(StudentTorget.no):

Skoleferie er et faktum for mange, og det betyr sommerjobb for en god del studenter. 

Det du må huske på før du skal begynne å jobbe er å skaffe deg skattekort. Leverer du ikke skattekortet før lønnen din blir utbetalt, blir du trukket 50 prosent. Dette er selvsagt ikke penger du taper, men vil få igjen under skatteoppgjøret neste år, men mange syns nok at det er greit å få utbetalt alle pengene samtidig.  

Hvis inntekten din i løpet av et kalenderår er under 39 950 kroner, skal du bestille frikort. Et frikort er et skattekort som viser arbeidsgiver at du ikke skal betale skatt. 

Det er enkelt å bestille frikort. Gå inn på skatteetaten.no, tast inn fødselsnummeret ditt og etter noen dager vil det ligge i postkassen din. Du kan også bestille via SMS. Send FRIKORT (mellomrom) fødselsnummer til 02111.

Hvis du har to forskjellige arbeidsgivere, kan du dele frikortbeløpet i to. Du velger selv hvordan du vil fordele beløpene innenfor totalsummen på 39 950 kroner. Begge arbeidsgiverne må ha en kopi av frikortet.

Det er viktig å huske på at i frikortbeløpet inngår all skattepliktig lønn. I tillegg til inntekten, inkluderer det sykepenger, feriepenger og fri kost og losji. Det gjelder også feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år.

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter i sommerjobben

 

Husk å få tilbake skattekortet

Hvis du tjener mer enn 39 950 kroner må du bestille skattekort. Har du begynt året med frikort, men vil gå over grensen fordi du for eksempel jobber en del i sommer, skal arbeidsgiver trekke deg 50 prosent i skatt dersom du ikke leverer skattekort. Det er derfor viktig at du husker å bestille nytt skattekort med høyere skattetrekk for resten av inntekten din.

Du må også huske at du ikke kan tjene mer enn 145 400 kroner i løpet av et år hvis du har studielån. Det som skjer da er at du mister stipendet ditt. 

Husk at du alltid skal levere skattekortet til arbeidsgiver og at du får det tilbake når du slutter. Har du frikort, sjekk at arbeidsgiver har skrevet hvor lenge du har jobbet og hvor mye du har fått utbetalt i lønn den tiden du har jobbet der. Dette skal føres inn på baksiden av frikortet. 

 

LES OGSÅ: Slik finner du sommerjobb i siste liten

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: