(StudentTorget.no):

En undersøkelse gjennomført av TNS gallup for Nordea viser en økende sparekultur hos unge. Mer enn seks av ti vil i sommer bruke ferie- og skattepenger på sparing til bolig. 63 prosent av de unge svarer at de vil spare årets ferie- og skattepenger, mot 40 prosent i resten av befolkningen.
 
Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, mener noe av grunnen til sparelysten blant studenter skyldes det økende presset på boligmarkedet, og at pengene man mottar fra Lånekassen ikke holder tritt med stigende
leiepriser. 
 
 

KONTROLLER PENGEFORBRUKET: Forbrukerøkonom Christine Warloe mener det er lurt av unge å spare ferie- og skattepenger til bolig. Skal du bruke noen av pengene på ferie er det dermed lurt å sette opp et feriebudsjett for å unngå økonomisk bakrus når ferien er over. 

- En viktig grunn til at studenter velger å spare, er nok for å spe på inntekten gjennom skoleåret fordi finaniseringen fra Lånekassen ikke strekker til. Sparingen kan også ha noe med det økende fokuset på at unge må ha 15 prosent egenandel til bolig. Penger til bolig er kommet på studentenes agenda og bankene har blitt strengere etter at kravet til egenandelen økte 1.januar, sier Warloe til StudentTorget.no
 
Hun råder unge til å sette pengene inn på en BSU- konto og mener boligmarkedet bidrar til bedre sparekultur blant unge.
 
 
Hadde du ekstrajobb og sommerjobb i fjor kan du forvente at 10,2 prosent av disse inntektene finner veien inn på din konto. 
 
- Dette kan være store summer det er lurt å spare, men det er lov til å unne seg litt ferie, sier forbrukerøkonomen.
 
 

Unngå bakrus - lag en plan!

 
Selv om de fleste studenter ønsker å spare ferie- og skattepengene, er det fortsatt en stor del som vil bruke sine penger på litt ferie.
 
61 prosent av de unge sier de vil bruke noe av pengene på ferie. Warloe mener det blir for brutalt å si at alle skal spare ferie- og skattepenger, men hun råder alle til å passe på pengebruken i sommer. Du skal tross alt ha penger etter ferien også. Det å sette opp et feriebudsjett hvor du bestemmer hvor mye du kan bruke i sommer kan være smart. Resten settes til side til skolestart. 
 
– Bestem deg på forhånd for hvor mye du har tenkt å bruke og har råd til, og hold deg til det. Sett opp hvor mye du ønsker å bruke på mat, drikke og opplevelser i løpet av en dag og hold et øye med at du ikke overstiger beløpene, sier Warloe. Hun mener at du kan spare mye penger på å ikke spise på restaurant hverdag.
 
– Kjøp inn mat på matbutikker og lag maten selv, du trenger ikke spise all mat ute, det kan fort bli dyrt hvis man har et stramt budsjett. 
 
 
Warloe mener også det er mye å hente inn på å følge med på billige reiser. Fleksibiliteten studenter har er derfor en fordel når man ønsker billig ferie.
 
– Som student er man fleksibel, derfor kan man både spare og unne seg litt ferie. Fleksibiliteten studentene har gjør at de kan se etter ferie i siste liten, på denne måten spare masse penger på restplassreiser. En annen løsning er å kontakte det lokale turistkontoret i den byen eller landet du besøker for å høre om muligheter for vandrerhjem. Dette er en god anledning til å få ned oppholdskostnadene, sier Warloe.
 
– Det viktigste med ferie er at man får koblet av fra det man ellers gjør i hverdagen. En sommerjobb kan da også sees på som en god avkobling i skoleferien ved at man får nye impulser og utfordringer, mener Warloe.
 
 
 SLIK FÅR DU SUNNT PENGEFORBRUK I SOMMERFERIEN:
  • Legg aldri ut på tur uten buffer på lur. Det skal være godt å komme hjem også. Hvis du ikke har det – sett av noe av feriepengene til en reservekonto.
     
  • Feriebudsjett – hva har vi råd til? Akk, så kjedelig. Men skal skuldrene komme ned i skikkelig feriemodus så er det greit å vite hva man har å bruke.
     
  • Beep – du har nå bare 3000 kroner igjen. For den som vil unngå å skrape helt i bunnen av feriekassen kan du sette opp SMS-varsling ved selvvalgt beløpsgrense.
     
  • Spill kortene riktig på utenlandsferien. Spar gebyrer ved å bruke vanlig bankkort til minibankuttak. Velg alltid å bli trukket i lokal valuta. Kredittkort gir ekstra trygghet ved varekjøp fordi du kan sjekke fakturaen før du betaler.
     
  • Minimer kontantbruken. Ha som hovedregel å bruke kort når du betaler. Det er gratis. I tillegg er det tryggere å ikke ha masse kontanter i lommeboken.
     
  • Ikke alt trenger å koste. Turer til fornøyelsesparker fører til at du må grave dypt i lommeboka. Sjekk den lokale turistinformasjonen for muséer, offentlige badeplasser og andre severdigheter.
     
  • Rimelig overnatting finnes. I den norske fjellheimen kan du enten sove gratis i telt eller bo rimelig i de nesten 500 hyttene til DNT. Nyt gratis fjelluft og storslåtte naturopplevelser. Vandrerhjem er også et bra alternativ, både i inn- og utland.
 
(Kilde: Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea)
 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: