(StudentTorget.no): 

Støtten man mottar fra Lånekassen er ikke lett å klare seg på alene, men om dudisponerer pengene riktig kan du få dem til å vare litt lenger.

Vi har spurt fire studenter og en økonomiekspert om deres beste tips til en bedre økonomi. 

Joy Cathrin Hervik Sørensen (22) studerer kulturpsykologi gjennom Høgskolen i Telemark. Hun oppfordrer andre studenter til å sjekke ut billigmerker som Firstprice, Euroshopper og Landlord. 

– Det er lurt å gjøre seg kjent med billigmerkene som er i butikkene. Mange av dem er akkurat like gode og har samme kvalitet som de originale varene. Prøv å kjøpe mat du kan bruke til mye forskjellig, som for eksempel frukt og grønt som kan brukes både til frokost, middag og lunsj, forteller hun. 

 

LES OGSÅ: Forbrukerøkonomens anbefalte studentbudsjett

 

 


SJEKK UT DE BILLIGE ALTERNATIVENE: Joy Cathrin Hervik Sørensen oppfordrer studenter til å gjøre seg kjent med billigmerkene. 

 

Sett opp et budsjett

 
Sørensen forteller også at det er lurt å sette opp et månedsbudsjett. 
 
– Lag et budsjett over hva du har til disposisjon hver måned og hvilke faste utgifter du har. Da har du en oversikt over hvor mye du har mulighet til å bruke i måneden på mat, fritidsaktiviteter og deg selv. 
 
 

Lag maten fra bunnen

 
Andrea Farstad Sletmo (21) går første året på juss ved Høyskolen i Bergen (HiB). Hun forteller at du kan spare penger på å lage maten fra bunnen og kjøpe mye når du først handler. 
 
– Lag maten fra scratch, ikke kjøp dyre ferdiglagde produkter. Når du først er på butikken, kjøp mye mat og frys det ned. Det sparer du en del penger på i lengden. 
 
Hun oppfordrer også studenter til å skaffe seg DNBs bok «Skikk og Bank» som gir mange tips til deg som har flyttet hjemmefra.
 
– Ta gjerne en titt i studentboken til DNB, der skal det skal visst stå mange nyttige tips og triks. Jeg tror den ligger på nettet, hvis ikke deler de den ut gratis i banken, sier hun. 
 
 

LES OGSÅ: Slik fornyer du hybelen gratis

 
 

Opprett flere konti

 
Marit Rollefsen Næss (22) går tredje året på siviløkonomutdanningen på BI i Oslo. Hun sier det er greit å ha et matkort og en egen regningskonto. 
 

 


FÅ DEG FLERE KONTI: Marit Rollefsen Næss anbefaler å ha forskjellige kort og konti.

 

 

– Det er lettere å holde oversikten med et eget matkort og en regningskonto som du setter over det som trengs til de faste utgiftene hver måned. Når dette er gjort kan du for eksempel dele opp det som er igjen til «fritt bruk» i fire, så du har litt til hver uke den måneden. 
  
– Også bør det vel nevnes for de som har mulighet, at det kan være lurt med fast trekk til sparekonto hver måned, sier hun.
 
 

Betal mer skatt

 
Næss forteller også at hvis du skatter mer enn nødvendig blir månedene uten stipend litt lettere. 
 
– Betal mer skatt enn det du trenger med vilje slik at du får penger utbetalt i juni. Vi får jo ikke stipend fra Lånekassen i juni og juli, så det kommer godt med og man slipper likviditetsproblemer. 
 
 

Lag en reservekonto

 
Benedicte Isabell Haugaard (20) går første året på journalistikk ved Norges Kreative Fagskole i Oslo. Hennes tips er å lage en reservekonto. 
 
– Du bør alltid ha en bufferkonto dersom en uforventet utgift dukker opp. Plutselig finner du en regning som skulle vært betalt eller kanskje du mangler litt penger en måned. Det er også greit å ha dersom noe av det du virkelig trenger blir ødelagt, som for eksempel PCen, kjøleskapet eller microbølgeovnen.  
 

 


BUFFERKONTO: Benedicte Isabell Haugaard sier det er lurt å sette av penger på en bufferkonto. 

 

Unngå spontankjøp

Økonomiekspert Otto Risanger, mannen bak nettstedet risanger.no og den årlige «Pengeboka», som han har skrevet siden 1979, forteller at studentene kan få pengene til å strekke til ved å unngå spontankjøp. 

– Du kan spare penger ved å avstå helt fra å kjøpe noe av det du vanligvis kjøper, og heller prøve planlagte billiginnkjøp av mat, altså med ferdigskrevet handlelapp, et par uker. Finn ut hvor mye du sparer sammenlignet med spontaninnkjøp i nærmeste butikk, kiosk eller bensinstasjon. Fortsett med planlagte innkjøp og hold deg unna fristelsene i butikken.
 
Risanger forklarer at du kan spare mye i måneden ved å bruke handleliste. 
 
– Med handleliste kan det fort bli til en tusenlapp eller tre spart i måneden uten at den daglige levestandard trenger bli vesentlig dårligere.  
 
 
STUDENTENES TIPS TIL EN BEDRE ØKONOMI: 

 

  • Sjekk ut billigmerker som Europshopper, First Price, Coop x-tra, Landlord og Rema 1000 i de forskjellige matbutikkene. Billigmerkene har mange ganger samme smak og kvalitet som de dyre. 
     
  • Sett opp månedsbudsjett. På den måten får du en oversikt over de forventede utgiftene og inntektene per måned og hvor mye du får til overs. 
     
  • Lag mat fra bunnen av. Det er ofte billigere enn å kjøpe ferdigprodukter, i tillegg er det også sunnere. 
     
  • Kjøp mye når du først handler (handle på tilbud) og fyll fryseren. 
     
  • Opprett en reservekonto – det er greit å ha litt penger i bakhånd til uforutsette utgifter. 
     
  • Øk skatteprosenten. Du vil da få igjen mer penger på skatten. Skattepengene kommer ofte i juni etter at Lånekassen har stengt slusene for sommeren. 
     
  • Få deg et eget mat-bankkort og overfør så mye penger du tenker å bruke på mat per måned.
     
  • Opprett en egen regningskonto. På den måten får du bedre oversikt over hvor mye penger som skal ut per måned og hvor mye du sitter igjen med. 
     
  • Skaff deg DnBs bok «Skikk og bank», som er en bok for ungdom som har flyttet hjemmefra. Du får også boka gratis i banken. Du kan også sjekke ut boka på bankens nettsider.
     
  • Opprett en sparekonto og overfør faste trekk per måned fra din hovedkonto. 
     
  • Unngå spontaninnkjøp – skriv handlelapp. Hold deg unna fristelsene i butikken og kjøp kun det du trenger. 
 
 
 
 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: