(StudentTorget.no): 

- Det studenter må tenke på er at startbeløpet ikke er penger man bare kan bruke opp med en gang man får dem. De er ment til å gå med til engangsutgifter man har som student ved begynnelsen av semesteret, resten bør tas med i et budsjett og fordeles utover våren, forklarer forbrukerøkonom Magne Gundersen. 
 
Gundersen minner om at det vil bli veldig trangt resten av semesteret dersom man bruker opp hele engangsbeløpet med en gang. 
 
- Da blir utbetalingene små. Pengene skal vare hele semesteret, sier han. 
 
 

Bedre oversikt

 
Studenttilværelsen fører med seg mange utgifter og for mange kan det være vanskelig å få den økonomiske kabalen til å gå opp. Et budsjett vil hjelpe deg å få oversikt over økonomien din. Her får du tydelig frem hva du har av både inn- og utbetalinger. 

 

GRATIS APP: Forbrukerøkonom Magne Gundersen fra Sparebank 1 forteller at de tilbyr en egen budsjettapp man kan laste ned gratis.
- Et budsjett hjelper deg til å få oversikt og å lage en plan om hvordan du skal forvalte pengene dine. Da unngår du overraskelser, som for eksempel utgifter som kommer hvert kvartal eller halvår, sier Gundersen. 
 
Om du fører inn en stor utgift i april i budsjettet allerede i dag kan du sette av penger hver måned og unngå ”overraskelsen” når utgiften plutselig dukker opp. 
 
- Et godt eksempel her er NRK-lisensen. Her bør du sette av 1/12 av hva det koster i året å ha lisens hver månedene. Da blir det mye enklere å planlegge. Om du ikke planlegger med budsjett risikerer du at du ikke har penger når det kommer en del regninger som ikke kommer hver måned, sier forbrukerøkonomen.
 
 

Enkelt å sette opp

 
Når du lager et budsjett er det viktig at du får med absolutt alle utgifter du har. Det samme gjelder inntekter. 
 
- En god ide er å gå inn i nettbanken og se på oversikter over transaksjoner du har hatt det siste året. Gjør du ikke det er det lett å glemme noen, sier Gundersen. 
 
Han forteller at det absolutt ikke trenger å være vanskelig eller tidkrevende å sette opp et budsjett. 
 
- Det finnes mange gode og enkle hjelpemidler. I Sparebank 1 har vi en egen budsjettapp som man kan laste ned gratis. Det samme vet jeg at LO har. App-en er gratis og man trenger ikke være LO-medlem for å benytte den. Å lage budsjett på iPhonen er utrolig enkelt, sier han. 
 
Dersom du ikke har smarttelefon, kan du enkelt google ”privatbudsjett” og finne mange ferdige budsjettoppsett. Regneark finnes overalt på nettet og er enkelt å finne frem til. 
 
 

Ikke bare lag det, følg det

 
Noen ganger kan det oppleves som lettere å lage en plan enn å følge den. 
 
- Jeg tror egentlig mange vil oppleve at det er en lettelse å ha et budsjett, det er letter å følge en plan enn å la ting gå fra  måned til måned. Bare man får satt opp et ok budsjett er det ganske enkelt å følge det, sier Gundersen. 
 
Når du har et budsjett ser du tydeligere konsekvensene av en ekstra tur på byen eller av å dra på reise. Da ser du problemene tydeligere og det kan motivere deg til å holde igjen og ikke bruke mer enn det som er forsvarlig. Det er letter å ha en sunn og trygg økonomi med budsjett enn uten. 
 
Forslag til budsjett for studenter:
Forbruk Kostnader per måned
Bolig 5 000,-
Mat og drikke
2 270,-
Klær og sko 730,-
Helse og hygiene 560,-
Lek og fritid 930,-
Reiseutgifter 350,-
Telefon og mediebruk 1 440,-
Andre dagligvarer 230,-
Husholdningsartikler 320,-
Studentlitteratur 559,-
Møbler 310,-
Sum 12 699,-
Studielån 9 080,-
Differanse - 3 619,-
 
De forskjellig postene vil variere utfra hvor du bor, utgiftsnivå, månedlige utgifter og tider på semesteret. Studentlitteratur på 559 kroner i måneden vil for eksempel stort sett samle seg som et engangsbeløp i starten av semesteret. Det månedlige studielånsbeløpet er beregnet utfra startbeløp og månedsbeløp som her er lagt sammen og delt på antall måneder man har studielån. 
 
Kilder: SIFOs standardbudsjett her med gjennomsnittskostnader for gutter og jenter, Lånekassen, studentkravet.no, Leieboerforeningen og ruter.no. 
 
 
 

Deltidsjobb

 
Budsjettet vi har satt opp viser en tydelig differanse mellom pengene som kommer inn fra Lånekassen hver måned og pengene som går ut dersom man forventer å følge SIFOs standardbudsjett. Dette budsjettet er ikke noe absolutt mål på hva en student bruker, men et satt opp for å gi studenter en pekepinn på hvilke utgifter man må ta hensyn til når man lager budsjett. 
 
- Et råd jeg gjerne gir studenter er at de bør få seg en deltidsjobb ved siden av studiene. Men ikke jobb for mye. Det varierer veldig hvor mye man kan jobbe som student, noen studenter har knapt tid til å jobbe ved siden av. Men jeg vet om mange som har en netto inntekt på mellom 3000 og 5000 kroner i måneden, da har de helt grei økonomi til både cafebesøk, noen turer ut og reise. Uten inntekt vil økonomien bli knapp, sier Gundersen.  
 
Å jobbe er bra og får budsjettet til å gå i hop. Men jobber du for mye vil det går utover studiene. Som student bør du også passe på å ikke tjene over Lånekassens maksbeløp. Da får du ikke gjort om lån til stipend. 
 

LES OGSÅ: Luksusfellen-Hallgeirs tips til hvordan du får studielånet til å vare lenger


Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: