(StudentTorget.no):

Er du lei av å være blakk hele tiden? Det er flere grep du kan gjøre selv for å få bedre økonomi. 
 

1. Sjekk ut studentrabatter

Mange opererer med studentrabatt, men det er slett ikke alle som reklamerer for det. Må du til tannlegen – sjekk ut hvilke tannleger som har studentrabatt. Det samme gjelder frisør, optiker, treningssentre og så videre. 

Her får du en oversikt over 1800 studentrabatter over hele Norge.

 

2. Kjøp «dealer»

Tilbudsider som Groupon, Let`s deal og Sweetdeal er veldig i vinden om dagen. Du oppretter en konto, deretter vil du motta ulike gode tilbud på mail hver eneste dag. Det kan være for eksempel rabatt på frisør, tannlege, reise, restaurantbesøk, massasje og mye mer. Bare pass på at du skaper deg et behov som du strengt tatt har. Det er enkelt å bli revet med her siden det er mange gode tilbud. 

 

3. Spis middag sammen

Det er kjempedyrt å være alene om å kjøpe mat. Bor du sammen med flere er det lurt om dere går sammen og spleiser på maten dere spiser. Bor du alene kan du kanskje lage en lignende avtale med klassekamerater eller andre venner? Dere kan for eksempel ha en eller flere faste dager hvor dere spiser middag sammen.
 

4. Ta med kaffe hjemmefra

Kjøp deg en termokopp eller termos og lag kaffen hjemme. Selv om en kopp kaffe ikke nødvendigvis ikke trenger å koste mye, blir det mye penger om du skal kjøpe flere for uka. 
Neste gang du vil ha den en kaffe latte eller annen melke-basert kaffe – putt 35 kroner i en boks isteden. Før du vet ordet av det har du greid å spare noen ekstra kroner. 
 

5. Sett opp en budsjett

På denne måten vil du få mye bedre oversikt over din egen økonomi. List opp hvilke inntekter og utgifter du vil få. Og sett opp hvor mye penger du kan bruke på mat, mobil, klær, bøker og sosiale aktiviteter. 
 

 

6. Opprett en bufferkonto

Plutselig streiker PC-en eller du trenger flere skolebøker enn du trodde. Hvis du tar setter noen hundre kroner på autotrekk til en sparekonto på samme dag som du får inn lånet eller lønn, vil du ikke engang merke at disse pengene bli trukket. Det er alltid greit å ha litt penger i bakhånd. Men husk at nye klær ikke er et formål bufferkontopengene bør bli brukt til. Kontoen bør kun slås hull på i krisetilfeller. (At du er lei av alle klærne dine er ikke et krisetilfelle).

 

7. Klipp i stykker kredittkortet

Det er altfor enkelt å bruke penger man ikke har. Kredittkortregninga må betales, gjør den ikke det blir det du kjøpte plutselig mye dyrere. Unngå å bruk penger du ikke har. Selv om du vet du får inn pengene.
 
 

8. Planlegg

Må du ta fly eller tog for å komme deg hjem til feriene, er det smart å kjøpe dem tidlig. Jo tidligere – jo ofte billigere. Meld deg også på nyhetsbrev fra SAS og Norwegian, da får du enkelt oversikt over kampanjeperiodene deres.  

 

9. Bytt ut dyre mobilabonnement

Betaler du dyrt for å ringe og skrive SMS bør du bytte ut abonnement. Det finnes mange tilbydere der ute, så konkurransen er stor. På denne nettsiden kan du sjekke prisene på ulike mobilabonnement. 
 
 

10. Vær prisbevisst

Mat er dyrt, men nødvendig. Det er derfor viktig å være prisbevisst. Unngå dyre matbutikker og gå for billigkjedene som Kiwi, Rimi, Rema og Prix. Det kan også være fornuftlig å sjekke ut hvilke tilbud de ulike kjedene har. Det kan nemlig være mye penger å spare her.