(StudentTorget.no):

Nå starter skatteetaten utsending av skattekort for inntektsåret 2012. Som student bør du bruke litt tid på å finne ut av hva du kommer til å tjene på deltidsjobbingen før du leverer skattekortet til arbeidsgiver.

For at skatteprosenten skal bli mest mulig riktig bør du som student bruke litt ekstra tid på å beregne hva du kommer til å tjene det kommende året. De fleste studenter jobber kun deltid ved siden av studiene og kan synes dette er vanskelig. Det er viktig å regne med den ekstra inntekten av fulltidsjobbing om sommer og i jul som mange studenter har. Glemmer du dette kan det koste deg dyrt i restskatt.

 

Vær tidlig ute!

Om du ikke automatisk får skattekort i posten bør du bestille det så raskt som mulig. Som student kan du tjene opp til 39 997 kroner uten å betale skatt. Utover dette må skatteprosenten beregnes utfra forventet årsinntekt. Dersom du er sent ute med å bestille skattekort trekker arbeidsgiver 50 prosent av total lønn, noe som er en betydelig del av inntekten for studenter med deltidsjobb. Vær derfor tidlig ute så arbeidsgiver trekker riktig prosent og du ikke trenger å betale mer i skatt enn nødvendig. 

 

Hva må kontrolleres?

 

Det er flere ting du bør se over enn forventet årsinntekt når du mottar skattekortet. Du bør kontrollere beløpene for inntekt, fradrag, formue og renter for å få en så riktig skatteprosent som mulig.

- Skattekortet er beregnet ut fra opplysningene som står oppført på vedlegget du får sammen med skattekortet. Hvis beløpene her er feil eller det mangler opplysninger, risikerer du å bli trukket for mye eller for lite i skatt gjennom året, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i skatteetaten.

 

Hva kan gi endringer?

Hvis du har tatt opp et nytt lån eller endret boliglånet i løpet av det siste halvåret bør du be om nytt skattekort for ikke å betale for mye skatt i 2012. Det gjelder også dersom du har innfridd lånet du hadde i år.

Det vil også være nødvendig å endre skatteprosenten dersom du går ut i fulltidsjobb for første gang etter endt studie. Å betale for lite skatt vil alltid være kjedelig, en restskatt kommer alltid ubeleilig. En god ide for studenter kan være å be arbeidsgiveren trekke mer i skatt enn skattekortet tilsier, dette vil redusere sjansen for baksmell og kan føre til en god bonus når skattepengene heller betales ut.

 

Raskest på nett

Dersom du finner noe som bør endres kan du registrere endringene direkte på skatteetatens nettsider. Fordelen med å gjøre endringene online er at endringene blir raskere registrert enn om du sender inn en papirsøknad.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: