(StudentTorget.no):
8 av 10 studenter sier at studiefinansieringen ikke er tilstrekkelig til livets opphold. I hvert fall hvis studielånet er eneste inntektskilde, skriver forbrukerøkonom Christine Warloe i sin blogg for Nordea.
En ny undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Nordea viser at norske studenter er avhengig av økonomisk støtte fra foreldre, oppsparte midler og deltidsjobb for å få studentbudsjettet til å gå opp.
Selv et nøkternt budsjett sprekker med 2.620 kroner hver måned. Da er utgifter til alkohol og hjemreiser ikke tatt med, skriver Warloe.
Lånekassen holder ikke følge
|
Fra 2006 til 2012 økte prisene på 1-roms med 35 prosent på landsbasis. Det er grunn til å tro at veksten er høyere i byene. I samme periode steg støtten fra lånekassen med 15 prosent. Dette misforholdet gjør at studenter i dag må jobbe mer og få mer støtte hjemmefra for å få det til å gå rundt.
LES OGSÅ: Slik får du bedre studentøkonomi
I undersøkelsen kommer det også frem at fire av ti må spe på med oppsparte midler. Når de et par år senere skal inn på boligmarkedet og vil søke om lån, vil de bli spurt om å stille med startkapital på opptil flere hundre tusen kroner. Slik sett henger ikke dette kravet om egenkapital helt sammen med de økonomiske realitetene for unge.
3 råd fra forbrukerøkonom Christine Warloe:
• Begrens lånet: Ikke få unødvendig stort studielån: Vær målbevisst ved valg av studie og hold deg til normert tid. Les til eksamen og bestå for maks konvertering av lån til stipend.
• Spe på inntekten: Prøv å finne en ekstrajobb som kan kombineres med studiene. En jobb hvor man eksempelvis jobber mye annenhver helg kan gi bra uttelling økonomisk uten at det trenger å gå utover studiene.
• Bo rimeligst mulig: Ha alltid en søknad inne hos samskipnaden og flagg interesse blant venner og kjente. De gylne kontraktene går gjerne via bekjente.