(StudentTorget.no): 

Ifølge en fersk undersøkelse Synovate MMI har utført for Nordea, vil nordmenn bruke enda mer penger på julegaver i år.
 
Faktisk vil et flertall bruke nærmere 1000 kroner mer enn julen i fjor.
 
Menn har planer om å bruke 6224 kroner på julepresanger, og kvinner forventer å bruke nesten tusen kroner mindre - 5398 kroner. 
 
- Julegaver er en viktig del av juletradisjonen og noe vi prioriterer å bruke penger på, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til dagbladet.
 
 

Gode råd til studenter

 
Ikke overraskende er julegavehandelen en stor belastning på studentøkonomien. Derfor kan det lønne seg å ha noen kjøreregler for å begrense pengebruken i førjulstiden. 
 
Dagbladet har i samarbeid med Rolf Mæhle fra FNO, Maria Setsaas fra Danske Bank og Christine Warloe fra Nordea, satt sammen en liste med gode råd for å balansere budsjettet.
 
Sett opp et julebudsjett for å få en oversikt over hvem du skal gi gave til og hvor mye du skal kjøpe for. Hold deg til det du har budsjettert med. 
 
Start planleggingen i god tid for å unngå dyre impulskjøp. Da kan du bruke mer tid på å sammenlikne pris på varer fra ulike butikker/nettbutikker. Sjansen er også større for å finne gaver på salg.
 
Spleis på gaver med andre familiemedlemmer eller venner. 
 
Tenk kreativt. Det er ikke alltid sammenheng mellom prisen på gaven og verdi for mottaker. 
 
Bruk kredittkortet med fornuft, og ikke mer enn hva du kan betale for i januar. Gaven blir fort dobbel så dyr hvis du kjøper den på kreditt med 20 prosent rente! 
 
Lån gratis. Ser du at desemberlønna og eventuelt sparepengene ikke strekker til, kan du forhøre deg med arbeidsgiver om et «gratislån» eller forskudd på lønn. Gratislån er lån under 49 273 kroner (3/5 grunnbeløp) som skal tilbakebetales i løpet av 12 måneder.
 
Bruk saldoforespørselen på mobilen for hele tida å ha god oversikt over disponibel saldo /beløp på konto.
 
Handle fra utlandet. Sterk norsk krone gjør det attraktivt å kjøpe gaver på nett, men husk at det påløper moms på 25 prosent ved kjøp av varer over 200 kroner. I tillegg er det toll på blant annet kjøp av klær. Mer informasjon på www.toll.no. 
 
Bli enige om en lavere beløpsgrense. Gavene kan fort eskalere i pris når vi prøver å overgå hverandre fra år til år. 
 
Innfør gavesirkel. Alle får ansvar for én gave hver i vennegjengen eller storfamilien. 
 
Ikke vær din egen julenisse. Når man oppholder seg mye i butikker og pengene sitter løst, er det lett å være raus med seg selv også. Sett det heller på ønskelista eller utsett kjøpet til januar når salget starter. 
 
Gi av deg selv. Hjelp til barnepass, oppussing eller rydding kan bli satt vel så mye pris på som enda flere ting til overfylte skuffer og skap. 
 

EKSTRA TIPS: Se også studentrabattene fra StudentTorget!