke ting lenger, fordi man kjøper seg det man har lyst på når man trenger det. Folk ender derfor ofte opp med å kjøpe ting bare for å kjøpe, og det kan ende opp i bortkastede penger, sier Sandmæl, og legger til:

– I stedet for å kjøpe det klesplagget eller de øredobbene du har lyst på, skriver du heller ned en ønskeliste. Det kan også være lurt å ønske seg penger, slik at man kan kjøpe seg det man trenger. Og tenk på beløpet. Det er hyggelig å få gaver til jul, men ikke tøm kontoen. Man kan gi mye som ikke koster all verden. Det er viktig å snakke åpent om gavekjøp med venner og familie. Avtal gjerne en makspris, og det er lov å droppe gaver.

I forhold til sparetips i juletidene, forklarer Sandmæl at den kan være lurt å starte planleggingen tidlig.

– Skriv en liste over gjøremål, og hvem du skal gi gave til. Handle på salg gjennom året, og hvis du skal lage ting må du sette av tid. Arranger gjerne et juleverksted med venner, gløgg, grøt og vær kreativ. Be alle ta med noe man kan lage gaver av, sier Sandmæl.

 

Tips til billige julegaver

 

Til venner og søsken:

 • Ram inn et bilde av dere to sammen, eller lag en mini-kollasj som du rammer inn.
 • Har vennen eller venninnen din en favorittsang? Skriv teksten inn, du kan også gjerne pynte papiret litt med for eksempel klistremerker, eller så kan du forsiktig tenne på papiret med en fyrstikk, og fort blåse ut igjen, så ser papiret gammelt og rustikt ut, en stilig effekt. Gjør dette rundt hele arket.
 • Gi et gavekort på en middag som du lager selv.
 • Kan du strikke eller hekle? Lag lue, votter, grytelapper eller noe annet enkelt. Bruk gjerne restegarn.
 • Abonnement på et medlemskap / app / magasin, det er ofte gode tilbud på sånt.
 • Sjekk hva som finnes av studentrabatter, der kan man spare mye hvis du først skal kjøpe gaver.

Til foreldre:

 • Ta bilde av deg eventuelt deg og dine søsken sammen. Har du et bra mobilkamera og bittelitt peilig på Photoshop eller et annet redigeringsprogram trenger du ikke gå i et studio for å få dette til bra. Å forstørre et bilde trenger heller ikke bli så dyrt, sjekk med fotobutikken.
 • Gi en verdikupong på for eksempel husvask, barnepass til yngre søsken etc. Kjøp billig kartong på bokhandel og lag fine kuponger, eller lag dem på pc-en.
 •  
Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: