(StudentTorget.no):

15. mai kommer semesterets siste utbetaling fra Lånekassen, lenge før de siste studentene kan legge vekk pensumbøkene for sommeren. 

Norsk Studentorganisasjon jobber for å innføre elleve måneders studiestøtte, men selv om alle partiene var samstemte om behovet for studiestøtte i juni, ble det ikke fulgt opp i statsbudsjettet. 

- Vi skal kjempe for heltidsstudenten, studenters mulighet til å studere på heltid. Elleve måneders studiestøtte og 1,5 G er viktig å få inn på partiprogrammene foran valget, sier påtroppende leder i Norsk Studentorganisasjon, Øyvind Berdal til StudentTorget.no.

 


Øyvind Berdal, påtroppende leder i NSO.  

Med 1,5 G mener Berdal at de årlige utbetalingene av lån og stipend må økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det vil gi en samlet studiestøtte på 118.824 kroner, mot dagens 90.800 kroner. NSO mener at denne økningen vil tillate studiestøtte i elleve måneder, i tillegg til at den månedlige støtten vil øke. 

Til høsten kan studentene riktig nok vente seg en økning i støtten fra Lånekassen, med en oppjustering til 92.500 i året. En økning som er temmelig langt unna de 30 prosentene NSO ønsker seg. 


LES OGSÅ: Øyvind Berdal er ny leder i NSO

 

Vil slippe jobb i eksamenstiden

Studentene StudentTorget har snakket med styrer unna den verste pengekrisen, og forteller at de har holdt igjen penger fra forrige sommer, for å slippe og jobbe i eksamenstiden. Logistikkstudent ved Høgskolen i Molde, Mads Løndberg (27), baserer seg i tillegg på skattepenger og kjæresten. 

 


Mads Løndberg, logistikk ved Høgskolen i Molde.  

- Jeg jobbet veldig mye i fjor sommer, jeg har brukt opp en del av de pengene, men har fortsatt litt igjen, så jeg skal klare meg på de pengene fram til skattepengene kommer i juni. Jeg har en kjæreste som er utdannet sykepleier med fast jobb, så hvis det blir for ille kan nok hun hjelpe meg litt også, i tillegg skal jeg ha to sommerjobber, sier Mads Løndberg.

Erik Dragåshaug (27), også han logistikkstudent i Molde, har spart penger fra forrige sommer, og kan i tillegg begynne med årets sommerjobb allerede tidlig i juni.   

- Jeg begynner å jobbe i starten av juni, så det tror jeg skal gå bra. Jeg hadde også litt flaks fordi jeg skal bytte bolig her i Molde, og da trengte jeg ikke å betale leie i juni. Studentene som bor i studentboliger slipper også å betale leie i juli, så da sparer man litt penger på det. Jeg jobber i sommerferiene hjemme i Trondheim og sparer opp penger, sier Dragsgård.

 

 


Erik Dragåshaug, logistikk og supply chain management ved Høgskolen i Molde.

Heller 10 enn 11 måneder 

Hvis han skulle valgt, ville han gått for ti måneders studiestøtte, og ikke 11 som studentorganisasjonene gjerne vil ha. 


- Det er selvsagt litt kjipt, i hvert fall for de som må betale leie i juli, men vi ville fått like mye penger i året uansett, og da foretrekker jeg heller en litt større sum penger i august enn like mye hver måned. 

27-åringen forteller at han vil få hjelp hjemmefra om han skulle få for lite penger å rutte med i sommeren.

- Jeg får hjelp fra foreldrene mine hvis jeg spør, men jeg tror det skal gå bra uten, sier Erik Dragåshaug.

Heidi Kristin Herrem (21) har også forberedt seg på trangere tidere i juni, og har satt av penger fra bedre tider. 

 


Heidi Kristin Herrem, logistikk ved Høgskolen i Molde.

- Jeg bor på studenthybel og trenger heldigvis ikke å betale leie i juli. Jeg har spart opp penger fra sommerjobben i fjor, i tillegg til at jeg har jobbet litt dette semesteret, så jeg har penger på sparekonto. Det som er typisk er at man ofte kommer på at man ikke får penger i juni litt for sent, og man vil helst unngå å jobbe i eksamensperioden. Jeg skal bo hjemme i sommer, så jeg kommer ikke til å ha så store utgifter, men det koster jo også litt penger å komme seg hjem. 

 

LES OGSÅ: Så mye bør du tjene ved siden av studiene

LES OGSÅ: Studiestøtten strekker ikke til